Den sociale brevkasse: Jeg har intet at leve for

Er du faret vild i junglen af regler og paragraffer, kan du få hjælp af socialrådgiver Puk Sabber - skriv til densocialebrevkasse@eb.dk

S søger arbejde på livet løs, forløbig uden held. Og i mellemtiden nægtes han hjælp fra kommunen. Foto: Jesper Mortensen
S søger arbejde på livet løs, forløbig uden held. Og i mellemtiden nægtes han hjælp fra kommunen. Foto: Jesper Mortensen

Hej Puk

Jeg skriver, da jeg er i vildrede over den besked, som kommunen har givet mig.

Jeg står helt uden arbejde og uden nogen former for indtægter, og jeg ville derfor søge om kontanthjælp, så jeg i det mindste har en lille smule at leve for.

Jeg var derfor mødt op på kommunen for at høre, hvad mine muligheder var – og her fik jeg mig så en stor overraskelse, da det viste sig, at jeg ingen hjælp kan få.

Jeg kan få lov til at sejle i min egen sø uden nogen mulighed for økonomisk hjælp, fordi jeg har et CVR-nummer. Jeg har et pladeselskab registreret, men jeg har ingen som helst indtægter, ansatte eller lignende, hvorfor jeg af den grund kan stå til rådighed for arbejdsmarkedet.

Jeg er i den situation nu, at jeg er nødsaget til at låne penge af min kæreste, som jeg i øvrigt ikke bor sammen med, for at dække udgifter til husleje og mad.

Jeg søger konstant jobs, men får ikke andet end afslag. Så det er ikke, fordi jeg ikke prøver at hjælpe mig selv videre.

Kan det virkelig passe, at der ingen hjælp er at hente i min situation?

Håber virkelig, du kan hjælpe!

Venlig hilsen S

 

Kære S

Så længe din virksomhed ikke giver overskud, og det ikke en fuldtidsbeskæftigelse, men bibeskæftigelse, så er der intet i vejen for at have et CVR-nummer. Og hvis du har nogen form for indtæger via din virksomhed, vil det blive fratrukket din kontanthjælp.

Der er intet i loven, der siger, at man ikke kan få kontanthjælp, hvis man har et CVR-nummer registreret. Det er dog en individuel vurdering fra sag til sag, om man med et CVR-nummer står fuldt ud til rådighed for arbejdsmarkedet. Men det gør du jo, og du oplyser tilmed at være aktivt jobsøgende.

Foto: Jakob Boserup
Foto: Jakob Boserup
 

Du må op igen og ansøge om kontanthjælp. Der må du henvise til noget af det lovstof, som jeg har linket til her i min besvarelse. Du skal ikke tage dig af, at det er gamle henvisninger. Det er simpelt hen, fordi det fortsat er dem, der er gældende.

Af disse links fremgår det tydeligt, at du har krav på kontanthjælp, så længe virksomheden ikke er din hovedbeskæftigelse – og at du ingen indtægt har, hvilket du jo skal kunne dokumentere f.eks. via dine skatteoplysninger, herunder årsopgørelser.

Hvis kommunen fortsat pure nægter dig kontanthjælp, skal du alligevel ansøge om det – og afvente et skriftligt afslag. Lad dig ikke nøjes med et mundtligt. I afslaget vil du kunne læse begrundelsen og efterfølgende kunne klage over den.

De bedste hilsner fra Puk