De er mindre kriminelle end danskere

Udenlandske ægtefæller til danske statsborgere er mindre kriminelle end danskerne selv, viser opgørelse. Desuden er 97,7 procent af arbejdsstyrken i beskæftigelse

Sujitra, Abdiarti og Vlada er nogle af de mange udlændinge, Ekstra Bladet har talt med om de danske familiesammenføringsregler. De tilhører en gruppe, der klarer sig godt i Danmark. Foto: Emil Agerskov/Anders Brohus
Sujitra, Abdiarti og Vlada er nogle af de mange udlændinge, Ekstra Bladet har talt med om de danske familiesammenføringsregler. De tilhører en gruppe, der klarer sig godt i Danmark. Foto: Emil Agerskov/Anders Brohus

I 2018 blev reglerne for familiesammenføring for danske statsborgere strammet endnu en gang, hovedsageligt for at sikre, at 'parrene bliver godt integreret', som det dengang lød fra regeringen.

- Jeg synes, vi har indgået en rigtig god aftale, hvor vi nu i højere grad byder velkommen til dem, som kan og vil bidrage, når de kommer hertil, sagde daværende udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg.

Men hvis man kigger på kriminalitet og beskæftigelse, er de udenlandske ægtefæller til danske statsborgere, der har boet i Danmark i en årrække, faktisk allerede større dydsmønstre end danskerne selv.

Blandt andet viser en opgørelse fra 2019, at danske statsborgeres ægtefæller fra såkaldte tredjelande er mindre kriminelle end danske statsborgere.

Således er 2,6 procent af dem dømt for kriminalitet inden for de seneste ti år. For danskere er det tal 3,7 procent, mens det for indvandrere med ikkevestlig oprindelse er 6,3 procent, viser tal fra Udlændinge- og Integrationsministeriet.

 

Danskernes umulige kærlighed

Ekstra Bladet sætter fokus på, hvordan de stramme regler for familiesammenføring og opholdstilladelser rammer danske statsborgere, der finder kærligheden med en udlænding.

Har du en historie, du har lyst til at dele? Skriv til journalisterne her.

97,7 procent af arbejdsstyrken har job
Fra 2013 til 2018 er i alt 22.680 personer blevet familiesammenført med danske statsborgere. Heraf udgør arbejdsstyrken - gruppen af personer, som er tilgængelige for arbejdsmarkedet - 11.140 personer, hvilket svarer til 49 procent.

Hvis man ser på hele befolkningen, er den samlede arbejdsstyrke næsten det samme, nemlig 50 procent. Og der er intet, der tyder på, at danskeres udenlandske ægtefæller har svært ved at finde arbejde.

For udenlandske ægtefæller fra tredjelande, der er kommet til Danmark i perioden 2013 til 2018, var under tre procent af arbejdsstyrken uden arbejde i perioden. Dermed var 97,7 procent altså i beskæftigelse.

For hele befolkningen er tallet 94,8 procent i de nyeste tal fra 2019 ifølge Danmarks Statistik.

Ifølge tal var 10.880 ud af 11.140 personer i arbejdsstyrken i job i perioden 2013-2018.
Ifølge tal var 10.880 ud af 11.140 personer i arbejdsstyrken i job i perioden 2013-2018.
 

Læs flere historier her

Her er et uddrag af, hvad Ekstra Bladet mere har skrevet om reglerne for familiesammenføring og opholdstilladelser og de danskere, som de rammer:

Sendt hjem - Jeg er hadet i mit eget land

26. april forlod russiske Vlada Shadots Danmark og sin danske hustru, fordi parret fik afslag på familiesammenføring på grund af en detalje om deres boligforhold.

Foto: Emil Agerskov
Foto: Emil Agerskov
 

Carsten har fået nok af stramme regler: Farvel, Danmark!

39 lønsedler og 23 andre dokumenter var ikke bevis nok for, at Carsten Würtz har boet og arbejdet i Spanien. Derfor må han ikke få sin kone til Danmark, og nu har han taget konsekvensen og forladt landet.

Foto: Emil Agerskov
Foto: Emil Agerskov
 

Kobberbryllup på midlertidigt ophold: Hvorfor vender Danmark os ryggen?

Henrik og Sujitra har i årevis kæmpet for permanent opholdstilladelse til Sujitra. De oplever, at reglerne hele tiden ændres og strammes, så det bliver praktisk talt umuligt at opnå.

Foto: Emil Agerskov
Foto: Emil Agerskov
 

De gjorde alt rigtigt - men det føltes som 12 måneders straf

Selvom det lykkedes for Camilla og John at blive familiesammenført i Danmark, oplevede de reglerne som umenneskelige og skadelige for Johns integration.

Foto: Anders Brohus
Foto: Anders Brohus

2200 papirer var ikke bevis nok: Jeg er rystet i min grundvold

2200 siders dokumentation var ikke nok til at bevise Lasse og Milas samliv og ophold i Sverige. Det tog dem to år at få myndighederne til at omgøre deres sag.

Foto: Jonas Olufson
Foto: Jonas Olufson

Bjarne blev afvist: Kan ikke bevise at han kan dansk

Bjarne Toft Jakobsen er født og opvokset i Danmark. Men Bjarne kan ikke bevise, at han kan dansk, og derfor må hans kone ikke få opholdstilladelse.

Foto: Tim Kildeborg Jensen
Foto: Tim Kildeborg Jensen

Politikernes dilemma: Kan godt se det er håbløst - men ...

S og LA kan sagtens høre, at Bjarne kan tale dansk - uden at skulle se hans 39 år gamle danskkarakterer. De medgiver, at lovgivningen sætter ham i en håbløs situation.

Foto: Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Cady ville bidrage til Danmark - og det fik hende smidt ud

I sin ansøgning om opholdstilladelse lagde amerikanske Cady vægt på, at hun ønskede at være sammen med sin danske kæreste, lære sproget og bidrage til det danske samfund. Det skulle hun aldrig have gjort.

Privatfoto
Privatfoto

Jonas' umulige valg: - Det er noget svineri

På grund af reglerne om familiesammenføring føler Jonas Milner sig nødsaget til at flytte til Sverige, hvis han vil være tæt på sin alvorligt syge far og samtidig kunne være sammen med sin brasilianske kæreste.

Privatfoto
Privatfoto
 

Frygten overskyggede alt - men efter 13 år lykkedes det

Efter 13 år i Danmark har Abdiarti Andersen endelig fået permanent opholdstilladelse. Men vejen dertil var lang og hård.

Foto: Anders Brohus
Foto: Anders Brohus

Fejl splittede familie i fire år

Danske Zahra Rezai har i årevis kæmpet for at få sin mand til Danmark. Efter at Ekstra Bladet gik ind i sagen, har det vist sig, at afslagene, parret har fået, skyldes en alvorlig fejl begået af myndighederne.

Foto: Anita Graversen
Foto: Anita Graversen

Tordner mod regler: Hænger ikke sammen

- Dengang Mattias Tesfaye blev minister, sagde han, at for at kunne forsvare udlændingepolitikken, så skal man også kunne forklare den. Og jeg synes ærligt talt, der er mange ting i de her regler, vi ikke kan forklare, siger Rosa Lund om reglerne for familiesammenføring.

Foto: Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Minister indrømmer: Ja, de er mønsterborgere

Danske statsborgeres ægtefæller udgør ikke noget integrationsproblem for Danmark, medgiver Mattias Tesfaye på et samråd (S).

Foto: Aleksander Klug
Foto: Aleksander Klug

Bjarne til minister: Du ringer bare!

Bjarne er harm over, at politikerne tager så let på de regler, der har adskilt ham fra hans kone. De mener nemlig, at han 'relativt let' kan få en ny danskprøve. Men det er han ikke enig i.

- Hvis det var så nemt, havde jeg jo bare gjort det, tordner Bjarne Toft Jakobsen.

Foto: Tim Kildeborg Jensen
Foto: Tim Kildeborg Jensen
 

Indrømmer: Selv de kvikke farer fuldstændig vild

Der er brug for bedre vejledning til familier, der søger familiesammenføring i Danmark, så de ikke 'farer vild i reglerne'. Det erkender udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye i et interview med Ekstra Bladet.

Foto: Linda Johansen
Foto: Linda Johansen

Minister om udlændinge: De kan bare stille kegler op

Danskeres udenlandske ægtefæller må ikke arbejde, lave frivilligt arbejde eller gå på sprogskole i Danmark, mens deres ansøgning behandles. Det mener integrationsministeren er helt fornuftigt.

Foto: Linda Johansen
Foto: Linda Johansen