Den er helt gal med klokkeværket

Legendariske Big Ben lukker ned, så klokken kan blive repareret

Klokketårnet ved det britiske parlament i London må lukke ned på grund af renovering. (Foto: AP)
Klokketårnet ved det britiske parlament i London må lukke ned på grund af renovering. (Foto: AP)

Verdensberømte Big Ben ved parlamentsbygningen i London skal renoveres og klapper klokkerne i fra januar 2017. Det skriver nyhedsbureauet AP.

Renoveringsarbejdet vil vare tre år og bliver det mest gennemgribende i flere årtier. Det kan simpelthen ikke vente længere.

- Tårnet er ikke ustabilt, men hvis vi ikke gør noget nu, vil det blive meget værre.

- Vi skal i gang nu, så også fremtidige generationer kan nyde det, siger Steve Jaggs, Parliament's Keeper of the Great Clock - en slags klokkeplejer.

Klokketårnet skal renoveres for knap 300 millioner kroner, som blandt andet skal gå til at sikre, at støbejernstaget ikke ruster og til at stoppe nedsivende vand, der truer med at ødelægge den 160 år gamle bygning.

Faktisk hedder tårnet Elizabeth Tower. Det er den største af de i alt fem klokker, der hedder Big Ben. Den vejer 13,5 ton og vil stoppe med at ringe i flere måneder, mens der arbejdes på det fire meter lange pendul.

Som den store klokke, får Big Ben normalt lov at bimle hver hele time, men det vil også blive stoppet på et tidspunkt, når den skal renses og tjekkes for revner. De fire mindre klokker bamler hvert kvarter.

Steve Jaggs lover dog, at der altid vil være fuld gang i klokkeværket ved midnatstid nytåraften.

En rapport fra sidste år konkluderede, at de samlede udgifter til renoveringen af Elizabeth Tower kan løbe op i syv milliarder kroner, hvis en katastrofe skal undgås, skriver AP. Et af løsningsforslagene gik på, at politikerne skulle flytte ud af bygningen i de seks år, renoveringen ville vare.

4 kommentarer
Vis kommentarer