Den sociale brevkasse: Hjælp, kommunen har stoppet al bistand

Er du faret vild i junglen af regler og paragraffer, kan du få hjælp af socialrådgiver Puk Sabber - skriv til densocialebrevkasse@eb.dk

En kvinde har mistet alle indtægter fra kommunen – også sygedagpenge – efter et voldsomt cancer-forløb. Ekstra Bladerts socialrådgiver, Puk Sabber, opfordrer kvinden til at kæmpe videre med en Højesteretsafgørelse i ryggen. Modelfoto: Shutterstock.com
En kvinde har mistet alle indtægter fra kommunen – også sygedagpenge – efter et voldsomt cancer-forløb. Ekstra Bladerts socialrådgiver, Puk Sabber, opfordrer kvinden til at kæmpe videre med en Højesteretsafgørelse i ryggen. Modelfoto: Shutterstock.com
Følg Samfund

Hej Puk

Jeg har været igennem et længere sygeforløb på grund af kræft, hvor jeg var i langvarig kemo- og strålebehandling, og jeg fik mange skader til følge, som betød, at jeg ikke kunne vende tilbage til mit arbejde.

Jobcenteret piskede mig efterfølgende rundt til alle mulige møder. Jeg havde svært ved at overskue at møde op – og min hukommelse var meget svækket i en periode efter kemobehandlingen.

Mine læge skrev flere gange til kommunen, at jeg var uarbejdsdygtig, men alligevel fik jeg en sagsbehandler, som jeg slet ikke følte forstod min situation. I hvert fald besluttede hun at stoppe mine sygedagpenge. Min arbejdsgiver blev derfor nødt til at afskedige mig. Det blev jeg meget trist over!

Det næste var så, at jeg ikke kunne få nogen penge fra kommunen, da jeg er gift, bor i hus og har en lille friværdi. Så jeg kunne ikke få kontanthjælp.

Så nu har har jeg derfor levet uden indtægt i snart et år!

Jeg kan ikke blive ved med at leve på denne måde. Jeg føler mig helt hjælpeløs og uden midler til det mest basale. Min mand er sød til at støtte mig, men det har skadet vores forhold, da jeg jo føler mig helt umyndiggjort – efter et langt liv, hvor jeg har bidraget.

Er der overhovedet ikke noget, jeg kan gøre for at få en forsørgelse? Jeg kan jo ikke leve sådan her, indtil jeg skal på pension om mange år ud i fremtiden.

Med venlig hilsen

Kirsten N.

 

Kære Kirsten
Jeg ved jo ikke, om du har været igennem de forskellige klageinstanser – og om kommunen har fået medhold hos Ankestyrelsen. Men jeg kan fortælle, at der er faldet en Højsteretsdom, der har medført, at kommunerne i flere sager har skullet revurdere sager om stop af sygedagpenge.

Ankestyrelsen har efter dommen skrevet følgende:

’Ankestyrelsen har offentliggjort en principafgørelse, der fastlægger en ændret praksis efter en dom fra Højesteret. Den ændrede praksis handler om tidspunktet for standsning af udbetaling af sygedagpenge.

Socialrådgiver Puk Sabber bestyrer den sociale brevkasse. Foto: Jakob Boserup
Socialrådgiver Puk Sabber bestyrer den sociale brevkasse. Foto: Jakob Boserup
 

Når en borger har modtaget sygedagpenge i en tidsbegrænset periode, skal kommunen tage stilling til, om borgeren fortsat kan få udbetalt sygedagpenge eller skal tilbydes hjælp efter anden lovgivning. Den ændrede praksis slår fast, at udbetalingen af sygedagpenge først må standses, når kommunen har lavet denne vurdering. Kommunen må i denne type sager normalt ikke beslutte, at udbetalingen af sygedagpenge skal standses med tilbagevirkende kraft.’

Du finder den fulde ordlyd her.

Det vil altså sige, at kommunen ikke har haft ret til at stoppe dine sygedagpenge, uden at de har vurderet, om du for eksempel kunne overgå til et jobafklaringsforløb. Hvis kommunen har stoppet dine sygedagpenge ulovligt, kan du få genoptaget din sag. Det vil jeg anbefale dig at få gjort.

Du skal henvende dig til den instans, der traf den sidste afgørelse i din sag – enten kommunen eller Ankestyrelsen. Her skal du opgive dine personlige oplysninger med videre.

Hvis du er i tvivl, kan du kontakte Ankestyrelsen og få råd- og vejledning i forbindelse med genoptagelse af din sygedagpengesag.

Held og lykke til med det.

Med venlig hilsen Puk

Noter

Sygedagpenge er en korttidsydelse. Derfor kan en borger kun få udbetalt sygedagpenge i en begrænset periode.

En kommune skal tage stilling, om en borger kan fortsætte på sygedagpenge eller skal overgå til andre ydelser, før den begrænsede periode (med sygedagpenge, red.) slutter.

Ankestyrelsen kan kontaktes på telefon 33 41 12 00 på hverdage mellem klokken 9 og 15.

Mere fra Ekstra Bladet+

Dem, der i sidste ende betaler regningen for det politiske svigt, er patienterne

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind