Annoncørbetalt indhold Hvad er Annoncørbetalt indhold?
Annonce:
Annonce:

Dele af Danmark drukner: Se om du bor i det kommende hav

Havet omkring Danmark vil stige med op til en meter - måske mere - i vores levetid

I vores levetid vil havet stige med op til en meter. Her kan du se, hvordan landet ser ud ved en stigning på 30 meter.
I vores levetid vil havet stige med op til en meter. Her kan du se, hvordan landet ser ud ved en stigning på 30 meter.
Annonce:
Følg Samfund

Afhængigt af hvor du bor i Danmark, risikerer du eller dine efterkommere at få våde fødder.

Havvandet stiger nemlig i takt med den globale opvarmning, og områder af Danmark vil før eller siden komme under vand.

Det forklarer Eigil Kaas, der er professor i meteorologi og klimadynamik ved Niels Bohr Instituttet i København.

- Stigningen skyldes, at vandet udvider sig, fordi det bliver varmere samt afsmeltning fra mindre gletschere. Det seneste årti har vi også set, at smeltet is fra Grønland og Antarktis er begyndt at bidrage betydeligt til at havene stiger, siger Eigil Kaas.

(Artiklen fortsætter under billedet)


Stiger op til to meter
Der er således ingen tvivl om, at havene stiger pga. global opvarmning, spørgsmålet er i stedet, hvor hurtigt det vil gå i fremtiden. Eigil Kaas forklarer, at der i det Internationale Klimapanel, hvor forskere fra hele verden diskuterer fremtidens klima, er uenighed om dette.

- Men de seneste estimater lyder på måske helt op omkring en meter i dette århundrede. Det forudsætter, at temperaturen stiger to-tre grader fra det nuværende niveau, og det tyder alt på, at den vil, fortæller professoren og uddyber, at temperaturen nu er ca. en grad varmere end i 1800-tallet, hvor det enorme forbrug af kul under industrialiseringen kick-startede den globale opvarmning.

Hos DMI lyder vurderingen, at vandstanden vil stige mellem 20 centimeter og 140 centimeter frem til år 2100, mens andre danske forskere vurderer, at det er muligt med vandstigninger på over to meter i samme periode.

Dyre løsninger
Ifølge Eigil Kaas kan Danmark sagtens håndtere en vandstandsstigning på en meter - om end det koster kassen. Som det rige land vi er, har vi råd til at bygge dæmninger, lave kystsikring og ændre vores havne, så de kan modstå den ekstra mængde vand.

Værre bliver det i andre lande, hvor man ikke har ressourcerne til den slags foranstaltninger, og mange mennesker vil blive nødt til at flytte til andre områder.

- Danmark skal nok klare den, men når der er i fremtiden kommer stormflod, vil det være ekstreme stormfloder i forhold til dem, vi kender i dag. Samtidigt vil det heller ikke se særligt pænt ud, hvis hele landet skal inddæmmes, så der vil sikkert være nogle af de lavtliggende områder, der vil blive taget af vandet, siger Eigil Kaas.

Danmark under vand
Som Storm P. sagde, så er det svært at spå, især om fremtiden, og Eigil Kaas kan i lighed med alle andre eksperter på dette område ikke med sikkerhed sige, hvor meget vandstanden vil stige i løbet af de kommende århundreder.

Men temperaturen stiger i øjeblikket kraftigt, forklarer Eigil Kaas, og fortsætter den udvikling, kan man om et til to tusinde år forestille sig et scenarium, hvor vandet er steget med syv meter. Så begynder Danmark for alvor at miste store områder til vandet.

Vestkysten, Lolland-Falster og områder omkring Limfjorden vil blive hårdt ramt, fordi store områder vil blive oversvømmet.

Danmark hvis vandet stiger med syv meter
Danmark hvis vandet stiger med syv meter

Så er vi på den
Skulle den ultimative katastrofe ske, og al isen på både Grønland og Antarktis smelter, vil det få verdenshavene til at stige med omkring 67 meter.

Så meget vil havet stige

Skulle hele Grønland smelte vil det få havene til at stige med syv meter, og for Antarktis vedkommende drejer det sig om 60 meter. Og selv om man ikke skulle tro det, så betyder tyngdeeffekter, at afsmeltning på Antarktis vil få havene til at stige mere på den nordlige halvkugle end på den sydlige og omvendt med afsmeltningen fra Grønland.

Det ville betyde, at stort set kun et mindre område i Østjylland og dele af Bornholm ville stå tilbage over havets overflade. Det er dog ifølge Eigil Kaas et dommedagsscenarium, som kun de mest rabiate klima-alarmister skriger op om.

60 meter vand og Danmark er næsten væk. Det svarer til, at hele Antarktis er smeltet.
60 meter vand og Danmark er næsten væk. Det svarer til, at hele Antarktis er smeltet.

- Selv om vi har lagt brænde på bålet til store stigninger i temperaturen gennem vores massive CO2 udledninger de sidste 150 år, så er det ekstremt usandsynligt, at det hele smelter. Men det er vigtigt, at vi får fjernet så meget af den nuværende CO2 i atmosfæren som muligt, så vi begrænser skaden på lang sigt, siger Eigil Kaas.

Artiklen er sponseret af DONG, der sætter fokus på, at de i 2023 bliver 100 procent kulfri

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Populært i Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Ekstra Bladet vil opfordre Jakob Ellemann til at holde sine løfter

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: