Den sociale brevkasse: Førtidspensionister mister penge i Thailand

Er du faret vild i junglen af regler og paragraffer, kan du få hjælp af socialrådgiver Puk Sabber - skriv til den socialebrevkasse@eb.dk

Flere og flere danskere flytter til udlandet når de går på pension. På seks år er antallet der får deres pension udbetalt i udlandet fordoblet. Her ses stemningsbilleder fra Patong Beach og Bangla Road i Phuket i Thailand. (Polfoto)
Flere og flere danskere flytter til udlandet når de går på pension. På seks år er antallet der får deres pension udbetalt i udlandet fordoblet. Her ses stemningsbilleder fra Patong Beach og Bangla Road i Phuket i Thailand. (Polfoto)

Hej Puk

Jeg har et spørgsmål, som jeg har forsøgt at stille mange gange i Danmark. Spørgsmålet er: Hvordan kan det lade sig gøre, at Danmark, modsat hvad EU foreskriver, kan gøre forskel på pensionister?

Danske pensionister i andre EU-lande får boligsikring, sygekort – og alle de ekstra ting, som pensionister også får i Danmark.

Når pensionister bosætter sig uden for EU, for eksempel i Thailand, kan de ikke få hele deres pension med.

Danmark trækker cirka 25 procent af pensionen. Nu kunne jeg rigtig godt tænke mig at give det spørgsmål videre.

Jeg har prøvet at kontakte EU-Kommissionen, men de siger bare, at jeg må snakke med Danmark om det.

Jeg er førtidspensionist – og har flyttet adresse til Thailand i 2007, så det med de 25 procent rammer ikke rigtig mig, men dem der gerne vil herned nu. Jeg kan ikke få svar nogen steder fra overhovedet.

Vil I ikke gerne prøve at hjælpe mig med at finde svaret på denne forskelsbehandling af pensionister?

Med venlig hilsen

Søren Nyholm Larsen

Hej Søren
Der er nogle helt klare regler i pensionsloven for ophold i udlandet – alt efter om man er på gammel eller ny ordning. Den gamle ordning er fra før 1. januar 2003. Endvidere indtrådte der igen nye regler 1. april 2013. Det er rigtigt, at man med den nye ordning ikke har de samme muligheder for udbetaling af pension i lande uden for EU, der ikke er indgået aftaler med. Derimod er flere på den gamle ordning blev ligestillet i forhold til fuld udbetaling i de godkendte lande.

Socialrådgiver Puk Sabber. (Foto: Jakob Boserup)
Socialrådgiver Puk Sabber. (Foto: Jakob Boserup)
 

Thailand er et af de lande, der ikke er indgået aftale med. Til gengæld kan du frit tage din pension med dig til følgende lande uden for EU: Australien, Canada, Chile, Indien, Israel, Marokko, New Zealand, Sydkorea, Schweiz, Tyrkiet og USA.

Man kan på lovlig vis også godt opholde sig i et land uden for EU, som der ikke er indgået aftale med – som udgangspunkt i op til to måneder. Man skal søge om særlig tilladelse, hvis man vil forlænge opholdet yderligere.

Derudover kan man søge om dispensation til at tage sin pension med sig til et land uden for EU, der ikke er indgået aftale med. Det er Udbetaling Danmark, der administrerer pensionsordningerne og vurderer fra sag til sag. Det er også dem, der skal have besked ved ud- og indrejse. Man betragtes som udlandsdansker, når man ikke længere har en folkeregisteradresse/bopæl i landet.

Der er rigtig mange regler og love på dette område – og det kan være kompliceret at finde rundt i – også fordi mange er på forskellige pensionsordninger.

Alle, der har været omfattet af den gamle ordning, har haft mulighed for at overgå til den nye. Men logisk nok har dem med ny ordning ikke haft mulighed for at gå tilbage til den gamle. Man kan mene, hvad man vil om de love, der vedtages, men man kan ikke rigtig gøre noget ved dem.

Danmark overtræder ingen konventioner/love på dette område, da der skal indgås aftaler med de lande uden for EU, som danskere vælger at bosætte sig i med offentlig ydelse. At Thailand ikke er omfattet, kan jeg godt forstå, er irriterende for dem, der er på ny ordning og vil have en fuld udbetaling – de kan dog fortsat opholde sig i landet i flere måneder om året, men bare ikke flytte fast dertil med deres pension.

I sidste ende tror jeg, det handler om, at Danmark gerne vil holde på sine borgere på offentlig forsørgelse, da der ellers forsvinder for mange penge ud af statskassen, hvilket vi som et lille samfund ikke har råd til på sigt.

Hvis alle på offentlig forsørgelse flyttede til de varme og billige lande på statens regning, ville kassen blive tømt på grund af manglende indtægter fra forbrug mv. Dog vælger langt de fleste fortsat at bo i Danmark.

Du må være glad for din situation. Dine venner derude i østens perle må så nøjes med to måneder om året – og med en fast adresse i Danmark. Ellers er der kun at vente på, at Danmark en dag får indgået en aftale med Thailand, så det bliver muligt at bosætte sig med fuld pension. Eller alternativt at leve for en nedsat ydelse.

Med venlig hilsen Puk