Den sociale Brevkasse: Enlig mor til to og boligløs

Er du faret vild i junglen af regler og paragraffer, kan du få hjælp af socialrådgiver Puk Sabber - skriv til densocialebrevkasse@eb.dk

Selv om kommunen giver afslag på et boligindskudslån på et forkert grundlag er det helt omkostningsfrit. Der er nemlig ingen økonomiske sanktioner forbundet med, at borgeren får medhold i Ankestyrelsen. Foto: Finn Frandsen/Polfoto
Selv om kommunen giver afslag på et boligindskudslån på et forkert grundlag er det helt omkostningsfrit. Der er nemlig ingen økonomiske sanktioner forbundet med, at borgeren får medhold i Ankestyrelsen. Foto: Finn Frandsen/Polfoto

Hej Puk
Jeg har for nylig søgt om lån til indskud i en bolig hos kommunen. Efter at de havde fået alle de oplysninger, som ansøgningen krævede, snakkede jeg med min sagsbehandler.

Hun bad mig om den originale lejekontrakt, og i den forbindelse spurgte jeg, om hun nu var helt sikker på, at hun ikke manglede flere oplysninger. Hun svarede, at det gjorde hun ikke.

Jeg fremskaffede den originale lejekontrakt og sendte den til hende. Da hun havde fået den, spurgte hun, om jeg vil underskrive kontrakten, og det sagde jeg ja til. Det skal siges, at den lejekontrakt, de modtog, ikke var underskrevet af mig, men kun af udlejer.

Så kom der et afslag, hvor der også stod, at mine muligheder ikke er udtømte – de mangler altså mere dokumentation.

Jeg kontaktede dem så for at høre, hvilken dokumentation de mangler, da jeg mener, at alt nødvendigt er afleveret.

Dog er værdien af det hus, min eksmand og jeg ejer, ikke høj nok til, at der vil være overskud ved salg på grund af lånet i huset. Det har kommunen som det eneste ikke fået information om.

Min sagsbehandler oplyste mig telefonisk om, at afgørelsen kun er baseret på den lejekontrakt, hun troede, jeg havde underskrevet. Og hun fastholdt sin afgørelse, da hun har lavet et notat om, at jeg havde underskrevet lejekontrakten.

Hvad gør jeg?

Jeg står og skal flytte nu, og indskuddet skal betales hurtigst muligt. Da jeg er på kontanthjælp og alene med to børn, har jeg ikke selv pengene.

Jeg aner ikke, hvad jeg skal gøre, og jeg finder denne afgørelse meget uretfærdig.

Med venlig hilsen en desperat mor

 

Kære dig
Hvis du har fået et afslag udelukkende baseret på, at du allerede havde underskrevet kontrakten, inden du ansøgte om lånet – og her oplyser, at det havde du ikke – da har sagsbehandleren fejlbehandlet sagen.

Foto: Jakob Boserup
Foto: Jakob Boserup
 

Hvis du kan dokumentere, at du ikke havde fremsendt en kontrakt, du havde underskrevet, så vil jeg anbefale dig at rette henvendelse til lederen af den afdeling, hvor sagsbehandleren er ansat. Det vil være den hurtigste vej.

Derudover er det muligt at klage over en afgørelse om afslag på bolig-indskudslån. Derfor skal du også sørge for at have et skriftligt afslag, som du kan klage over inden for fire uger efter afgørelsen.

Jeg ved godt, at det ikke giver dig nogen penge her og nu – og det er bekymrende, at en klagesag i Ankestyrelsen tager op til otte måneder at sagsbehandle. Og ofte står man jo i en akut situation, når man søger kommunen om hjælp.

Det er altid vigtigt at klage, da det er den eneste måde, man kan få kommunerne til at rette praksis ind.

Desværre er det omkostningsfrist for kommunen at give et forkert afslag i en sag som din. De ved nemlig godt, at der ingen sanktioner er over for dem af økonomisk art.

Til gengæld sparer de udgiften til et bolig-indskudslån, da din situation jo nok er anderledes, når sagen er afgjort i Ankestyrelsen. Dit behov for et lån er måske slet ikke til stede til den tid.

Jeg er ked af at sige det, men din eneste mulighed er nok et banklån eller den private vej.

Held og lykke!

Med venlig hilsen Puk