Den sociale Brevkasse: Frygter at jeg rammer kontanthjælpsloftet

Er du faret vild i junglen af regler og paragraffer, kan du få hjælp af socialrådgiver Puk Sabber - skriv til densocialebrevkasse@eb.dk

Jeanett frygter, at hun mister penge, når hun fylder 30 år, og dermed kommer under andre kontanthjælpssatser. Foto: Jesper Mortensen
Jeanett frygter, at hun mister penge, når hun fylder 30 år, og dermed kommer under andre kontanthjælpssatser. Foto: Jesper Mortensen

Hej Puk

Jeg skriver til dig, da jeg gerne vil vide, om jeg bliver ramt af det nye kontanthjælpsloft, som regeringen lige har indført.

Jeg er 29 år og fylder 30 år i næste måned. Jeg er diagnostiseret med borderline og har været på kontanthjælp, siden jeg var 18 år gammel.

Kommunen har lige sendt mig i 13 ugers praktikforløb, så de kan beslutte sig for, om det er et fleksjob, jeg skal have.

Kommunen kan godt se, at de snart har afprøvet alt.

Jeg håber, du kan gøre mig klogere.

Med venlig hilsen Jeanett

 

Kære Jeanett

Først og fremmest vil jeg sige, at du er et godt eksempel på en af de personer, der har været på kontanthjælp i alt for mange år uden at blive afklaret eller viderevisiteret i systemet.

Det er ikke meningen, at man skal være på varig kontanthjælp fra man er 18, til man er 30 år. Kontanthjælp er og bliver en midlertidig ydelse. Kommunen burde ifølge tanken bag loven havde fået dig videre for længe, længe siden.

Foto: Jakob Boserup
Foto: Jakob Boserup

Da regeringen med den seneste kontanthjælpsreform i 2013 ændrede og nedsatte taksterne på kontanthjælp for unge mellem 25 og 30 år, blev du også ramt med en betydelig mindre månedlig udbetaling, såfremt du ikke fik tillagt aktivitetstillæg.

Nu, hvor du fylder 30 år, vil du stige i ydelse, og det er her, jeg forstiller mig, at du er bekymret for, om din nye og forhøjede ydelse vil ramme loftet, så du slet ikke kommer til at kunne mærke en forskel.

Du fortæller, at du enlig uden børn. I forhold til det nye kontanthjælpsloft er det at være enlig uden børn den bedste situation, da kontanthjælpsloftet primært rammer gifte par med børn og enlige forsørgere med børn, hvor loftet er sat til 15.381 kr., hvis man har mere end et barn.

Loftet til enlige er sat til 13.121 kr. brutto om måneden, så det loft kommer du som enlig uden børn højst sandsynligt ikke til at ramme. De fleste enlige vil altså fortsat kunne modtage boligydelse uden at blive ramt, da loftet er højere end selve kontanthjælpen og boligstøttemulighederne tilsammen.

Situationen ser altså langt værre ud for dem med børn, der vil miste cirka 4000 kr. om måneden. Derfor har mange også forudsagt, at flere med børn vil være tvunget ud af deres nuværende boliger, da de mister boligstøtten.

Din fremtidige ydelse som kontanthjælpsmodtager over 30 år udgør et månedligt beløb på 10.849 kr. før skat. Det vil sige, at du altså har langt op til de estimerede 13.121 kroner, før du rammer loftet.

Hvis du bevilges et fleksjob, hvilket jeg håber for dig, så vil du ikke være omfattet af kontanthjælpsloftet, da det jo ’kun’ omfatter gruppen af personer på netop kontanthjælp.

Held og lykke til med det hele. Det lader til, at kommunen er godt på vej til at få dig videre.

De bedste hilsner fra Puk