Den sociale brevkasse: Hvordan får jeg råd til en uddannelse

Er du faret vild i junglen af regler og paragraffer, kan du få hjælp af socialrådgiver Puk Sabber - skriv til densocialebrevkasse@eb.dk

Hvis jobcenteret har bevilget en revalidering, kan man få økonomisk støtte til en uddannelse. I modsat fald står den på SU og SU-lån. (Polfoto)
Hvis jobcenteret har bevilget en revalidering, kan man få økonomisk støtte til en uddannelse. I modsat fald står den på SU og SU-lån. (Polfoto)

Hej Puk

Jeg vil høre, om du kan hjælpe mig. Jeg har lidt svært ved at finde rundt i denne jungle af paragraffer om offentlig hjælp til at tage en uddannelse, så derfor har jeg nogle spørgsmål, du måske kan hjælpe mig med. Men først lidt om min situation:

Jeg er en mand på 53 år, der godt kunne tænke mig at læse til misbrugskonsulent. Jeg er så heldig, at jeg har modtaget et legat på 100.000 fra en fond. Selve uddannelsen til misbrugskonsulent koster cirka 130.000 kroner, og de 30.000 har jeg selv, så det skulle være i orden.

Men jeg skulle jo også gerne have penge til husleje på 6000 kroner samt 600 kroner i forbrug. Derudover er der diverse udgifter og naturligvis udgifter til mad og drikke. Så mine spørgsmål er følgende:

Hvad kan jeg modtage fra det offentlige – her tænker jeg på SU eller anden ydelse?

Kan jeg modtage boligtilskud?

Ydes der lån fra det offentlige til uddannelsen?

Og kan man få tilskud til materiale under uddannelsen, her tænker jeg på bøger og andet?

Jeg vil naturligvis arbejde, alt det jeg kan, under uddannelsen – så meget, som tiden nu tillader.

Jeg bor alene og i lejelejlighed.

Håber du vil svare på mine spørgsmål, da jeg er lidt på herrens mark.

Venlig hilsen Thomas

 

Hej Thomas

Stort tillykke med legatet – og sejt gået, at du har fået skrabet penge sammen til uddannelsen og i det hele taget kaster dig ud i det. Jeg går ud fra, at den uddannelse, som du har søgt ind på, er DAC-uddannelsen.

(Foto: Jakob Boserup)
(Foto: Jakob Boserup)

Der er to måder at blive forsørget på under denne uddannelse. Enten via jobcenteret, hvor man har fået bevilget en revalidering, eller ved at være selvbetalende og leve af SU og SU-lån. Derudover har du som selvbetalende mulighed for at ansøge om supplerende stipendium.

Du kan søge om almindelig boligsikring, der er indtægtsbestemt, via udbetaling Danmark.

Du har kun mulighed for at få støtte via det offentlige til bøger og lignende, når du er under revalidering. Og der findes desværre ikke andre muligheder end at optage SU-lån til supplering. Du skal dog opfatte det positivt, da du har flere muligheder for at tjene penge ved siden af din SU, end man har, når man får revalidering, hvilket i sidste ende giver dig en større indtægt.

Du kan lægge dine ydelser sammen ved at gå ind på SU-styrelsens hjemmeside under satser. Der kan du også udregne dit årlige fribeløb ved siden af din SU og se dine lånemuligheder.

Du har også mulighed for online at beregne din boligsikring på borger.dk.

Held og lykke til med det.

Med venlig hilsen Puk

  • DAC er en forkortelse for Danish Addiction Counselor.
  • På DAC-uddannelsen uddanner man misbrugsbehandlere til at behandle og rådgive afhængige samt de afhængiges pårørende.
  • Uddannelsen blev startet i 1993.

LINKS: Find dine satser, fribeløb og lånemuligheder her: http://www.su.dk/satser/

 

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere