Den forkerte Cavling

Oponionsredaktør Mads Kastrup er denne uges vikar på Mediebrok, hvor Ekstra Bladet går medierne og mediedebatten efter i sømmene

Chris Kjær Jessen, Michael Lund og Lars Nørgaard Pedersen fra Berlingske vandt Cavling-prisen i går. Foto: Jacob Ehrbahn
Chris Kjær Jessen, Michael Lund og Lars Nørgaard Pedersen fra Berlingske vandt Cavling-prisen i går. Foto: Jacob Ehrbahn

Som journalist er det et stykke tid siden, jeg har taget Cavling-komitéen, som uddeler årets angiveligt fornemste journalistpris, alvorligt.

I over ti år har jeg ment, at Flemming Rose burde have den. Og jeg har i mange af årene været med til at indstille ham.

I år kunne de også have givet den til Ekstra Bladets Per Mathiessen for at blotlægge Dansk Folkepartis fifleri med EU-penge.

Berlingske har imidlertid nu fået prisen for ’gyllegate’, som sagen kaldes. Tre journalister har dokumenteret, at Miljø- og Fødevareministeriet forskønnede beregningerne i regeringens landbrugspakke, så pakken kom til at fremstå grønnere. Udmærket. Det var bare ikke Berlingske, der væltede Eva Kjer Hansen som minister. Det var de konservative.

Ekstra Bladets vedvarende afsløringer af Morten Messerschmidt og Dansk Folkepartis misbrug af EU-midler blev end ikke nomineret til dansk journalistiks angiveligt fornemste pris. Det var åbenbart alt for konkret til en komité, hvis faglighed efterhånden synes at fortone sig i metodesnak og mediebias.

Hvordan årets ubetinget mest omtalte politiske skandale helt unddrog sig Cavling-komiteens fulde opmærksomhed, er for mig et fagligt mysterium.

Det samme var i år tilfældet med nok en udeladelse af Flemming Rose. I over ti år har Rose været truet på livet. Og hvorfor? Fordi han har forsvaret journalistikkens væsentligste virkegrundlag: Ytringsfrihed.

Og i 2016 har han med sin udgivelse af 'De besatte', der fortæller historien om at blive presset ud af sin egen avis af en megalomanisk bestyrelses- og fondsformand tilmed personificeret, hvad enhver uafhængig journalist bør prise.

Men heller ikke i år kunne Rose blive nomineret. Lige som sidste år, hvor jeg i øvrigt også blev flov på mit fags vegne.

Der er selvsagt tildelinger de seneste år, der er i orden. Morten Pihl fra Jyllands-Posten for at afsløre lægers misbrug af betroede midler til egen luksus kan nævnes.

Men skæverterne er blevet for åbenlyse. DR’s ’afsløring’ med skjult kamera af, at man som formuende kunde i Jyske Bank kan få hjælp til at betale mindst muligt i skat med lovlige midler bør fremhæves.

Det modsatte havde været mere opsigtsvækkende og angribeligt.

Tillykke til Berlingskes journalister med årets tildeling, bevares. De har udført et møjsommeligt arbejde.

Var det op til mig, havde de ikke fået den.

43 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere