Annonce:
Annonce:

Den sociale Brevkasse: Er min søster død eller levende?

Er du faret vild i junglen af regler og paragraffer, kan du få hjælp af socialrådgiver Puk Sabber - skriv til densocialebrevkasse@eb.dk

(Foto: Jan Grarup/Polfoto)
(Foto: Jan Grarup/Polfoto)
Annonce:
Følg Samfund

Hej Puk

Jeg har længe gået og funderet over noget, der bliver ved med at komme op i mig. Jeg kan ikke rigtig lide at spørge om det blandt dem, jeg kender, og derfor vil jeg høre dig, hvad du tænker.

Jeg har fået mistanke om, at mine forældre – få år før min egen fødsel – har fået anbragt et handicappet barn frivilligt i 1960’erne.

Mine forældre har altid sagt, at hun var dødfødt, men forskellige omstændigheder har vakt min mistanke. Det gælder f.eks. små fortalelser, og at mine forældre påbegyndte et alkoholmisbrug umiddelbart efter fødslen.

Mit spørgsmål går på, om jeg har nogen muligheder for at undersøge, om hun lever, og om jeg kan få mulighed for at opsøge hende, hvis min mistanke er rigtig.

Hav en god dag.

Vandmanden

 

Kære Vandmand

Annonce:

Nu skriver du ikke, hvor gammel du er. Men jeg tænker umiddelbart, at hvis dine forældre er gamle, kan det være svært for dig at bringe det op med dem igen.

Og hvis de bliver ved med at forklare det anderledes end det, du føler, så må du rette henvendelse til de grupper og foreninger, der hjælper adopterede med at finde deres rødder. Jeg tænker, at de omvendt også kan rådgive og vejlede dig. Jeg linker til en forening her under brevet.

(Foto: Jakob Boserup)
(Foto: Jakob Boserup)
 

Dog tror jeg ikke, at du skal gøre dig nogen forhåbninger om at finde din søster, hvis hun er i live, da det er umuligt, hvis din søster er adopteret ved fremmed-bortadoption – og dine forældre ikke har oplyst deres navne.

I 1960’erne var det jo desværre meget normalt, at man bortadopterede handicappede børn og børn fra socialt udsatte familier og enlige unge mødre. Jeg håber aldrig, at vi som samfund vender tilbage til den løsning.

Annonce:

Personligt kan jeg godt forstå dine følelser omkring det. Samtidig tænker jeg også, at der nok ikke er så meget at gøre ved det andet end at finde ro – og afhængigt af dine forældres alder forsøge at spørge til det igen på en nænsom måde. Hvis de fastholder, er der nok ikke mere at gøre.

Derudover tænker jeg, om du ikke har noget slægt/familie, som du kunne tale med om det. Det kunne jo være, at de vidste noget, du ikke ved.

Jeg tror, der er mange ting, man i sit liv aldrig kan komme helt til bunds i. Og i den forbindelse tænker jeg, at du nok bliver nødt til at acceptere uvisheden.

Men der er steder, du kan henvende dig for at blive guidet videre. Steder hvor f.eks. adopterede over 30 år, der søger deres rødder, har samlet sig.

Held og lykke med det. Jeg håber, du finder svaret på, om din søster er i live – eller at du finder ro.

Bedste hilsner Puk

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:

Mest læste lige nu

Politikerne taler og taler, mens sundhedsvæsenet er tæt på sammenbrud
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: