Den britiske økonom Angus Deaton får Nobelpris

Britisk økonom hædret for sin forskning i forbrug, fattigdom og velfærd, siger videnskabsakademi

Nobelprisen i økonomi går til den britiske økonom Angus Deaton for analyser af forbrug, fattigdom og velfærd, oplyser Det Kongelige Svenske Videnskabsakademi.

Den britiske økonom er ansat ved Princeton-universitetet i USA.

- Ved at forbinde detaljerede individuelle valg og de tilhørende udfald har han gennemført en forskning, som har bidraget til at ændre områderne mikroøkonomi, makroøkonomi og udviklingsøkonomi, hedder det i begrundelsen fra Det Kongelige Svenske Videnskabsakademi.

- Ved at indrette en økonomisk politik, som fremmer velfærd og reducerer fattigdom, må vi først forstå de individuelle forbrugsvalg. Det er på dette område, at Angus Deaton har bidraget mere end nogen andre, hedder det videre.

Angus Deaton, der er 69 år, er født i Edinburgh i 1945. Han har både amerikansk og britisk statsborgerskab. Han har været tilknyttet Princeton-universitetet siden 1983.

Han bliver hædret for tre områder: I 1980 udviklede han sammen med sin kollega John Muellbauer et system, som kunne anvendes til at bestemme efterspørgslen efter visse goder.

Derudover hædres han for studier vedrørende forbrug og indkomst i 1990 og for senere studier i fattigdom og levestandard i udviklingslande.

Nobelprisen i økonomi, der ledsages af otte millioner svenske kroner, blev stiftet af Sveriges Riksbank i 1968 og er altså ikke en af de oprindelige nobelpriser, som Alfred Nobel oprettede i 1895.

Den kaldes derfor en mindepris. Ikke desto mindre er den anset for at være en af de mest prestigefyldte priser inden for økonomisk videnskab.

Deaton får overrakt prisen 10. december ved en ceremoni Stockholm.

Økonomer fra USA har i de seneste mange år siddet ganske tungt på prisen.

Tidligere modtagere tæller blandt andre de kendte økonomer Milton Friedman, Friedrich August von Hayek og Joseph Stiglitz.

1 kommentar
Vis kommentarer