'Day Zero'-katastrofe nærmer sig: Nu tager de nyt middel i brug

Om ganske få måneder vil millionbyen Cape Town løbe tør for vand. Eksperter kalder det en dyb, dyb, dyb krise. I 11. time tager bystyret kampen op

Cape Town løber snart tør for vand: Foto: AP
Cape Town løber snart tør for vand: Foto: AP

Måske er det allerede for sent.

Den sydafrikanske millionby løber ifølge de officielle prognoser tør for vand 22. april i år. Dagen kaldes 'Day Zero'.

De seneste måneder har eksperter forsøgt at råbe myndighederne op, men indtil videre har bystyret i Cape Town kun reageret med vage krav om restriktioner på brugen af vand, der ifølge internationale kilder ikke er blevet kontrolleret synderligt.

Nu forsøger byens pressede borgmester Patricia De Lille sig med en pr-offensiv, der skal gøre det klart, at hun tager prognoserne alvorlige og kæmper for at undgå katastrofen.

Borgmester på våd charmeoffensiv
Torsdag deltog hun i selskab med et entourage af sydafrikanske pressefolk ved en test-boring i Cape Flats. Myndighederne håber, de via en række nye boringer kan udnytte de vandressourcer, man formoder gemmer sig i områderne rundt om millionbyen.

Under Cape Flats alene forventer man, at der kan pumpes 80 millioner liter vand op til Cape Towns-indbyggere om dagen.

- Det er første gang i Cape Towns historie, vi forsøger at borde efter vand og udtrække det vand, der har ligget der i millioner af år, lød det fra borgmester Patricia De Lille ifølge det sydafrikanske medie News24 i forlængelse af besøget.


Måske for sent
Men borgmesterens håbefulde vandboringer kan være blevet sat i gang alt for sent.

Før vandet fra Cape Flats kan sendes til indbyggerne i Cape Town, skal det gennem en række test. Herefter skal specialister vurdere, hvordan vandet skal behandles og renses før det kan føres ud i vandnettet.

Patricia De Lille mener, at de nye vandboringer er den bedste og billigste løsning på byens problemer i forhold til de øvrige løsningsmodeller der ellers har været på bordet og håber på en hurtig løsning.

500 millioner liter om dagen
I dag bruger Cape Town i gennemsnit 500 millioner liter vand om dagen. Bystyret kræver, at borgerne begrænser deres vandforbrug og målet er, at hver indbygger maksimalt bruger 87 liter om dagen.

Men kontrollen er vag. Det fortalge sekretariatsleder hos Afrika Kontakt, Morten Nielsen, torsdag til Ekstra Bladet. Folk i byen har fået lov til at bruge alt for meget vand i alt for lang tid, inden der blev sagt stop.

- Der sker to ting hvert år i Cape Town. Fattige menneskers huse bliver skyllet væk på grund af regnen, og så er der tørke. Alligevel kommer det bag på dem hver gang, men nu er problemet bare, at tørken, de utætte vandrør og manglende vedligeholdelse har betydet, at der ikke er mere vand, lød analysen fra sekretariatsleder Morten Nielsen.

Hvis Cape Town ender med at løbe tør for vand bliver konsekvensen ifølge News24, at vandet bliver rationeret sådan, at hver borger kun får stillet 25 liter vand til rådighed i døgnet.

For at få vand vil borgerne være tvunget til at stå i kø ved udleveringssteder, der bliver overvåget af politiet og muligvis også militæret.

Frygter evakuering
Ifølge Business Tech, der har talt med professor i systemøkologi Bob Scholes fra University of Witwatersrand i Johannesburg, så kan det blive endnu værre.

- At løbe tør for vand på steder, der har en højt udviklet infrastruktur, er ikke så almindeligt. Jeg har faktisk aldrig hørt om en by på Cape Towns størrelse, hvor det er sket. Det ville være katastrofalt, siger han til Business Tech, mens en anden ekspert oplyser, at det kan blive nødvendigt med en midlertidig evakuering.

Der bor 3,5 millioner mennesker i Cape Town, der ligger i den sydvestlige del af Sydafrika.