"Den australske model" dømmes ulovlig i Papua Ny Guinea

Australierne må finde et andet sted at sejle sine flygtninge hen, har højesteret i Papua Ny Guinea slået fast

Det er slut med at sejle flygtninge, der forsøger at komme til Australien, videre til Papua Ny Guinea.

Det står klart, efter at højesteret i Papua Ny Guinea tirsdag afgjorde, at den såkaldte australske model, hvor man sender alle bådflygtninge til lejre på øerne Nauru og Manus, strider mod landets grundlov.

Den australske regering har onsdag lokal tid bedt myndighederne i Papua Ny Guinea om at komme med alternative løsninger til den aftale, som de to lande tidligere har indgået.

- De flygtninge, der sidder på Manus, kommer under ingen omstændigheder tilbage til Australien, siger integrationsminister Peter Dutton onsdag ifølge den australske udgave af avisen The Guardian.

- Højesterettens dom er ikke noget, der får Australien til at ændre politik. Muligheden for at komme til Australien er ikke til stede, og det vil den heller ikke være i fremtiden, siger Dutton, der kalder afgørelsen for Papua Ny Guineas problem.

- De må finde ud af, om flygtningene skal blive i Papua Ny Guinea, om de skal tilbage til det land, de kommer fra, eller om et tredjeland skal være deres destination, siger Dutton.

Australien kører en hård linje over for flygtninge. Noget som har fået opmærksomhed fra en del danske politikere.

- Australien er et ganske civiliseret land. De gør mange ting rigtigt, og vi kan også lære af dem, sagde Kristian Thulesen Dahl (DF) til TV2 16. maj 2015.

De australske love på flygtninge og integrationsområdet er blevet kritiseret af både FN og en række menneskerettighedsorganisationer.

Regeringen i Papua Ny Guinea har endnu ikke udtalt sig om, hvordan de har tænkt sig at reagere på højesteretsdommen.

32 kommentarer
Vis kommentarer