De skal have Nobels fredspris

Merkel og Paven 'snydt' for Nobels fredspris, som tunesisk demokratibevægelse løber med

Den norske nobelkomite har besluttet af Nobels fredspris for 2015 skal gives til Den Tunesiske Dialogkvartet.

Det oplyser Nobelkomitéens nye leder Kaci Kullmann Five på Nobelinstituttet i Oslo.

Demokratibevægelsen bliver belønnet for sin centrale rolle i det arabiske forår og sit bidrag til at opbygge demokrati i Tunesien i kølvandet på Jasminrevolutionen i 2011.

Prisen skal betragtes som en opmuntring til det tunesiske folk for sin kamp for fred og demokrati, lyder det fra nobelkomiten.

Se også: De kan få Nobels fredspris i dag

Både den tyske forbundskansler Angela Merkel og pave Frans lå ellers i toppen af flere Nobel-historikeres lister over bud på, hvem der skulle modtage verdens mest prestigefulde pris.

Alternativ og fredelig politisk proces
Kvartetten blev dannet i sommeren 2013, da processen med at indføre demokrati var i fare for at bryde sammen som følge af politiske drab og omfattende social uro. Den etablerede en alternativ og fredelig politisk proces, da landet stod på randen af borgerkrig, lyder det i begrundelsen for årets fredspris.

Kvartetten består af fagbevægelsen UGTT, arbejdsgiverorganisationen Utica, menneskerettighedsorganisationen LTDH og den nationale advokatforening, Ordre National des Avocats de Tunisie.

Formanden for Nobelkomitéen understreger, at det er kvartetten og ikke de fire organisationer hver for sig, som får årets fredspris.

Nobels Fredspris er en af de fem priser, som blev oprettet af svenskeren Alfred Nobel i hans testamente.

Artiklen fortsætter under billedet...

Formanden for Den Norske Nobelkomite, tidligere norske minister Kaci Kullmann Five, udråber vinderen af Nobels fredspris 2015. (Foto: AP)
Formanden for Den Norske Nobelkomite, tidligere norske minister Kaci Kullmann Five, udråber vinderen af Nobels fredspris 2015. (Foto: AP)
 

På trods af Nobels nationalitet uddeles prisen af Den Norske Nobelkomite.

Prisuddelingen foregår hvert år 10. december på Alfred Nobels dødsdag på Oslo Rådhus.

Ifølge Nobels testamente var fredsprisen tiltænkt personer, der havde virket for 'folkenes forbrødring og afskaffelsen eller formindskelsen af stående arméer samt skabelsen og spredning af fredskongresser'.

Fra at blive uddelt på det pacifistiske grundlag, er priserne siden 1960'erne ofte gået til politiske aktører i konfliktsituationer.

Den pakistanske skolepige Malala Yousafzai fik sidste år prisen for sit arbejde for alle børns ret til uddannelse. Hun delte prisen med den 60-årige indiske børnerettighedsforkæmper Kailash Satyarthi, der blev æret for sin kamp mod børneslaveri.

Penge, diplom og guldmedalje
Nobels øvrige hæderspriser - i fysik, kemi, fysiologi eller medicin og litteratur - uddeles i Stockholm i Sverige. siden 1969 har den svenske nationalbank Riksbanken uddelt en nobelpris i økonomi. Prisen udløser samme beløb som de øvrige prismodtagere.

En pris kan deles mellem højst tre personer.

Oprindelig donerede Alfred Nobel 31.5 millioner kroner, som ifølge Den Store Danske i 2013 svarede til cirka 1,71 milliarder kroner, til verdens mest eftertragtede pris. Den er siden omkring fordoblet, og hver pris er på cirka 10 millioner kroner.

Udover pengebeløbet, får modtagerne et diplom og en guldmedalje.

Ved Alfred Nobels død i 1896 var Norge og Sverige i union, og Sverige stod for udenrigspolitikken, hvorfor han - for at undgå korrumpering - valgte, at Norge skulle stå for uddelingen af fredsprisen.

Første gang nobelprisen blev uddelt var i 1901.

Afred Nobel var en svensk kemiker og erhvervsmand, som blandt andet er kendt for at opfinde dynatmitten.

Han grundlagde mere end 90 fabrikker og laboratorier i mere end 20 lande og udtog 355 patenter.

1 af 3 Demokratibevægelsen Den Tunesiske Dialogkvartet får Nobels fredspris i 2015. (Foto: AP)
2 af 3 Formanden for Den Norske Nobelkomite, tidligere norske minister Kaci Kullmann Five, udråber vinderen af Nobels fredspris 2015. (Foto: AP)
3 af 3 I erindring om stifteren af verdens mest eftertragtede pris - Nobels Fredspris, har Nobelkomitéen fredag offentliggjort, hvem der i år skal hædres. (Foto: AP)
57 kommentarer
Vis kommentarer