Den sociale brevkasse: HJÆLP – mon jeg har feriepenge til gode

Er du faret vild i junglen af regler og paragraffer, kan du få hjælp af socialrådgiver Puk Sabber - skriv til densocialebrevkasse@eb.dk

En læser har svært ved at finde ud af, om han har ret til feriepenge uden at de bliver modregnet i i hans sygedagpenge. Puk Sabber hjælper ham. Foto: Chris Lauder/All Over
En læser har svært ved at finde ud af, om han har ret til feriepenge uden at de bliver modregnet i i hans sygedagpenge. Puk Sabber hjælper ham. Foto: Chris Lauder/All Over

Kære brevkasse

– Jeg ved ikke, om I kan svare på dette. Men nu forsøger jeg alligevel.

Det drejer sig om, at jeg pr. 30/4-2015 blev opsagt fra min arbejdsplads på grund af for højt sygefravær i forbindelse med en sygemelding af stress og depression. Derfor overgik jeg pr. 30/4-2016 til sygedagpenge fra kommunen.

For nyligt fik jeg brev om, at jeg havde feriepenge til gode for ferieåret 2015/2016, som jeg nu kunne få udbetalt.

Men jeg kan ikke finde hoved og hale i lovgivningen omkring dette. Jeg har læst lidt omkring feriehindring, hvor jeg forstår, at hvis man er forhindret i at afholde sin ferie grundet sygdom, kan man godt få sine feriepenge udbetalt, uden at det påvirker udbetalingen af sygedagpengene.

Aftalen med min sagsbehandler er pt., at jeg skal starte på en vagtuddannelse pr. 8/8-2016, såfremt jeg er raskmeldt på daværende tidspunkt. Hvilket jeg naturligvis håber kan lykkes. Men hvis jeg skal starte på vagtuddannelsen pr. 8/8-2016 og går sygemeldt indtil opstarten og går i skole frem til d. 30/8-2016 og derefter skal i praktik/arbejde, hører dette så ind under feriehindret? For så er jeg jo forhindret i at afholde min sommerferie grundet mit sygdomsforløb, set i mine øjne i hvert fald. Min mor forklarer mig så, at hvis jeg har 25 feriedage til gode til udbetaling, og jeg ikke indgår i denne feriehindringsordning, så må kommunen kun trække mig for de 25 dage i min sygedagpenge-udbetaling. Er dette korrekt? Og hvordan skal jeg forholde mig til alt dette?

Jeg synes virkelig, det er svært at finde hoved og hale i, hvad der er lovgivning, og hvad der påvirker mig.

Jeg håber derfor på et positivt tilbagesvar på denne sag.

Med venlig hilsen Marc

Hej Marc

– Nu har jeg gennemlæst loven – og jeg kan godt forstå, at det er svært at gennemskue reglerne med alle de undtagelser og betingelser, der er på området.


Som jeg læser det, står der i loven, at hvis du grundet sygdom har været forhindret i at afholde din optjente ferie fra tidligere arbejdsgiver, da kan du uden videre få dine feriepenge udbetalt uden at blive modregnet i din ydelse.

Du skal søge om at få dine penge udbetalt via feriekonto – og skrive at du er lovligt forhindret i at afholde din ferie på grund af sygdom.

I forhold til de 25 dage din mor nævner, tror jeg, hun tænker på, at hvis man bliver syg, imens man afholder ferie. Der er der nemlig særlige regler i forhold til at få overført sin ferie, hvis man har optjent mindre end 25 dages ferie, hvilket jeg tænker ikke er relevant i din sag.

Held og lykke til med det hele.
Med venlig hilsen Puk