Den sociale brevkasse: Jeg har brug for julehjælp

Er du faret vild i junglen af regler og paragraffer, kan du få hjælp af socialrådgiver Puk Sabber - skriv til densocialebrevkasse@eb.dk

Rigtig mange danskere har brug for hjælp til at komme gennem jule-ræset – Dansk Folkehjælp alene fik over 14.000 ansøgninger sidste år – og flere organisationer er klar til at hjælpe trængte familier. Her er vi hos Frelsens Hær i København. Foto: Jens Dresling
Rigtig mange danskere har brug for hjælp til at komme gennem jule-ræset – Dansk Folkehjælp alene fik over 14.000 ansøgninger sidste år – og flere organisationer er klar til at hjælpe trængte familier. Her er vi hos Frelsens Hær i København. Foto: Jens Dresling
Følg Samfund

Kære Puk

Som enlig mor er jeg ekstremt presset af kontanthjælpsloftet. Siden det blev indført, er mit rådighedsbeløb cirka 2000 kroner mindre om måneden, og det er rigtig svært at få det til at hænge sammen økonomisk. Især når der er fødselsdag, jul, nytår og fastelavn, bliver jeg trist, fordi jeg ikke kan give mine børn det samme, som andre får.

Mine børn ved godt, at jeg ikke har penge til noget, og de er også holdt op med at spørge om noget, da de godt ved, at jeg bare ikke har mulighed for at give dem det, de ønsker.

Men det gør mig bare så ked af det. Det er ikke, fordi jeg ønsker, at de skal have mobiltelefoner, nyt tøj, rejser og andre dyre genstande. Jeg ville bare ønske, at jeg kunne give dem et rigtig godt måltid mad til jul, og at vi kunne holde en ordentlig fest nytårsaften.

Jeg har ikke helt overblik over, hvor der er mulighed for at ansøge om julehjælp, og måske er det allerede for sent?

Jeg håber, du kan hjælpe mig og mine børn med til steder, hvor vi kan søge om julehjælp til både mad og penge.

Med venlig hilsen R.H.

 

Kære R.H.
Først og fremmest synes jeg, at du er en meget stærk mor! At du kan overleve den situation, I står i, og at du skriver til mig her. Jeg kan sagtens forstå din og børnenes situation, og jeg ved, at mange enlige forsørgere – der som du er ramt af kontanthjælpsloftet – føler stor skam over, at de ikke kan give deres børn det, de ønsker – eller bare det mest basale, som børn har brug for.

Socialrådgiver Puk Sabber bestyrer den sociale brevkasse. Foto: Jakob Boserup
Socialrådgiver Puk Sabber bestyrer den sociale brevkasse. Foto: Jakob Boserup

Det er ikke for sent at ansøge om julehjælp, men du skal gøre det med det samme!

Der er egentlig ikke så meget at rådgive dig om, men blot oplyse, at det er en god idé at lave en slags standardansøgning og et budget, hvor du skaffer dokumentation for din indtægt og dine udgifter. Dette kan du så sende til de forskellige organisationer, så du ikke skal sidde og skrive en ny ansøgning hver gang.

Her er en liste over organisationer, du kan henvende dig til.

Her kan du søge om julehjælp

Dansk Folkehjælp, Børnesagens Fællesråd, Foreningen til støtte for mødre og børn, Forælder Fonden, Frelsens Hær, Julehjælpen, Mødrehjælpen, Røde Kors og Børnenes Kontor.

Derudover kan du henvende dig i din lokale folkekirke, hvor præsten ofte deler et beløb ud op til jul.

Jeg håber, at du og dine børn – trods kontanthjælpsloftets økonomiske slagside – får en jul, hvor I hygger jer sammen, selvom det er svært i jeres økonomiske og sociale situation.

De bedste hilsner Puk

Noter

1. december er seneste mulighed for at søge julehjælp hos mange af de institutioner, der tilbyder julehjælp.

14.283 ansøgninger om julehjælp modtog Dansk Folkehjælp sidste år. De er landets største udbyder af julehjælp.

5600 af dem, der søgte om julehjælp ved Dansk Folkehjælp sidste år, var ramt af kontanthjælpsloftet, og 4000 var berørt af 225-timers-reglen – altså de to seneste reformer af overførselsindkomst-området.

Mere fra Ekstra Bladet+

Mette Frederiksen slipper med skrækken og lader andre tage skraldet

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind