Annonce:
Annonce:

De har fået chok-regning: - Fuldstændig vanvittigt

Over hele landet modtager danske gaskunder voldsomme acontoregninger sammen med årsopgørelsen. Det samme gælder Mille Frostholm, John Jebelli og Anette Lerbjerg, som sidder tilbage med store frustrationer

En stigning på over 300 procent. Det er virkeligheden for Mille Frostholm og hendes familie, der har oplevet en voldsom stigning i deres gasregning

Annonce:
Følg Samfund

Er du udfordret af de stigende varmepriser? Så skriv til vores tipindbakke energi@eb.dk.

Sidste år skulle Mille Frostholm betale cirka 2500 kroner for gas i perioden juli til oktober. Nu lyder regningen på næsten 11.000 kroner for samme periode i år - en stigning på 340 procent.

Hun bor sammen med sin kæreste og tre børn i den lille landsby Fjelsted på Nordvestfyn i et lille, billigt hus. Hun beskriver sig selv og sin familie som 'økonomisk godt stillet', alligevel kan hun ikke komme udenom, at den store kvartalsregning rammer hårdt.

- For pokker, der er jo ikke nogen, der har 11.000 kroner til kvartalsregninger.

Annonce:

- Vi ved godt, at alt stiger. Vi ved godt, at vi skal sætte flere penge af, og det har vi også gjort. Vi skruer ned, lukker dørene og tager kortere bade - ligesom alle andre. Men så mange penge for tre måneders varmekilde. Det er jo fuldstændigt vanvittigt. Det er der ikke nogen, der har sat penge af til, lyder det fra fynboen til Ekstra Bladet.

Artiklen fortsætter efter billedet ...

Mille Frostholm og familien har fået en acontoregning for gas på 11.000 kroner. Foto: Tim Kildeborg Jensen
Mille Frostholm og familien har fået en acontoregning for gas på 11.000 kroner. Foto: Tim Kildeborg Jensen
 

Tvunget til gæld
Selvom kvartalsregningen er gået lige i mellemgulvet, har Mille og kæresten forsøgt at afsøge deres muligheder.

Det er dog lettere sagt end gjort.

- Vi føler os tvunget til at gå ud og investere i en luft til vand varmepumpe. Det er 110.000 kroner i gæld.

Det vil betyde en ekstraregning på 1000 kroner om måneden og en stor elregning, fordi familien kommer til at skifte fra luft til vand.

- Så er der alligevel ikke nogen penge at spare. Det er i hvert fald minimalt.

- Det er frustrerende at skulle ud og stifte gæld for de næste ti år i et hus, som vi ikke skal blive boende i, da vi er ved at øge vores familie. Men der er ikke andre alternativer, fortæller Mille.

Annonce:

For at kunne nedbringe en del af den måske kommende gæld, har Mille også siddet i kø til Enerigstyrelsens Bygningspulje en hel dag uden at komme igennem. Ved lukketid var der hele 14.000 i kø foran hende og dermed ingen udsigter til hjælp i denne omgang. Og regeringens gældsforslag giver hun heller ikke meget for.

Efter Milles samtale med Ekstra Bladet, kan hun glædeligt fortælle, at familien har været 'utrolig heldige' at få fingrene i en brændeovn til at klare de kolde måneder.

Artiklen fortsætter efter billedet ...

Famililen har været så 'heldige' at få fat i en brændeovn, forklarer Mille til Ekstra Bladet. Foto: Tim Kildeborg Jensen
Famililen har været så 'heldige' at få fat i en brændeovn, forklarer Mille til Ekstra Bladet. Foto: Tim Kildeborg Jensen

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Sadler om økonomisk

Mille er dog langt fra den eneste, der står med en stor gasregning. Flere af Ekstra Bladets læsere har skrevet ind, og en af dem er 40-årige John Jebelli.

I august i år flyttede han ind i et hus på 132 kvadratmeter i Karlslunde, og det kom bag på ham og hustruen, da de så deres første aconto-regning som husejere, der lå på 16.000 kroner.

- Vi havde jo gået og snakket om, at nu kom den (energiregningen, red.) nok snart, men at den lå over de 16.000 kroner var godt nok mere, end vi havde forventet, siger John Jebelli.

Artiklen fortsætter efter billedet ...

Energiregningen var højere, end John Jebelli lige regnede med. Foto: Privatfoto
Energiregningen var højere, end John Jebelli lige regnede med. Foto: Privatfoto
 

Annonce:

Den høje aconto-regning betyder allerede nu, at familien med to børn må sadle lidt om økonomisk.

- Vi ved jo ikke, hvordan den kommer til at se ud fremover, og el-regningen bliver nok også stor. 

Selvom John Jebelli og familien må spare og give afkald på et par ting for at få råd til kommende regninger, vil de ikke frygte fremtidige regninger.

- Hvis man skal være bange for alt, kan man jo ikke gøre noget som helst, fortæller han.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

En stigning på over 20.000 kroner

- Jeg er et menneske, der går med livrem og seler, som har sørget for at sikre, at der ikke er noget, der økonomisk skal kunne vælte mig – men det er der så alligevel.

Sådan fortæller Anette Lerbjerg til Ekstra Bladet.

Hun har netop modtaget en gasregning for november og december på intet mindre end 27.251 kroner.

Samme periode sidste år lød regningen på 7.097 kroner - en stigning på over 20.000 kroner.

Annonce:

Gennemsnitlig dansk familie
Anette bor sammen med sin mand i en ejerbolig på lige under 200 kvm med et gammelt gasfyr.

Flere værelser i huset bliver dog ikke opvarmet, efter børnene flyttede hjemmefra.

Annette og hendes mand har begge gode jobs og betegner sig selv som en gennemsnitlig dansk familie.

- Vi går jo ikke fra hus og hjem, men de penge, der skulle være gået til et nyt tag og køkken, de er er røget.

- Vi er heldige, at vi har opsparing til den her regning, men vi kan ikke blive ved med at betale så dyre regninger fremadrettet. Vi kan maksimalt klare fire regninger mere som denne, siger Anette.

Rammes trods solid økonomi
Parret er derfor begyndt at tænke i alternative baner, da problemet om de høje energipriser i Danmark ikke ser ud til at forsvinde i den nærmeste fremtid.

- Jeg havde ikke gjort mig tanker om, at det kunne blive så voldsomt. Foreløbigt fryser vi og skruer først op for varmen til november. 

Annonce:

Anette fortæller, at selvom hun langt fra er den gruppe, der rammes værst, så har hun haft mange søvnløse nætter efter den voldsomme regning.

Hendes energiselskab har varslet, at det nødvendigvis ikke er den største regning parret har modtaget endnu.

Samtidig er elpriserne også steget, så gasregningen er kun en del af Anettes samlede voldsomme ekstraregninger.

Pyha: Kan godt betale gasregning

Derfor stiger regningen:

Det er ikke sjovt at skulle betale sin gasregning i øjeblikket, og det er der en forklaring på.

- Regningen bliver så høj, fordi gasprisen er høj. Når man betaler sin acontoregning, betaler man for et forventet forbrug, og når man kun laver den ene årlige måling, ser man først besparelserne med en forsinkelse, fortæller Andel Energi til Ekstra Bladet.

For at blive klogere på gaskundernes aconto-mareridt, har Ekstra Bladet - ud over Andel Energi - også kontaktet Norlys og OK, som sørger for størstedelen af de danske gaskunder.

OK oplyser, at de ikke har mulighed for at svare på spørgsmål lige nu og henviser til tidligere udtalelser, og Norlys henviser til de to øvrige selskaber.

I sidste uge skrev den administrerende direktør for OK, Michael Løve, dog på LinkedIn, at OK fik 'historisk mange henvendelser' fra personer og virksomheder, som har svært ved at betale aconto-regningerne til el og gas.

'Nogen vil måske indledningsvist spørge os, hvorfor vi ikke bare sætter prisen ned. Kort sagt, så har vi ikke råd', skrev han videre.

Det er distributionsselskabet Evida, der oplyser gaskundernes forventede forbrug for året til energiselskaberne. Derfor er det også dem, man skal henvende sig til, hvis man har ændringer i sit forbrug, oplyser Andel Energi til Ekstra Bladet og OK på deres hjemmeside.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Det er farligt at leve, du kan dø af det
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: