Den sociale brevkasse: Enlig far med 0 kr. i julemåneden

Er du faret vild i junglen af regler og paragraffer, kan du få hjælp af socialrådgiver Puk Sabber - skriv til densocialebrevkasse@eb.dk

Kim har ikke en chance for at julehandle og købe gaver til sine to børn. Han har end ikke til el og husleje. (Foto: Mikkel Tariq Khan)
Kim har ikke en chance for at julehandle og købe gaver til sine to børn. Han har end ikke til el og husleje. (Foto: Mikkel Tariq Khan)

Hej Puk

Jeg ved slet ikke, hvor jeg skal starte, for jeg er ramt hårdere og dybere, end jeg i min vildeste fantasi kunne forestille mig.

Jeg har som alenefar INGEN mulighed for at betale regninger eller komme igennem julemåneden sammen med mine to piger overhovedet.

Jeg har søgt kontanthjælp efter endt uddannelse på SU, men da kontanthjælpen er forudbetalt, har jeg ingen penge og søger derfor kommunen om hjælp.

Jeg modtager så et opkald fra kommunen fra en kvinde, der sidder og er ved at gennemgå mine papirer. Hun lød iskold og truende samtidig.

Hun siger ordret: Jeg har kigget dine papirer igennem og kan se, du får udbetalt SU i morgen, så derfor vil jeg ikke hjælpe dig, idet du nu har penge til november måned.

Jeg fortæller hende, at der må være sket en fejl, for jeg ved, jeg har fået min sidste SU udbetalt pr. 1 oktober 2015. Hun siger, hun kan se, at SU står til udbetaling den efterfølgende dag, og så er den sag ligesom afsluttet.

Jeg undrer mig meget over den udmelding og spørger hende, hvad jeg så skal gøre m.h.t. december måned, for det er jo den vigtigste måned for mig, idet julen står for døren.

Hun siger så, at ud fra hendes udregninger så burde jeg have forudset, at jeg stod uden penge og i stedet for have lagt penge til side til begge måneder. Der tabte jeg pusten fuldstændigt og anede ikke, hvad jeg skulle gøre af mig selv.

Hun lød fuldstændig ligeglad, og som om hun var på en mission – jeg skulle lukkes ned, og så var det hele jo min egen skyld. Hun sluttede også af med, at nu havde hun afslået hjælpen en gang for begge måneder.

Et par dage efter modtog jeg elektronisk afslaget i min e-boks, og jeg har siden da været i vildrede, for hvad skal jeg nu gøre?

Jeg har mine faste udgifter i form af husleje og mad m.v. og absolut ingen penge i vente. Det vil sige, at julehygge, juleaften, julemad, julekalender, julegaver og alt, der hører til december, er udelukket.

Jeg ved ikke, om jeg kan få boligselskabet til at udskyde mine husleje til januar, og jeg ved ikke, hvordan jeg skal håndtere det her over for mine piger. Tanken om at skulle sige: Ingen jul, ingen julehygge, ingen julekalender, ingen gaver.

Det gør så ondt i hjertet. For nok bliver jeg straffet og fejlbehandlet uden at kunne gøre hverken til eller fra, men det her rammer begge piger, som er helt uskyldige. Og jeg kan ikke i min vildeste fantasi forstå, at der ingen hjælp er at hente.

Jeg er ikke den bedste til det her med at skrive og ved heller ikke, om du kan finde hoved og hale i tingene. Men hvis du har nogle gode råd til mig, som kan hjælpe mig og mine piger igennem det her og julen, så bliver jeg meget lykkelig.

Mvh. Kim

(Foto: Jakob Boserup)
(Foto: Jakob Boserup)
 

Kære Kim

I er desværre et levende bevis på, at der faktisk eksisterer fattige børnefamilier i Danmark, der ikke har råd til husleje, mad og jul.

Jeg blev så harm over alle de afslag, I havde fået som familie, at jeg med det samme gik i gang med at hjælpe jer, inden brevet her bliver bragt i avisen.

I havde også fået afslag på julehjælp, og det var flere steder for sent at søge. I jeres sag her var det civilsamfundet, der endte med at træde til og hjælpe jer med støtte til husleje og el. Selv efter en klage til kommunen over afslag på enkeltydelse hørte du intet fra dem.

Enlige forsørgere og forsørgere på overførsel har rigtig svært ved at give deres børn det allermest basale som mad og tøj. At julen så heller ikke kan holdes oveni er desværre også normalt.

Godt du havde overskud til at bede om hjælp. Desværre er der mange af jer derude, der ikke har det samme overskud til at række hænderne ud.

Kærlig hilsen Puk