Datter fra Tønder-sagen står frem: Det siger Zandra om danskernes reaktion

På Facebook hyldes Zandra Berthelsen for at stå frem med sin grufulde historie. Hun er glad for hilsnerne, fortæller journalisten bag dokumentaren

Zandra taler i Station 2 torsdag aften ud om sine oplevelser i Tøndersagen. En af Danmarkshistoriens værste misbrugssager. (Foto: TV2)
Zandra taler i Station 2 torsdag aften ud om sine oplevelser i Tøndersagen. En af Danmarkshistoriens værste misbrugssager. (Foto: TV2)

Onsdag trådte Zandra Berthelsen frem i offentligheden og satte dermed ansigt på pigen, som var omdrejningspunktet for den berygtede ’Tøndersag’. I flere år har hun været den anonyme hovedperson i en af danmarkshistoriens mest omtalte misbrugssager.

I et interview med TV 2 kunne danskerne læse om de grufulde detaljer fra Zandras barndom, og mange reagerede prompte på Facebook. Her roste de Zandra for hendes utrolige mod til at stå frem.

Seje Zandra
- Hun er en sej og stærk pige. Er sikker på, hun nok skal klare det. Håber, hun får hjælp og støtte. Det fortjener hun, skriver en læser på Ekstra Bladets Facebook til nyheden.

- Hvor er du sej, at du tør blotlægge dig for hele Danmark på denne måde, Zandra, skriver en anden.

Journalist Anders Lomholt, som står bag interviewet og en ny dokumentar om Zandra, fortæller, at hovedpersonen selv har læst flere af kommentarerne.

- Hun er jo glad for de mange positive kommentarer, der er kommet – specielt på Facebook. Det er helt klart. Det sætter hun pris på, fortæller Anders Lomholt.

Artiklen fortsætter efter billedet...

Dokumentaren 'Pigen fra Tøndersagen - min historie' sendes torsdag d. 17. november klokken 20.50. (Foto: TV2)
Dokumentaren 'Pigen fra Tøndersagen - min historie' sendes torsdag d. 17. november klokken 20.50. (Foto: TV2)

Se også: Han afslørede Tønder-Zandras lidelser: Spurgte om Zandra var til leje, så gik han til politiet

Nervøs for reaktioner
Anders Lomholt fortalte onsdag, at han er kommet tæt på Zandra i forbindelse med dokumentaren om hendes liv efter misbruget. Her kunne han også fortælle, at Zandra, før artiklen blev lagt ud, var utrolig spændt på reaktionerne fra danskerne.

- Hun er lidt nervøs for, hvor reaktionerne bliver. Hun håber jo meget på, at hun kan bruge sin hårde bagage og sin barndom til noget konstruktivt, sagde han.

Torsdag fortæller han, at det har været en utrolig stor ting for Zandra at stå frem på denne måde. Og da det er en meget stor mundfuld, kan det være svært at sige, hvordan hun reagerer på at stå frem.

- Nu er vi midt i det. Og det er en stor ting at stå frem og eksponere sig selv på den her måde. Så mit gæt er, at vi må prøve at se, hvordan det føles, når hun har sundet sig lidt og har læst de mange henvendelser igennem, siger Anders Lomholt.

Det er Zandras behandlere på det psykiatriske hospital, hvor hun har boet, der har sagt god for, at hun nu står frem.

- Jeg tror ikke, der er nogen, som kan overskue de livslange konsekvenser ved at stå frem. Men det blev vurderet, at hun var tilstrækkelig intelligent, ved sine fulde fem og velbehandlet, til at træffe den beslutning. Om det så er den rigtige beslutning, det kan kun tiden vise. Det er afhængig af så mange faktorer, siger Anders Lomholt.

Artiklen fortsætter efter billedet...

Zandra fortæller i dokumentaren, at hendes far er 'død' for hende. Hun anser ham ikke for at være hendes far. (Foto: TV2)
Zandra fortæller i dokumentaren, at hendes far er 'død' for hende. Hun anser ham ikke for at være hendes far. (Foto: TV2)

Se også: Zandra hovedperson i en af Danmarks værste misbrugssager: Nu står hun frem

Usikker tid
Fremtiden for Zandra Berthelsen er usikker. Hendes liv lige nu præget af op- og nedture, og selvom Anders Lomholt er kommet tæt ind på livet af Zandra, har han svært ved at vurdere, hvordan det kommer til at påvirke hende at blive en offentligt kendt person.

- Det er svært at sige, fordi jeg ikke er fagperson i forhold til de psykiske vanskeligheder, hun har. Men jeg kan sige, at vi har gjort det, vi har følt, vi kunne gøre, i forhold til at sikre, at hun er indforstået med det hele. Og at de psykiatere og fagpersoner, der behandlede hende, bakkede op om, at det her var det rigtige at gøre, siger Anders Lomholt.

Grusomme detaljer
Det var gruopvækkende læsning, da Zandra onsdag forklarede om sin ødelagte barndom. Hun fortalte, at misbruget startede, da hun var bare tre år gammel, og misbruget tog kun til med tiden.

Hun havde en oplevelse af, at hendes far kunne lide at se hende og hendes mor blive ydmyget. Hun skulle blandt andet drikke af en spand med farens urin og overtog morens rolle i familien, da hun stak af i 2004.

Moren havde været vant til at have sex med fremmede, som kom på besøg, og den rolle fik Zandra så, da moren forlod familien. På det tidspunkt var hun kun 10 år gammel.

Hun blev lejet ud til mænd, som betalte med sprut og pizza. De sad i kø i stuen, mens andre voldtog den 10-årige.

Misbruget blev stoppet i oktober 2004, da en mand kom med et afgørende tip om, hvad der foregik i hjemmet.

Farens undskyldning

Zandras far blev sammen med 15 andre dømt i Tøndersagen. Han fik 10 års fængel for overgrebene på zandra og hendes lillesøster. Det betyder derfor, at han i dag er en fri mand.

TV 2 har forsøgt at få ham til at stille op i et interview, men han nægter. Han fortæller dog gennem en sms, at han ser selv selv som en syg mand.

- Jeg er meget ked af det og angrer dybt, bare jeg dog kunne få tilgivelse og have en familie igen, er ensom og ked af det (…) kan lige så godt dø. Forstår du? Bare Zandra tilgav mig? Gud kan det, men hun ikke.

- Selvfølgeligt har man et ansvar, og det kunne man ikke magte, da man var fuld. Har tilstået (…) hvad vil du have at jeg skal gøre? Er færdig og ked af det, skriver han til TV2.

Zandra har ikke kontakt til resten af sin familie.

103 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere