De unges tid på Facebook mindsker kriminaliteten

Unge hænger mere ud på Facebook og mindre på gaden, og det betyder mindre kriminalitet, mener forskningschef

AP/Matt Rourke, File
AP/Matt Rourke, File

Børn og unge under 18 år mødes i stigende grad virtuelt i cyberspace i stedet for at hænge ud på gader og i storcentre, og det kan være en af forklaringerne på, at ungdomskriminaliteten falder.

Det mener forskningschef Britta Kyvsgaard, som har stået i spidsen for en ny rapport der viser, at ungdomskriminaliteten er faldet for niende år i træk og nu er på et historisk lavt niveau.

Rapporten fra Justitsministeriets Forskningskontor viser, at 0,9 procent af alle mellem 10 og 17 år i 2015 blev sigtet eller mistænkt for at have begået et strafbart forhold.

Det er mere end en halvering i forhold til 2006.

Samfund Ungdomskriminaliteten falder for niende år i træk

- De unge mødes sjældnere på gaden, men hyppigere i cyberspace, siger hun og fortsætter:

- Da meget ungdomskriminalitet bliver begået sammen med andre på gaden, er det klart, at kriminaliteten falder, når risikofaktorerne også bliver mindsket, siger hun.

Flemming Balvig, der er retssociolog og professor ved Københavns Universitet, mener også, at de unges stigende forbrug af tid foran computeren har medvirket til det fortsatte fald i kriminalitetsraten.

- Det spiller en rolle, at livsstilen blandt børn og unge har ændret sig, sådan at de er mindre i gademiljøerne og meget mere indendørs enten hjemme eller hos kammeraterne, siger han.

- Det er i sammenhæng med computernes og computerspillenes popularitet, som man bruger rigtig meget tid på.

De unges kriminalitet er nemlig styret af fristelser og impulser, siger professoren. Hvis man ikke bliver udsat for nogle umiddelbare fristelser i det offentlige rum, så begår man heller ikke kriminaliteten.

Til gengæld påpeger han, at der måske til gengæld kan være sket en stigning i computerkriminalitet i stedet.

- Der kan være sket en stigning i computerkriminalitet af forskellig karakter. Men det fremgår ikke af rapporten, siger Flemming Balvig.

3 kommentarer
Vis kommentarer