Demente indlagt sammen med svært skizofrene

Ældresykiatrien er sparet væk i Region Midtjylland, hvilket betyder, at de gamle og demente patienter er stuvet sammen på psykoseafdelingen, der huser svært syge og psykotiske skizofrene

På psykiatrisk hospital i Risskov samler man nu de ældre patienter med de skizofrene, psykotiske og i mange tilfælde voldelige patienter. 'Enormt utrygt', lyder det fra sygeplejerske på afdelingen. Foto: Anita Graversen.
På psykiatrisk hospital i Risskov samler man nu de ældre patienter med de skizofrene, psykotiske og i mange tilfælde voldelige patienter. 'Enormt utrygt', lyder det fra sygeplejerske på afdelingen. Foto: Anita Graversen.

Der tages mange midler i brug, når der skal spares penge på psykiatriområdet i Region Midtjylland.

Ekstra Bladet kunne tidligere i dag fortælle, at man af den årsag lader to patienter indlægges i samme seng.

Men det er ikke det eneste.

Som led i en spareøvelse har regionen valgt at nedlægge gerontopsykiatrien - også kaldet ældrepsykiatrien.

Det på trods af, at det største psykiatriske hospital i regionen - i Risskov - netop har ældrepsykiatri som specialeområde.

- Jeg vil ikke dø her, tænkte Mette under angrebet. Foto: Ernst van Norde Tæt på Sosu-assistent: 'Hans øjne var kulsorte, da han tog kvælertag på mig'

Gerontopsykiatrien er til for de ældre patienter over 68 år, som ofte er så demente, at de ikke kan rummes på et plejehjem, eller lider af andre psykiske lidelser. Det er patienter, der har brug for trygge rammer, et minimum af stimuli og masser af ro.

- De skal have fred, hjemlige omgivelser og skærmning. Derfor kan det virke som et besynderligt valg at placere dem på afdelingen for psykoser, hvor patienterne er udadreagerende og meget lidt forstående overfor de ældres problematikker, fortæller sygeplejerske Maja Regel, der er ansat på psykoseafdelingen.

Maja Regel bryder sig ikke om sammensætningen af patienter på psykoseafsnittet, hvor de gamle, demente patienter slet ikke hører hjemme. Foto: Anita Graversen.
Maja Regel bryder sig ikke om sammensætningen af patienter på psykoseafsnittet, hvor de gamle, demente patienter slet ikke hører hjemme. Foto: Anita Graversen.
 

- Hvad gør I, når der pludselig står to patienter om en seng?
- Så må en af dem sidde i en stol, siger overlæge Anne Bastholm. Foto: Ernst van Norde. Samfund Gak gak i psykiatrien: To patienter i samme seng

Formand for Danske Regioner, Bent Hansen, afviser på det skarpeste, at han har haft kendskab til brugen af orlovssenge på psykiatrisk hospital i Risskov. Foto: Polfoto Samfund Lyver eller snorksover Bent? Nægter at kende til orlovssenge

De ældre, demente patienter har fået tolv pladser i den ene ende af psykoseafdeling P1, der strækker sig over to lange gange med 23 stuer i alt. På den måde har man forsøgt at adskille de ældre og de svært psykotiske indlagte en smule.

- Men vi har ikke tolv demente indlagt samtidig. Da der er plads til tolv, bliver de resterende senge i den ende af afdelingen fyldt op med svært psykotiske patienter og patienter med behandlingsdom for for eksempel grov vold, tyveri og røveri, forklarer sygeplejersken.

- Så de ligger dør om dør. Og det er enormt utrygt for de ældre. De er bange for de farlige patienter - hvilket man jo godt kan forstå.

Samme oplevelser har lægerne på hospitalet.

- Det er hverken optimalt for patienter eller personale. Faktisk modarbejder denne kombination af patienter vores behandling af de demente. Det er to skridt frem og et - nogle gange to eller tre - skridt tilbage, fortæller reservelæge Niklas Strunge.

Maja Regel er ked af de verbale og fysiske overgreb, som hun og hendes kolleger er udsat for på Psykiatrisk Hospital i Risskov. Foto: Anita Graversen. Samfund Maja får dødstrusler hver eneste dag: Man vænner sig til det

Konsekvensen er, at de ældre, demente patienter i højere og højere grad bliver på deres stuer for at undgå larmen og spektaklet fra de psykotiske.

- Så kan de sidde der uden nogen at snakke med - for det er der sjældent tid til - og blive endnu mere indelukkede, deprimerede og få selvmordstanker. Det er uværdigt og langt fra i orden, siger Niklas Strunge.

25 kommentarer
Vis kommentarer