Den kolossale Nordkorea-krise hviler på dette pars skuldre

I over et år har krisen mellem Nordkorea og den vestlige verden blevet værre og værre. Nu er der igen gode tegn, men nu hviler øjnene på et olympisk par

Ryom Tae-ok og Kim Ju-sik.

De navne er der næppe mange danskere, der kan genkende, men de kan ende med at få stor betydning for verdensfreden. I hvert fald krisen mellem Nordkorea og den vestlige verden.

Ifølge flere internationale medier - heriblandt Time og Chicago Tribune - kan den bare 18-årige kvinde og hendes 25-årige partner få stor indflydelse på den diplomatiske optøning, der er på vej på den koreanske halvø.

De kan få en nøglerolle.

Men i et interview med Global News har deres træner - canadieren Bruno Marcotte - fortalt, at de ikke ønsker at blive blandet ind i politik.

- Hver gang jeg talte med dem, så gjorde de det altid klart, at de ikke ønskede, at jeg blandede sport og politik. De gjorde det samtidig klart, at de ønskede, at jeg skulle se på dem som sportsmænd og ikke politiske repræsentanter for Nordkorea, siger canadieren til Global News.

Artiklen fortsætter under billedet

Foto: AP
Foto: AP
 

Tirsdag kom det frem, at Nordkorea vil sende en delegation af højtstående embedsmænd til vinter-OL i den sydkoreanske by Pyongyang i næste måned.

Og her skal de blandt andet følge Nordkoreas eneste medaljehåb.

Brikker i politisk spil
Derfor er der, når OL begynder 9. februar, ekstra fokus på de to ellers helt ukendte deltagere. Men hvordan er to helt ukendte kunstskøjteløbere pludselig havnet midt i et storpolitisk brændpunkt?

Ifølge New York Times har Nordkorea brugt adskillige resurser på deres OL-håb, og deres deltagelse er blevet et prestigeprojekt for landet. Til det sidste var det usikkert, om de ville klare kvalifikationen, men i september lykkedes.

Men det var stadig usikkert, om de skulle være meget. Spændingerne mellem Nordkorea og Sydkorea var stadig på sit højeste, og det var uklart, om hvorvidt Kim Jong-un ville bruge dem i et politisk spil.

Repræsentanter fra Sydkorea og Nordkorea mødtes tidligere på ugen. Nu vil Sydkoreas præsident også mødes med Nordkoreas leder (Video: AP)

Stemningen er dog blevet bedre de sidste par uger, hvor blandt andet en telefon inje mellem de to lande er blevet genåbnet.

Derfor ser det - her en måned før åbningen af OL i Pyongyang - ud til, at Kim Jong-un har forbarmet sig og vil bruge de to atleters deltagelse i OL som endnu en håndsrækning til Sydkorea, USA, Japan og resten af vesten.

Artiklen fortsætter under billedet

Foto: AP
Foto: AP
 

Inden kvalifikationen måtte parret i træningslejr, og det foregik ikke i Nordkorea. De var tvunget til at hente hjælp udefra, og valget faldt på den canadiske træner Bruno Marcotte. Og han blev ramt af et kulturchok fra start.

- Jeg blev nødt til at arrangere alt for dem. De havde ikke en gang et kreditkort, så de kunne jo ikke bare lige booke et hotel. De havde heller ikke noget kørekort, så jeg skulle også finde et godt sted til dem tæt på alt i Montreal, siger han til Global News.

Derudover beskriver han, hvordan han i løbet af træningen kom tættere ind på livet af de to atleter.

Nordkoreansk boykot
Her viste det sig, at Nordkoreas træning minder om den kinesiske, hvor atleterne bliver fjernet fra deres meget tidlig, så de kan træne. Kun i weekenden kommer de hjem.

Artiklen fortsætter under billedet

Foto: AP
Foto: AP
 

Selv om det nu ser ud til, at Nordkorea deltager i legene i Sydkorea, så har de tidligere skabt ballade.

I sommerlegene i 1988 i Seoul valgte Nordkorea at boykotte legene, mens to nordkoreanske agenter angreb et fly fra Bagdad på vej til Seoul i 1987. Her døde 104 mennesker, da de detonerede en bombe om bord.

Også i forbindelse med VM i fodbold i 2002 i Seoul skabte Nordkorea ballade. Her angreb en nordkoreansk patruljebåd en sydkoreansk ditto, og ifølge de sydkoreanske myndigheder, blev det anset som et forsøg på at fremtvinge et sydkoreansk modangreb og stjæle fokus fra VM-slutrunden.

19 mennesker blev såret i angrebet.

Teknisk set har Nordkorea og Sydkorea været i krig siden 1953, da der stadig er ikke er underskrevet en fredsaftale efter Koreakrigen.