Den sociale brevkasse: Enlig mor til tre og boligløs

Er du faret vild i junglen af regler og paragraffer, kan du få hjælp af socialrådgiver Puk Sabber - skriv til densocialebrevkasse@eb.dk

GH’s veninde har boet i et kolonihavehus i snart et år. Hyggeligt nok, men hun har brug for en lejlighed til sig selv og sine tre døtre. Arkivfoto: Mie Brinkmann/Polfoto
GH’s veninde har boet i et kolonihavehus i snart et år. Hyggeligt nok, men hun har brug for en lejlighed til sig selv og sine tre døtre. Arkivfoto: Mie Brinkmann/Polfoto

Hej Puk

Jeg skriver på vegne af en bekendt, som sidder i en håbløs situation.

Hun er enlig mor til tre piger. Hun boede til leje i et hus, men udlejer ville hellere leje ud til anden side. Min bekendte låner nu et kolonihavehus og har boet der i knap et år. Hun er skrevet op i flere boligselskaber.

Kommunen kan ikke hjælpe med en lejlighed. Når hun ringer til dem, er de frække og nedladende. Min veninde har fortalt dem, at hun bor i et kolonihavehus, og de svarer, at så har hun jo tag over hovedet. Kolonihaven ligger i samme kommune, som hun boede i, før hun blev boligløs.

Kommunen har anvist hende til et værelse i Københavns Kommune under Forsorgen For Enlige Mødre.

På et tidspunkt havde min veninde fundet en lejlighed til 12.000 kr. + 1000 kr. i forbrug om måneden, men den måtte hun ikke tage for kommunen, da de sagde, den var for dyr.

Hendes situation er håbløs. Hun mister nu 9000 kroner om måneden på grund af dagbøder og de mistede tilskud. Jeg mener, at kommunen handler ulovligt, og at børnenes tarv er væsentlig forringet på grund af situationen.

Jeg håber, du kan hjælpe.

Med venlig hilsen GH

 

Kære GH

Kommunen har opfyldt sin forpligtelse ved at anvise din veninde en midlertidig nødbolig. Jeg ved godt, det ikke er optimalt, men rent lovgivningsmæssigt har de handlet – og da det er et tilbud, kan man ikke klage over det.

At de ikke vil yde støtte til den bolig, hun selv fandt, med begrundelsen, at den var for dyr – der må jeg give kommunen ret. Hvis hun er enlig forsørger og på offentlig ydelse, vil hun ramme loftet og dermed ikke have råd til at sidde i så dyr en bolig.

Socialrådgiver Puk Sabber bestyrer den sociale brevkasse. Foto: Jakob Boserup
Socialrådgiver Puk Sabber bestyrer den sociale brevkasse. Foto: Jakob Boserup
 

Her skal en kommune være realistisk mht., om der er et minimums-rådighedsbeløb, når de faste udgifter er betalt. Og med så høj en boligudgift vil hun højst sandsynligt ramme et rådighedsbeløb, der ikke er højt nok til, at kommunen kan yde et indskudslån. Det skal her siges, at kommunen ifølge loven SKAL beregne rådighedsbeløbet, før de må bevilge.

Jeg vil råde din veninde til at tage imod det akutte boligtilbud. For når hun bor der, vil man højst sandsynligt forsøge at indstille familien til et varigt boligtilbud via den kommunale boliganvisning.

Jeg giver dig fuldstændig ret i, at det bedste for børnene ville være, at den nuværende kommune havde en bolig. Manglen på boliger i Storkøbenhavn er helt gal, og det rammer især enlige forsørgere på offentlig ydelse, der ikke har råd til de nye lejligheder, der koster spidsen af en jetjager i lejeudgifter.

Så jeg vil altså råde hende til at tage imod et akuttilbud for at få sat skub i en boliganvisning til en permanent bolig, der er til at betale.

Med venlig hilsen Puk

Noter

25 procent af de ledige, almene boliger åbner loven mulighed for, at en kommune kan beslutte sig for at råde over. På den måde kan kommunen indstille personer og familier med et akut boligsocialt behov.

Akut bolig-socialt behov betyder, at man både har et akut boligproblem og et boligsocialt problem. Og har sociale problemer, som afhjælpes helt eller delvist ved anvisning af en bolig.

15-20 år er ventetiden på en bolig på de almindelige boliglister i København og omegn.