Den sociale brevkasse: Hjælp! Kommunen beskylder mig for socialt bedrageri

Er du faret vild i junglen af regler og paragraffer, kan du få hjælp af socialrådgiver Puk Sabber - skriv til densocialebrevkasse@eb.dk

Kommunen anklager F for socialt bedrageri. Ekstra Bladets socialrådgiver, Puk Sabber, mener, det er lige groft nok og opfordrer F til at kræve dokumentation. Modelfoto: Shutterstock.com
Kommunen anklager F for socialt bedrageri. Ekstra Bladets socialrådgiver, Puk Sabber, mener, det er lige groft nok og opfordrer F til at kræve dokumentation. Modelfoto: Shutterstock.com
Følg Samfund

Hej Puk

Jeg har været på dagpenge det sidste års tid. Pludselig i maj og juni udbetaler kommunen 2 x 6700 kroner netto i kontanthjælp – uden varsel. Da mit fradrag jo bruges af fagforeningen, trækker de 2 x 8100 kroner direkte i skat. De sætter bare pengene på kontoen.

Da jeg er syg, opdager jeg først fejlen, da pengene går ind den anden gang, 30. juni 2017.

Jeg meddeler kommunen omkring 10. juli 2017, at jeg ikke har søgt kontanthjælp og ikke ønsker det.

For tre uger siden får jeg så et brev om, at jeg uberettiget – og mod bedre vidende – har modtaget kontanthjælp i maj og juni 2017. Jeg har fire hverdage til at forsvare mig i.

Jeg svarer via e-boks, at jeg ikke har bedt om kontanthjælp, og at de har sat penge ind på min konto uden mit samtykke.

I sidste uge får jeg så mail fra kommunen. De skriver, at jeg ikke er kommet med en gyldig forklaring, og jeg har overtrådt loven ved ikke at meddele, at jeg er på dagpenge. De henviser til en erklæring, jeg angivelig har underskrevet 26. august 2015. Men dengang var jeg slet ikke i ’systemet’, kommunen havde ulovligt stoppet mine sygedagpenge og mit ressourceforløb 13. juli 2015 – en sag, jeg da også vandt i Ankenævnet.

Jeg har naturligvis tænkt mig at klage med henvisning til mit sidste svar, som de tydeligvis ikke har læst/taget hensyn til. Men hvordan er jeg stillet, når de uden videre tildeler mig kontanthjælp, mens jeg er på dagpenge? De har sendt 16.000 kroner til SKAT, så hvorfor skal jeg betale pengene tilbage? Hvilke muligheder har jeg?

Jeg fornemmer, at dette er en bevidst handling fra kommunen, fordi de tabte i Ankestyrelsen i sin tid, og ond vilje, fordi de ikke bruger mit fradrag, da de jo kan se, det bruges i fagforeningen, ligesom de totalt ignorerer mit første svar. Jeg skal bare ned med nakken!

Please hjælp mig, min familie og jeg er nede i dyndet i forvejen med sygdom og andre problemer. På forhånd tak.

Med venlig hilsen F

 

Hej F
Selv kommuner laver fejl!

De kan komme til at sætte penge ind på din konto, som du ikke skulle havde haft. Det er set mange gange før.

Men hvis du er på dagpenge og ikke har ansøgt om kontanthjælp, så kan du jo dokumentere, at du ikke bevidst har forsøgt at begå socialt bedrageri ved at få dobbelt forsørgelse. Så jeg forstår slet ikke, hvorfor kommunen gør så stort et nummer ud af det. De kan vel se, at det er dem selv, der har begået en fejl?

Dit problem er nok mere, at du har brugt de penge, kommunen ved en fejl satte ind på din konto – og det er der, du kan komme i klemme. Du burde havde opdaget det og oplyst kommunen om det. Du har en oplysningspligt.

Socialrådgiver Puk Sabber bestyrer den sociale brevkasse. Foto: Jakob Boserup
Socialrådgiver Puk Sabber bestyrer den sociale brevkasse. Foto: Jakob Boserup
 

Men det i sig selv er ikke nok til at ’dømme’ dig som værende i ond tro. Dog kan kommunen vurdere, at du har handlet imod bedrevidende – og tilsidesat din oplysningspligt – og så kan kommunen stille et tilbagebetalingskrav.

Det kan dog fraviges, hvis kommunen ikke har gjort sit arbejde ordentligt. Før den kan stille et tilbagebetalingskrav, skal de nemlig overholde de almindelige forvaltningsretslige sagsbehandlingsregler.

Tilbagebetalingskrav kan nemlig kun stilles på baggrund af dokumentation i sagen, for eksempel at der er orienteret om oplysningspligt, at der er foretaget den fornødne partshøring, og at der er givet fyldestgørende begrundelse for ophør af ydelsen med videre. Hvis kommunen ikke har gjort det, vil sagen falde ud til din fordel, da det er dem, der har ’bevisbyrden’.

Med venlig hilsen Puk

Noter

Dobbeltforsørgelse dækker over det forhold, at en borger modtager to ydelser for samme periode til dækning af samme behov.

268,6 milliarder kroner brugte det offentlige på sociale ydelser i 2012.

5-10 milliarder kroner bliver der fejl-udbetalt hvert år, skønner SFI – Det Nationale Forskningscenter for Velfærd. Der findes dog ikke præcise skøn af fejl-udbetalinger af sociale ydelser i Danmark.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hjælp danskeren – sænk afgiften på benzin

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+