Demonstranter og politi i hårde sammenstød i Hongkong

Tilhængere af demokrati i Hongkong er i weekenden havnet i voldsomme sammenstød med kampklædt uropoliti

En demonstrant får vasket ansigtet efter en omgang peberspray. (Foto: AP)
En demonstrant får vasket ansigtet efter en omgang peberspray. (Foto: AP)

Politistyrker i Hongkong, bevæbnet med stave og peberspray, gik tidligt mandag hårdt til prodemokratiske demonstranter, der var i færd med at omringe den tidligere britiske kronkolonis regeringsbygninger.

Demonstranterne nægter at efterkomme ordrer om at trække sig tilbage efter to måneders protester mod den politik, som Kina fører over for Hongkong.

Træfningerne er formodentlig de mest voldelige i de seneste uger, idet demonstranterne har reageret på en opfordring fra to studentergrupper, der leder kampagnen. De ønsker en optrapning efter to måneder med dødvande i deres kamp for demokrati.

Politi og demonstranter stødte sammen foran regeringens hovedkvarter. (Foto: AP)
Politi og demonstranter stødte sammen foran regeringens hovedkvarter. (Foto: AP)
 

Menneskemængden, der råbte "omring regeringshovedkvarteret" og "åbn vejen", har siden i fredags holdt en hovedvej, der løber foran Hongkongs leders kontorer i Admiralitetsdistriktet, som er nabo til Hongkongs centrale finans- og forretningskvarter.

Hundredvis af kampklædte urobetjente spredte menneskemængden i kaotiske scener. De tvang demonstranterne tilbage med peberspray og stave, hvis slag haglede ned over dem, der forsøgte at komme i sikkerhed.

Adskillige frivillige sygehjælpere plejede de sårede, mange af dem med sår i hovedet. Politiet oplyser, at mindst 18 er anholdt.

På trods af en forholdsvis hurtig rydning af Lung Wo vejen foran regeringshovedkvarteret i de tidlige morgentimer mandag, så nægter en stor mængde af mennesker, hvoraf mange bærer beskyttelsesbriller og skudsikre veste, at forlade området.

Andre holder deres gule paraplyer, der er blevet et symbol på den prodemokratiske bevægelse i Hongkong, som er opstået efter den britiske overdragelse af den tidligere kronkoloni til Kina. Men paraplyerne er et tyndt forsvar mod politiets stave og peberspray.

Demonstranterne kræver frie valg for Hongkongs næste leder i 2017. De ønsker ikke et valg mellem allerede godkendte kandidater, som falder i det kinesiske kommunistpartis smag.

0 kommentarer
Vis kommentarer