Den sociale brevkasse: Frygter kommunens stempel: Dårlig mor

Er du faret vild i junglen af regler og paragraffer, kan du få hjælp af socialrådgiver Puk Sabber - skriv til densocialebrevkasse@eb.dk

En anonym underretning til kommunen, har gjort en ung tobarns-mor temmelig stresset. Ekstra Bladets socialrådgiver, Puk Sabber, forsøger at berolige. Modelfoto: Shutterstock.com
En anonym underretning til kommunen, har gjort en ung tobarns-mor temmelig stresset. Ekstra Bladets socialrådgiver, Puk Sabber, forsøger at berolige. Modelfoto: Shutterstock.com
Følg Samfund

Hej Puk

Jeg er en ung mor til to skønne drenge på seks og ni år. Jeg har klaret mig godt – på trods af, at jeg blev mor første gang som kun 17-årig.

Jeg har gennemført uddannelse og har haft job. Der har aldrig været en finger at sætte på mig som mor, og der har aldrig været bekymring omkring mine drenge, hverken fra de institutioner eller den skole, de har gået i.

Men for et halvt år siden sker der noget rigtig ubehageligt. Jeg får en indkaldelse til en samtale i kommunens børne/familieafdeling, da nogen har sendt en underretning om, at jeg ikke passer godt nok på mine drenge. At jeg råber ad dem og ikke kan styre mit temperament.

Jeg er helt i chok og tager selvfølgelig op på kommunen og taler med den socialrådgiver, der åbenbart skal partshøre mig om underretningen. Det mest ubehagelige er, at jeg ikke aner, hvem det er, der har lavet underretningen – den er anonym.

Socialrådgiveren virker mistroisk over for mig og stiller mig en masse private og personlige spørgsmål, som jeg føler, jeg skal besvare – som var det en afhøring. Hun kommer meget ind på, at det også må være hårdt for mig at være alenemor til to drenge, og at jeg jo er blevet tidligt mor. Hun begynder at udspørge mig om min baggrund og opvækst osv.

Jeg bliver helt paf og aner ikke, hvad eller hvor meget jeg skal svare hende på de mange spørgsmål.

Jeg regner med, at sagen ligesom er lukket efter denne samtale. Men jeg får så en ny indkaldelse, hvor hun siger, at de vil undersøge nogle forhold.

Jeg går nærmest i panik over det. Nu vil de indhente udtalelser fra mine drenges skole!

Jeg kan ikke sove om natten og er konstant nervøs. Jeg har egentlig ikke noget at være nervøs over, da jeg ikke har noget at skjule, men jeg er bange for, at de på grund af min status som ung enlig mor vil forsøge at få mig og mine drenge ind i deres system – og det ønsker jeg ikke!

Hvordan klarer jeg mig bedst ud af denne situation, uden at det virker, som om jeg har noget at skjule?

Jeg har desværre hørt om tvangsfjernelser, der kom ud af det blå – og jeg ved jo godt, at jeg er i en særlig gruppe, da jeg er ung mor og er enlig. Derfor føler jeg mig ekstra udsat.

Jeg håber, du kan give et par råd.

Med venlig hilsen Nanna B

 

Kære Nanna
Jeg kan godt forstå, det er en meget stressende situation at stå i. Uanset alder og status, så er det ALDRIG sjovt at blive udsat for en anonym underretning og skulle stå skoleret på kommunen. Når de så ovenikøbet vælger at gå videre med sagen og ikke bare lukker den efter første samtale, er det endnu mere stressende.

Socialrådgiver Puk Sabber bestyrer den sociale brevkasse. Foto: Jakob Boserup
Socialrådgiver Puk Sabber bestyrer den sociale brevkasse. Foto: Jakob Boserup

For det første vil jeg sige, som du også selv skriver, at du har intet at skjule. Hold fast i det! Du er en god mor! Hold fast i det. Og hvis dine drenges lærer kender jer godt – og der i øvrigt intet er at komme efter, og dine drenge er i trivsel – så ER der jo ikke noget at komme efter, selv efter en udtalelse fra skolen.

Hvis jeg var dig, ville jeg med det samme kontakte dine drenges lærer og fortælle ham/hende om situationen. Det vil give dig ro. Og jeg er sikker på, at lærerne vil støtte DIG og drengene, hvis kommunen på nogen måde begynder at anfægte din forældreevne. Det er altid godt at alliere sig med nogle fagpersoner i børnenes netværk, da de jo har en afgørende betydning for sagens videre forløb ved kommunen.

Derudover vil jeg råde dig til at tage en bisidder med til de møder, du har med kommunen. Og hvis du for eksempel har et familienetværk, så inddrag det i stedet for at gå og holde det for dig selv.

Derudover skal du prøve at se hele sagen, som at kommunen blot gør sin pligt ved at undersøge sagen. Og hvis der ikke er noget at komme efter, så lukker de den også. Sig det til dig selv, selvom det er svært.

Hvis kommunen vælger at gå videre med sagen, efter de har indhentet udtalelser, er du meget velkommen til at kontakte mig igen.

Med venlig hilsen Puk

Noter

En underretning er en henvendelse, der indeholder en bekymring for et barns eller en ungs trivsel og udvikling.

Ifølge lov om social service paragraf 154, har alle, der får kendskab til, at et barn eller en ung under 18 år fra forældres eller andre opdrageres side udsættes for vanrøgt eller nedværdigende behandling eller lever under forhold, der bringer dets sundhed eller udvikling i fare, pligt til at underrette kommunen.

En underretning kan være en oplysning om bekymring fra en fagperson eller en privat borger. Der er ingen krav til formen i en underretning. Der kan underrettes telefonisk eller skriftligt. Det er ikke muligt at trække en underretning tilbage.

Mere fra Ekstra Bladet+

Mette Frederiksen slipper med skrækken og lader andre tage skraldet

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind