Den sociale brevkasse: Hvorfor skal jeg i ressourceforløb igen

Er du faret vild i junglen af regler og paragraffer, kan du få hjælp af socialrådgiver Puk Sabber - skriv til densocialebrevkasse@eb.dk

K.L. har været sendt rundt i ’systemet’ i mange år, uden nogen rigtig ved, hvad de skal stille op med ham. Ekstra Bladets socialrådgiver, Puk Sabber, giver K.L. gode råd til at komme videre. Foto: Shutterstock.com
K.L. har været sendt rundt i ’systemet’ i mange år, uden nogen rigtig ved, hvad de skal stille op med ham. Ekstra Bladets socialrådgiver, Puk Sabber, giver K.L. gode råd til at komme videre. Foto: Shutterstock.com

Hej Puk

Jeg har igennem mange år været på kontanthjælp, og jeg har gennem årene fået stillet mange diagnoser. Jeg er aldrig rigtig blevet afklaret, og man har ikke rigtig gjort noget for at få samlet min sag sammen, så man kunne finde ud af, hvor jeg hører til i systemet.

Til gengæld har jeg gennem årene haft en masse forskellige sagsbehandlere, og jeg har været igennem flere arbejdsprøvninger, som kommunen ikke mener kunne bruges til at dokumentere min arbejdsevne.

For et år siden fik jeg en ny sagsbehandler, der endelig fik rykket min sag lidt i den rigtige retning, da jeg kom i et toårigt ressourceforløb. Jeg ved ikke helt, hvad det indebærer, og jeg har ikke talt med en fast sagsbehandler endnu, men er bare blevet kaldt til samtale, som jeg har telefonisk mødepligt til, som der står.

Jeg kan ærlig talt ikke forstå, hvorfor jeg er i det her ressourceforløb. Er der en måde, jeg kan finde ud af det på? Hvad meningen med det er? Og hvad skal det ende med?

Jeg har hørt om en ny lov, der siger, at en syg ikke skal igennem et ressourceforløb, men i stedet skal have førtidspension. Kan det passe?

Jeg håber, du kan hjælpe med svar på mine spørgsmål, så jeg ved nogenlunde, hvor jeg står, når jeg skal have min næste samtale.

På forhånd tak.

Med venlig hilsen K.L.

 

Kære K.L.
Når du har fået bevilget et ressourceforløb, har du også fået det, der hedder ’rehabiliteringsplanens indsatsdel’ – det vil sige en plan, der beskriver de indsatser, der skal være i dit ressourceforløb.

Da din ansøgning om ressourceforløb var til vurdering i det såkaldte rehabiliteringsteam – altså dem, der beslutter, at du skal have forløbet – har de samtidig lagt rehabiliteringsplanens indsatsdel. Det siger loven, de skal.

Socialrådgiver Puk Sabber bestyrer den sociale brevkasse. Foto: Jakob Boserup
Socialrådgiver Puk Sabber bestyrer den sociale brevkasse. Foto: Jakob Boserup

Rehabiliteringsplanens indsatsdel skal der følges op på hvert halve år. Og planen skal udarbejdes i samarbejde med borgeren – det vil sige dig. Det overrasker mig desværre ikke, at du ikke er blevet oplyst om, at du har en plan for dit ressourceforløb.

Du skal bede om at få fuld aktindsigt i din sag, så du kan finde og læse planen. Det er nemlig afgørende, hvilke indsatser der er i et forløb – og om du får dem udført. Det er afgørende for at få din situation belyst, hvis du for eksempel skal indstilles til fleksjob eller førtidspension.

Så længe du bare går rundt i et ressourceforløb, uden nogen former for indsatser, kommer din sag ikke videre. Så når du har fået planen og læst den, er det vigtigt, at du får sat gang i de tiltag, der er foreslået. Hvis du ikke er enig i de indsatser, kommunen foreslår, har du ret til at klage og få sagen i Ankestyrelsen.

Loven, du omtaler, er ikke ny. Det er blot en præcisering af den lov, der er i forvejen. Regeringen har skåret ud i pap, at folk, der er for syge til at kunne arbejde, og hvis arbejdsevne ikke kan udvikles, skal ikke først gennem et ressourceforløb for at få for eksempel førtidspension. Denne præcisering har været nødvendig, da mange kommuner og Ankestyrelsen har tolket loven så stramt, at de har sendt borgere i formålsløse ressourceforløb – og det har aldrig været meningen med loven.

Men det vigtigste for dig lige nu er, at du finder ud af, hvad din indsatsdel indeholder, og at disse indsatser bliver iværksat i samarbejde med dig. Og så skal du kræve en personlig samtale – ikke blot lade dig spise af med telefoniske opfølgninger. Det er på ingen måde i orden! Du bliver nødt til at banke i bordet og kræve, at der kommer gang i din sag.

Med venlig hilsen Puk

Noter

I loven om aktiv beskæftigelsesindsats står der i paragraf 5, at ’Borgere, der skal have et ressourceforløb, jf. kapitel 12 a i lov om en aktiv beskæftigelsesindsats, skal have udarbejdet rehabiliteringsplanens indsatsdel’.

De nye regler på området gør klart, at det er en forudsætning for at iværksætte ressourceforløb, at kommunerne kan pege på indsatser, hvor der er en realistisk forventning om, at borgerne kan udvikle arbejdsevnen.

Beskæftigelsesministeren har nu i sommer indkaldt 19 centrale organisationer på området til et dialogmøde om den samlede evaluering af reformen af førtidspension og fleksjob. Derefter indkaldes forligskredsen på Christiansborg til videre drøftelser og efterfølgende forhandlinger.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

Men for en gruppe af danskere er julen svær