Annonce:
Annonce:

Den sociale brevkasse: For dyrt at blive boende i min lejlighed

Er du faret vild i junglen af regler og paragraffer, kan du få hjælp af socialrådgiver Puk Sabber - skriv til densocialebrevkasse@eb.dk

Det er efterhånden så knaldhamrende dyrt at bo til leje i hovedstaden, at man tvinger kontanthjælpsmodtagere til at søge til Udkantsdanmark. L.P. er blot en af dem, der løber panden mod huslejemuren. Arkivfoto: Finn Frandsen/Polfoto
Det er efterhånden så knaldhamrende dyrt at bo til leje i hovedstaden, at man tvinger kontanthjælpsmodtagere til at søge til Udkantsdanmark. L.P. er blot en af dem, der løber panden mod huslejemuren. Arkivfoto: Finn Frandsen/Polfoto
Annonce:
Følg Samfund

Hej Puk

Efter det nye kontanthjælpsloft blev indført, har min datter og jeg ikke råd til at blive boende i vores lejlighed, da jeg har mistet omkring 2300 kroner om måneden i boligstøtte. Min husleje er ret høj – cirka 7500 kroner om måneden.

Jeg ved godt, at mange er blevet ramt, og jeg vil nødig fremstå som en klynker. Jeg aner dog ikke mine levende råd, da jeg ikke længere har penge til at forsørge mig og min datter. De 2300 kroner, vi fik i boligstøtte, gik til mad og tøj. Det skal siges, at jeg altid har været sparsommelig, da jeg har lært at leve på en sten efter flere år på kontanthjælp uden mulighed for at kunne arbejde på grund af sygdom.

Annonce:

Hvordan finder jeg overhovedet en billigere bolig i hovedstadsområdet? Jeg tror nærmest ikke, det er muligt. Det er mit indtryk, når jeg undersøger, hvad lejeboliger koster i København og omegn.

Jeg kunne selvfølgelig flytte til Lolland, hvor der er billige boliger, men så vil jeg miste mit netværk, og det er jeg dybt afhængig af i forhold til min datter. Jeg er derfor stavnsbundet, så længe jeg er på kontanthjælp og ikke kan arbejde.

Ser du overhovedet nogen muligheder; f.eks. at blive skrevet op til en billigere bolig? De boligselskaber tager nemlig 300 kroner for at komme på venteliste, og det har jeg slet ikke råd til. Hvad kan jeg dog stille op?

Mvh. L.P.

 

Kære L.P.

Det er dyrt at blive skrevet op på de almennyttige boligselskabers ventelister – 300 kroner pr. liste, og hvis man så søger bredt, bliver det meget dyrt! Og det har man jo netop ikke penge til, når man er på kontanthjælp. Så man udelukker altså en hel gruppe af mennesker, der ellers har hårdt brug for at blive skrevet op.

Annonce:

Derudover er ventetiden ekstrem lang – over 20 år – hvis man ikke opfylder kriterierne for at komme på den hurtige venteliste, herunder ’Fleksibel udlejning’, der jo fordrer, at man er i arbejde, studerende eller skilsmisseramt. Derudover er det heller ikke alle kommuner, der har ordningen.

Socialrådgiver Puk Sabber bestyrer den sociale brevkasse. Foto: Jakob Boserup
Socialrådgiver Puk Sabber bestyrer den sociale brevkasse. Foto: Jakob Boserup
 

Så er der hele det dyre ’sorte marked’ for boligopskrivninger. Ellers skal man kende de advokatkontorer, der administrerer lejeboliger, hvilket man jo ikke har en chance for, medmindre man kender nogen, der kender nogen. I øvrigt er din husleje faktisk lav i forhold til andre huslejer i byen.

En mulighed for dig er at bytte din bolig til en, der er mindre og billigere, men det forudsætter, at du har boet i din nuværende bolig i over to år. Ellers er en mulighed, at hvis din lejlighed har flere værelser, kan du lovligt leje et værelse ud og beholde lejeindtægten – selv om du er på kontanthjælp. Du skal blot kunne dokumentere, at du og lejer ikke har fælles husførelse, og der skal laves en rigtig lejekontrakt.

Annonce:

Hvis du på nuværende tidspunkt bor i et alment boligbyggeri, kan du skrive dig på selskabets interne venteliste, hvilket er gratis – og der kan du så ret hurtigt få tilbudt en anden, mindre og dermed billigere bolig – enten i den afdeling, hvor du bor nu eller i en af selskabets andre afdelinger.

Det er ikke en nem situation at være kontanthjælpsmodtager og bosat i de store byer, hvor huslejen sluger en stor del af rådighedsbeløbet. Vi ender med, at det kun er de velbjergede, der har råd til at bo i byen. Det er i mine øjne en helt forkert og skæv udvikling, der tømmer byerne for mangfoldighed. Alle skal have ret til at bo i byen – uanset social status.

Jeg håber, du kan bruge mit råd til noget.

De bedste hilsner fra Puk

Noter

Fleksibel udlejning er en hurtigere venteliste, hvor du kan få fortrinsret til en andel af de ledige boliger, hvis du kan opfylde et eller flere af de fleksible kriterier for boligorganisationen.

25-30 timer om ugen i et fast og varigt arbejde skal du være for at komme i betragtning til ’fleksibel udlejning’. Eller at du har et eller flere børn, er studerende, at du i forbindelse med separation, skilsmisse eller brudt parforhold har brug for en hurtig boliganvisning, at du er ældre eller handicappet og ønsker en mere egnet bolig.

Findbolig.nu er en gratis boligportal, hvor du har mulighed for at blive skrevet på venteliste til attraktive lejligheder i hele landet. Du kan blive skrevet op til lejligheder, kollegie- og ungdomsboliger.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Svulster og skandaler trives i tavshed
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: