De første englændere havde mørk hud og krøllet mørkt hår

En videnskabelig analyse af den 10.000 år gamle såkaldte Cheddar-man, hvis skelet blev fundet i England i 1903, viser, at han havde mørk hud og blå øjne

Sådan så den ældste englænder, der nogensinde er fundet ud. Den 10.000 år gamle såkaldte Cheddar-man havde mørk til sort hud, krøllet mørkt hår og blå øjne. (foto: Ritzau/Scanpix)
Sådan så den ældste englænder, der nogensinde er fundet ud. Den 10.000 år gamle såkaldte Cheddar-man havde mørk til sort hud, krøllet mørkt hår og blå øjne. (foto: Ritzau/Scanpix)

For 10.000 år siden, mens Storbritannien var ganske sparsomt befolket, var det en gruppe jægere og samlere, der efter den sidse istid havde taget bolig på de britiske øer.

Ud fra skelettet af den 10.000 år gamle såkaldte Cheddar-man, hvis skelet blev fundet i en hule i Cheddar Gorge i det sydvestlige England i 1903, har man hidtil troet, at Cheddar-man havde lyst hår og lys hud som de fleste mennesker i Nordeuropa i dag. Men en hel ny videnskabelig undersøgelse viser, at han faktisk havde mørk til sort hud, mørkt krøllet hår og blå øjne.

Det viser en en fuldstændig rekonstruktion af Cheddar-man's ansigt, der også er baseret på DNA-undersøgelser. Resultatet blev i dag vist frem i den nye dokumentarfilm 'The First Brit: The Secrets Of The 10.000 Year Old Man'.

Det skriver flere medier heriblandt britiske Metro og amerikanske CNN.

(artiklen fortsætter under billedet)

Den usædvanlige kombination af blå øjne og mørk hud samt ansigtstrækkene har overrasket videnskabsmændene. (Foto: AP)
Den usædvanlige kombination af blå øjne og mørk hud samt ansigtstrækkene har overrasket videnskabsmændene. (Foto: AP)
 

En sjælden kombination af fysiske træk
Undersøgelsens leder, professor Ian Barnes fra Det National Historiske Museum i London siger følgende om det overraskende resultat:

- For mig er det ikke kun hudfarven, der er interessant. Det er kombinationen af de fysiske træk, der gør, at Cheddar-man ikke ligner nogen mennesker, vi kan opleve og se i dag.

- Ikke kun den mørke hud og de blå øjne, for den kombination kan man også finde ind i mellem i dag. Men også selve ansigtets form. Det er disse kombinationer, der gør det hele uhyre interessant, siger Ian Barnes omkring undersøgelsen af det ældste skelet, der nogensinde er fundet i Storbritannien.

Undersøgelsen peger også på, at den blege hud, der i dag er normal for de fleste moderne europæere, er et forholdsvist nyt fænomen set i et historisk perspektiv på den lange bane.

De havde hunde
Undersøgelsen peger også på, at Cheddar-man kan stamme fra jægere og samlere, der kom til Storbritannien fra Spanien og Tyskland, og der er også spor, der peger på Mellemøsten.

Selv om Cheddar-man levede i midten af Stenalderen før udviklingen af landbrug, peger undersøgelsen på, at disse mennesker havde hunde og levede i små samfund, der var relativt sofistikerede i forhold til tidsperioden.

 

1 af 2 Den usædvanlige kombination af blå øjne og mørk hud samt ansigtstrækkene har overrasket videnskabsmændene. (Foto: AP)
2 af 2 Sådan så den ældste englænder, der nogensinde er fundet ud. Den 10.000 år gamle såkaldte Cheddar-man havde mørk til sort hud, krøllet mørkt hår og blå øjne. (foto: Ritzau/Scanpix)
150 kommentarer
Vis kommentarer