Demonstrerede forgæves for cannabis-læge: Kunder risikerer også sigtelser

15-20 demonstrerede til formiddag foran retten i Hillerød, hvor den 39-årige selvudnævnte naturlæge Kristian Mærsk fik forlænget sin varetægtsfængsling

Sådan forholdt vennen Martin Carlsen efter forlængelsen af varetægtsfængslingen (Video: Philip Davali)

Inde i retten i Hillerød foregik alt i den skønneste ro og orden, da 39-årige Kristian Mærsk, Smørum, meget åbenhjertigt erkendte et forsøg på at importere mere end 100 kilo hampeplanter, som han har købt i Tjekkiet, og som han ifølge sin forklaring til politiet havde tænkt sig at bruge på at udvinde olie til lindring af smerter hos kræftpatienter.

Kristian Mærsk, der blev anholdt 25. februar, fik forlænget sin varetægtsfængsling i yderligere tre uger, selv om han nægter, at han har overtrådt loven om euforiserende stoffer. Ifølge Kristian Mærsk er hans medicinfirma 100 procent legitimt og i overensstemmelse med gældende regler om naturlægemidler.

Se også: 191.377 danskere så sklerose-syg ryge en joint

Men uden for retsbygningen var der derimod ikke nær så stille. Her havde 15-20 venner og bekendte til Kristian Mærsk samt enkelte af hans kunder taget opstilling med bannere. Blandt dem Martin Carlsen, som har kendt Kristian Mærsk i 10 år, og som havde taget initiativ til en demonstration til fordel for løsladelse af Kristian Mærsk.

- Det er samfundsmæssigt skævt, at man gerne vil straffe et menneske, som i mine øjne ikke har haft anden intention end kun at hjælpe syge mennesker. Han har gjort noget ud af at hjælpe så mange som muligt, siger Martin Carlsen til Ekstra Bladet.

Martin Carlsen fatter ikke, at Kristian Mærsk bliver behandlet som en gemen kriminel. (Foto: Philip Davali)
Martin Carlsen fatter ikke, at Kristian Mærsk bliver behandlet som en gemen kriminel. (Foto: Philip Davali)

Kristian Mærsk har selv været meget åben om sin anholdelse, der skete, efter at Nordsjællands Politi først havde ransaget hans privatadresse i Måløv og den firmaadresse, som Kristian Mærsk også har råderet over i et industrikvarter i nærheden.

112 - 25. feb. 2016 - kl. 23:30 Cannabis-læge anholdt: Kæresten filmede det hele

Talte med Ekstra Bladet under ransagning
Politiet fandt syv væksthuse med i alt 92 friske cannabisplanter, en større papirsaffaldspose med topskud, der indeholdt cannabis-olien THC og forskellige cannabisprodukter, der indeholdt THC, da de ransagede Kristian Mærsk og hans kærestes hjem på Kratkær i SMørum.

Hans kæreste nåede at komme i dialog med Ekstra Bladet over en mobiltelefon, mens betjentene var på besøg i parrets hjem. Og her fortalte han i baggrunden - politiet lod ham ikke selv holde telefonen - at 300-400 kræftsyge kunder alle kommer til at miste den medicin, som består af hampolie, og som angiveligt skulle være med til at lindre folks smerter.

- De har ransaget det hele med hunde. Og der er også hampplanter hos os. Dem tager de nu med. Jeg kan se, at de er ved at fylde varmelamper og telte ind i lastbilen. De skal vel bruge det som bevis, siger Maria Olsen, som er Kristian Mærsks kæreste, og som under ransagningen betegnede sig selv og Kristian Mærsk som 'rystede'.

Flere af de fremmødte demonstranter var med inde i retssalen, hvor de imidlertid ifølge anklager Bernt Farver ikke gav anledning til uro. (Foto: Philip Davali)
Flere af de fremmødte demonstranter var med inde i retssalen, hvor de imidlertid ifølge anklager Bernt Farver ikke gav anledning til uro. (Foto: Philip Davali)

Men selv om Kristian Mærsk altså måske har haft selv de bedste intentioner i sit forehavende, så må han ikke gøre, som han gør, ifølge anklager Bernt Farver, som repræsenterede Nordsjællands Politi i retten.

- Manden har ingen tilladelse til at sælge de olier. Havde han haft en tilladelse, ville politiet se anderledes på sagen, siger Bernt Farver til Ekstra Bladet.

Fotos:  Kenneth Meyer og Rasmus Flindt Pedersen 112 - 26. feb. 2016 - kl. 13:49 Cannabis-læge fængslet: Sigtet for at have syv væksthuse

THC i planter
Bernt Farver fortæller til Ekstra Bladet, at striden handler om den såkaldte THC-værdi i de godt 100 kilo hampeplanter, som politiet har beslaglagt. De stod på en palle, som Kristian Mærsk havde bestilt hos en producent i Tjekkiet. Politiet har haft sendt hampeplanterne til retskemisk analyse, og her er det kommet frem, at der var THC i planterne. THC står for tetrahydrocannabinol, og det er det stof i hampeplanter, der kan give en euforiserende effekt. Det er THC, der er det ulovlige stof i planterne.

- Selv hævder han, at der er tale om industrihamp uden THC, men det viste vores analyse altså ikke var tilfældet, forklarer Bernt Farver.

Se også: Politi leder efter cannabisolie hos naturlæge

Kristian Mærsk stod for nogle år siden frem i Ekstra Bladet og fortalte, at han solgte hampeolier efter selv at have været igennem et forløb med et dårligt ben, som han ikke kunne få behandlet tilstrækkeligt. Han forsøgte selv med hampeolie, som viste sig at have en så lindrende effekt, at Kristian Mærsk ifølge sin forklaring til Ekstra Bladet gik i gang med at producere stoffet selv.

Dengang sad Kristian Mærsk også tiltalt - dog ved retten i Lyngby - for på samme måde at overtræde loven.

- THC-olie producerer vi med isopropylalkohol, først så trækker olien i alkoholen, og så sier man det bare fra, og så lader man det stå og dampe langsomt af, sagde han dengang om sin usædvanlige produktion.

Det er ikke bare Kristian Mærsk, der er meget åben om sit foretagende i pressen. Det er hans venner og enkelte kunder også. (Foto: Philip Davali)
Det er ikke bare Kristian Mærsk, der er meget åben om sit foretagende i pressen. Det er hans venner og enkelte kunder også. (Foto: Philip Davali)

- Det er netop på grund af, at der er tale om et gentagelsestilfælde, at politiet kræver ham fængslet. Vi frygter, at han vil fortsætte kriminaliteten på fri fod, siger Bernt Farver til Ekstra Bladet.

Kunder risikerer også sigtelse
Bernt Farver fortæller i øvrigt videre, at politiet også har beslaglagt Kristian Mærsks computer og mobiltelefon, som nu er sendt til undersøgelse. Hvis det viser sig, at der på det elektroniske isenkram er navne på kunder, som har handlet med Kristian Mærsk, så risikerer kunderne også at blive sigtet for at overtræde loven om euforiserende stoffer.

- Rent principielt risikerer alle, som har handlet med ham, at blive sigtet, siger Bernt Farver, som imidlertid ikke kan sige noget om, hvorvidt det rent faktisk også vil komme til at ske.

Kristian Mærsks varetægtsfængsling er foreløbig forlænget til 31. marts. Martin Carlsen ærgrer sig.

Se klip fra Kristian Mærsks hjem under og efter ransagningen her (Video: Maria Olsen og Kenneth Meyer

- Det virker ret sindssygt, at man vil behandle ham som gemen kriminel, når han ikke har gjort mere end at hjælpe. Kristian har den opfattelse, at hvis man har mulighed for at hjælpe, så skal man også gøre det. Det er ikke bare sådan, så Kristian har givet olie til nogen og har forsøgt at holde det skjult. Han har et cvr-registreret firma og har eksempelvis betalt moms på olie, han har solgt. Han har ikke bare givet olie til nogen. De har først skullet til konsultation hos ham, før de har kunnet få udleveret noget som helst, siger Martin Carlsen.

Sådan forholdt Martin Carlsen sig før det gik løs

28 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere