Den forsvundne helligdag: I dag bliver du 'snydt' for fest og frihed

For 250 år siden var den 2. februar en stor festdag, og samtidig havde du fri. Men sådan er det ikke længere

I dag kunne du have nydt et glas og fejret fridagen, men sådan er det ikke længere. Kyndelmisse er afskaffet (Foto: Rasmus Flindt Pedersen)
I dag kunne du have nydt et glas og fejret fridagen, men sådan er det ikke længere. Kyndelmisse er afskaffet (Foto: Rasmus Flindt Pedersen)

For de fleste danskere er d. 2 februar bare en helt almindelig torsdag med arbejde, børnepasning og kamp om aftenmenuen.

Men sådan har det ikke altid været.

Indtil 1770 fejrede vi Kyndelmisse med en fridag og fest. Ifølge Kristendom.dk er Kyndelmisse er en fordanskning af det latinske candalarum misa, der betyder lysenes messe.

Oprindeligt er det en katolsk højtid, men den er også blevet fejret i Danmark, inden den blev afsluttet for knap 250 år siden.

Stor dag for bønderne
For mange år siden fungerede dagen som en stor festdag for børnene, der markerede, at vi nu er halvvejs igennem 'vinteren' fra d. 1 november til d. 1 maj.

Det blev derfor fejret med en omgang flæsk, pandekager, øl og brændevin

Ekstra Bladet har været i kontakt med bibliotekar hos Det Kongelige Bibliotek og cand. mag i filologi og folkloristik, Else Marie Kofod, men hun har desværre ikke tid til at med os, fordi hun sidder i møde hele dagen.

Men tidligere har hun dog sagt følgende til Videnskab.dk om kyndelmissen.

- Dengang var fest lig med masser af mad. Så på alle måder var dagen en vigtig mærkedag i bondens år.

- Op igennem 1900-tallet er det en tradition, der for hyggens skyld har hængt ved i nogle landsamfund. Godt nok i meget mindre omfang, men så har man måske inviteret naboer og venner ind til kaffe og kage, siger Else Marie Kofod til Videnskab.dk.

Marias renselse
I kristen sammenhæng har kyndelmissen også en vigtig betydning, og dagen bliver fejret som Jomfru Marias renselsesdag.

Ifølge Lukasevangeliet er det 40 dage siden, at Jesus blev født, og dagen blev fejret med, at hun tog ham med i templet.

Ifølge jødisk tradition var kvinden uren i 40 dage, efter hun havde født. Men efter de første 40 dage kkunne hun tage i templet for at blive renset, og det er derfor, at Maria renselsesdag altid ligger 40 dage efter juleaftensdag.

I de katolske lande bliver dagen fejret i kirken, hvor de indvier alle lys, som skal bruges i kirken i løbet af året .

40 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere