Annonce:
Annonce:

Den sociale brevkasse: Kan jeg som kræftpatient få revalidering

Er du faret vild i junglen af regler og paragraffer, kan du få hjælp af socialrådgiver Puk Sabber - skriv til densocialebrevkasse@eb.dk

I forbindelse med behandling for brystkræft går det ofte ud over armens styrke, og det betyder, at man måske skal finde nyt arbejde. (Polfoto)
I forbindelse med behandling for brystkræft går det ofte ud over armens styrke, og det betyder, at man måske skal finde nyt arbejde. (Polfoto)
Annonce:
Følg Samfund

Hej Puk

Jeg står i en lidt vanskelig situation, da jeg for nylig blev ramt af brystkræft, hvor jeg fik fjernet højre bryst og 14 lymfekirtler, hvilket desværre har præget min arm.

Inden da var jeg i en årrække på tabt arbejdsfortjeneste med min autistiske datter, der er den ældste af fire børn. Jeg er derfor arbejdsmæssigt og forsikringsmæssigt røget i et hul.

Jeg er ikke dagpengeberettiget, og min plan er fremover at blive familieaflaster/plejefamilie sammen med min mand. Jeg starter inden da på et pædagogisk kursus over 20 uger med SU.

Hvad nu, hvis jeg ikke kan få min arm tilstrækkeligt i brug igen? Er der mon basis for revalidering, hvis det er tilfældet? Eller er det et must at være dagpengeberettiget?

Annonce:

Der er så mange paragraffer og regler, som er uhyre svære for mig at overskue – også på grund af ekstrem træthed oven på behandlingen, som sluttede for 14 dage siden.

Håber så inderligt, du har et bud på det.

Mange hilsener Rikke

 

Kære Rikke

Det er ikke et must, at du er dagpengeberettiget for at søge om revalidering. Det er dog blevet rigtig svært at få tildelt revalidering, da alle andre beskæftigelses-rettede tilbud og muligheder i loven skal være udtømte.

Det vil sige, at du f.eks. først skal have være afprøvet i aktivering, virksomhedspraktik eller job med løntilskud. Først derefter kan kommunen udarbejde en erhvervsplan med dig, når din rest-erhvervsevne er afprøvet.

(Foto: Jakob Boserup)
(Foto: Jakob Boserup)

Revalidering er blevet en længere proces, end det var førhen, hvor den kunne tildeles, når blot der var en realistisk erhvervsplan, og man i øvrigt havde en dokumentret nedsat erhvervsevne.

Annonce:

Eftersom rest-erhvervsevnen er blevet selve omdrejningspunktet, går kommunen først ind og afprøver i alle mulige retninger. Der er ikke noget, der er ligetil mere, når det kommer til de muligheder, man som borger har i loven.

Du har måske også mulighed for at søge om kontanthjælp, hvis du ikke er gift. Du kan på kontanthjælp måske få bevilget et vejlednings- og opkvalificeringsforløb jf. aktivlovens paragraf 32 til dit kursus på 20 uger.

Det er jo ikke meget, man får på en SU. Hvis din mand er i arbejde, er det brutto cirka 6000 kroner om måneden. Du skal også være opmærksom på, at du kan søge om handicaptillæg via SU til videregående uddannelser, hvilket er et stort skattefrit beløb på 8449 kroner om måneden. Du kan på SU’s hjemmeside undersøge, om du er i målgruppen. Din sygdom skal her dokumenteres med en speciallægeerklæring og være varig. Ellers bevilges tillægget også som tidsbegrænset.

Annonce:

Men dog skal du huske, at uanset hvad, kan du altid søge om revalidering, hvorefter kommunen skal tage stilling til, om du er i målgruppen. Din egen læge kan også via en erklæring anmode kommunen om at påbegynde en sag om revalidering.

Held og lykke med det hele. Du lyder som en stærk kvinde, der har været igennem meget i livet – og som stadig holder fast. Det er beundringsværdigt. Du er velkommen til at kontakte mig igen, hvis du har behov for flere uddybende svar.

De bedste hilsner fra Puk

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:

Mest læste lige nu

Kritikken af Færøerne fremtræder som hykleri, der skal dække over eget fedtspil
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: