De unge om krisen: Vi er ikke de vigtigste

Flere unge udviser stor forståelse for regeringens beslutninger under coronakrisen, og de håber på, at myndighederne ved, hvad de laver

Ekstra Bladet var ude at høre nogle af Københavns unge, hvad de synes om statsministerens udmelding og regeringens beslutninger under coronakrisen. Til venstre ses Kommunikation - og IT studerende, Ane Olsen 23 år og til højre landskabsarkitektstuderende, Caroline Elkjær Nielsen 22 år. Foto: Aleksander Klug
Ekstra Bladet var ude at høre nogle af Københavns unge, hvad de synes om statsministerens udmelding og regeringens beslutninger under coronakrisen. Til venstre ses Kommunikation - og IT studerende, Ane Olsen 23 år og til højre landskabsarkitektstuderende, Caroline Elkjær Nielsen 22 år. Foto: Aleksander Klug
Følg Samfund

Danmark skal lige så stille og roligt åbnes igen, efter at landet blev lukket ned for en lille måned siden på grund af coronavirus.

Fra 15. april vil børnehaver, vuggestuer, fritidsordninger og 0. til 5. klasse på folkeskolerne genåbne,så flere forældre får arbejdsro derhjemme. Forbuddet mod store forsamlinger er derimod blevet forlænget, og gælder nu til og med august, så flere unge har måttet skyde en hvid pil efter sommerplanerne.

Ekstra Bladet var tirsdag eftermiddag en tur i Nørrebroparken for at høre, hvilke konsekvenser nedlukningen har for de nogle af de unge, og hvad de mener om Mette Frederiksens sidste udmelding og regeringens generelle måde at gribe krisen an på.

Til venstre ses Ane Olsen der er 23 år og kommunikations- og IT-studerende

- Det sociale mister man meget af under nedlukningen, og jeg får lidt stress af, at det hele er online, fordi man ikke får de samme pauser og går hjem, når man har fri, forklarer Ane Olsen.

- Jeg mangler de der sceneskift. Det har næsten handlet mere om universitet, efter at man har skulle gøre alt hjemmefra. Man mangler også noget feedback og det lærer-elev forhold, som ikke er der lige nu.

Forstår i de beslutninger der indtil videre er blevet taget af regeringen?

- Det er svært at sige, men jeg tænker, at de bygger deres tiltag på noget faglig viden, så jeg stoler på det, de gør.

Ane Olsen synes ikke, de unge er de vigtigste under corona-krisen, og at der er mange andre, der har meget mere på spil, men hun kan da også godt mærke, at krisen og nedlukningen påvirker hende negativt.

- Jeg synes slet ikke, vi er de vigtigste i det her, men når man er ung, er noget af det, man vægter højest, også det sociale og sine venner. På den måde er det lidt hårdt.

- Heldigvis har Caroline og jeg en stor venindegruppe, og vi planlægger at tage 20 piger sammen i sommerhus i stedet for Roskilde Festival, som er aflyst.


Caroline Kjær er 22 år og studerer til landskabsarkitekt.

- Jeg synes, det har haft store konsekvenser, hvilket jeg faktisk ikke havde regnet med. I det fag, vi starter på om lidt, er vi meget afhængige af det fysiske materiale, så det kan vi ikke gennemføre virtuelt. Jeg arbejder heller ikke lige for tiden, og det er begyndt at ramme mig økonomisk.

Hvad synes du om regeringens måde at gribe krisen an på indtil videre?

- Jeg synes ikke, der er blevet stillet nok spørgsmål i forhold til den måde, de gør det på i Sverige, og hvad alt det her kommer til at koste på den anden side af corona-krisen.

- Selvfølgelig stoler jeg på det regeringen gør, men jeg synes også, det er ekstremt, det der bliver gjort. Jeg håber ikke, regeringen skaber et større problem på den anden side end det, vi prøver at bekæmpe lige nu.

Oskar Steenbæk er 24 år og studerende på Det Jyske Musikkonservatorium.

- Jeg skal ikke på Roskilde Festival, og jeg kan heller ikke spille en masse koncerter.

- Jeg går på musikkonservatoriet, og der er en hel masse festivaler, der er lukket ned, derfor kommer jeg heller ikke til at spille. Det er øv.

Forstå du myndighedernes beslutninger?

- Ja jeg forstå dem godt. Det bliver bare nogle andre processer, jeg skal have gang i. I stedet for at komme ud og spille live, skal jeg nok indspille meget i stedet og skrive materiale.

Hvad synes du om regeringens strategi?

- Jeg synes, det er fint, at de starter småt og ikke lukker op for det hele på en gang. I forhold til mit studie har jeg stadig mulighed for at gennemføre det med lektioner. Det er nemt for mig at fortsætte, det jeg har gang i. For forældre, der har børn, er det en anden sag. De skal bruge tid på at passe dem, mens de selv arbejder.

 

Daniel Kurt er 24 år og læser op til adgangskurserne på ingeniøruddannelserne.

- Mit liv har ikke ændret sig mega meget, det er dog stadig lidt uklart, om vi kommer til eksamen eller ej.

 - På den ene side kunne det være rart med nogle flere udmeldinger fra regeringens side, men på den anden side synes jeg også, det er fair nok. De ved jo ikke helt, hvad der kommer til at ske.

- Der er mange ting, der kommer til at ændre sig ved min sommer. Meget bliver aflyst, men det respekterer jeg også.

Mere fra Ekstra Bladet+

Pape blev pelset af sin egen flok

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+