De slog Noma af pinden: Serverer desserter med parfume

PORTRÆT. Den spanske restaurant El Celler de Can Roca er igen blevet kåret til verdens bedste restaurant

Brødrene Joan, Josep og Jordi Roca står i spidsen for spanske El Celler de Can Roca, der nu er verdens bedste restaurant igen. (Foto: AP)
Brødrene Joan, Josep og Jordi Roca står i spidsen for spanske El Celler de Can Roca, der nu er verdens bedste restaurant igen. (Foto: AP)

De levende myrer er blevet overtrumfet af desserter med parfume.

Det er kort sagt - og måske lidt forsimplet - konklusionen på det uofficielle verdensmesterskab for restauranter.

Her blev Noma sammen med deres levende myrer overhalet af spanske El Celler de Can Roca, som blandt andet altså laver desserter baseret på parfume.

Men trods de lidt anderledes søde sager, så er den spanske restaurant, der har brødrene Joan, Josep og Jordi Roca i spidsen, på ingen måde kendt for at være eksperimenterende som den danske konkurrent, fortæller Børsens madredaktør Ole Troelsø. 

- De er slet ikke lige så eksperimenterende som Noma. De er mere optaget af at give gæsten den bedst mulige smag. Noma har nok mere en mission, da de vil flytte gastronomien et sted hen, hvor El Celler de Can Rocade hellere vil sikre sig, at gæsten synes det smager rigtig godt, siger han til Ekstra Bladet.

Rene Redzepi skal finde på noget nyt, hvis førstepladsen skal tilbageerobres. (Foto: Polfoto) Samfund Ekspert: Nomas nedtur vil fortsætte - med mindre ...

Arkivfoto: POLFOTO Samfund Noma er ikke længere verdens bedste

3000 kroner for et måltid

Helt konkret får man 15-20 serveringer og dertilhørende vinmenu for omkring 3000 kroner. Og hvis man vil bestille bord skal man være i god tid, da der først er plads igen om et års tid.

Men så får man også en oplevelse hos restauranten, der også i 2013 blev kåret til verdens bedste. 

- Man er 100 procent sikker på, at der er lækkert. Hvor der kan være nogle restauranter i toppen af listen, som serverer ting, der er mere interessante end lækre, så kommer du ikke ud for det hos El Celler de Can Roca, hvor velsmagen er mere i centrum.

Svømmeblære fra torsk

- Hvad mener du med interessante ting?

- At få levende myrer på Noma er eksempelvis nok mere interessant, end noget hvor man klapper i hænderne over, at man har lyst til at spise levende myrer.

- Eller på Mugartitz (nummer seks på listen red.), hvor du kan få en svømmeblære fra en torsk. Det er måske ikke så meget, fordi den er lækker, men nok mere fordi den er interessant.

- Har du smagt det?

- Ja, det har jeg. Det var ikke noget særligt.

Se også: Spanske brødre sender igen Noma ned fra tronen

Samfund Noma-direktør: Vi tager førstepladsen tilbage

Calvin Klein-dessert

Men den nykårede verdensetter serverer dog også ting, der kan lyde helt mærkeligt. Eksempelvis desserterne der er baseret på parfumer som fra Calvin Klein, Carolina Herrera, Lancôme og Bulgari.

- Det med parfumen har jeg ikke prøvet, men jeg formoder, at de eksempelvis tager en appelsinskal og inddamper det.

Han har spist på restauranten en enkelt gang, hvor han fik en anden speciel dessert.

- Jeg har fået en dessert derinde, som så ud til at trække vejret. Det lignede et lille væsen. Det var en is lavet på surdej, og surdej er jo levende, så det viste de ved at lægge en klump is på en plastik ting, hvori der lå en lille motor. Det ville man aldrig få på Noma.

Mere en luksusrestaurant

Derudover har den spanske restaurant en klar fordel i forhold til Noma.

- De er ligesom Noma meget fokuseret på det lokale køkken. De har så den fordel, at i deres lokale køkken findes der helt naturligt oliven, tomater, og sydfrugter osv.

Samtidig er der især fokus på vinkælderen.

- De er en meget mere klassisk restaurant. På Noma udfordres man på vinsiden med naturvine osv., mens El Celler de Can Roca har en af verdens bedste vinkældre, hvilket er mere almindeligt for en klassisk luksusrestaurant.

22 kommentarer
Vis kommentarer