Den sociale brevkasse: Kan min syge søn få mere hjælp?

Er du faret vild i junglen af regler og paragraffer, kan du få hjælp af socialrådgiver Puk Sabber - skriv til densocialebrevkasse@eb.dk

Yvonne og familien hjælper den 23-årige søn økonomisk. Det er nødvendigt, efter han er blevet arbejdsløs som følge af en ADHD-diagnose. Men familien har ikke råd til at blive ved med hjælpen ... Modelfoto: Shutterstock
Yvonne og familien hjælper den 23-årige søn økonomisk. Det er nødvendigt, efter han er blevet arbejdsløs som følge af en ADHD-diagnose. Men familien har ikke råd til at blive ved med hjælpen ... Modelfoto: Shutterstock

Hej Puk

Vores søn på 23 år har lige fået konstateret ADHD og kan ikke fuldføre sin lærlingeuddannelse. Han er nu ledig og har fået sin første udbetaling på 8100 kroner. Han vil ikke være sygemeldt, da han håber, han kan komme i arbejde.

Vi tvivler på, at han er i stand til det.

Vores søn har en lejlighed på 68 kvadratmeter, og hans udgifter er 7300 kroner pr. måned – det er husleje, forsikring, kontaktlinser, fitness, afdrag på telefon. Heraf koster lejligheden ca. 5400 kroner, og han kan få 700 kroner i boligsikringsstøtte. Han vil gerne have en etværelses lejlighed, det kan han bedre overskue, men de er ikke nemme at få.

Han har stiftet gæld af forskellig karakter. Gælden har vi dækket, og hans udgifter er bragt ned på et minimum. Vi hjælper ham økonomisk, men det kan ikke fortsætte.

Hvad er vores søn berettiget til? Kan han få mere i boligsikring, beregnet ud fra at han kun har ca. 700 kroner tilbage plus boligstøtten på 700 kroner. I stedet for at de beregner boligsikringen efter lejlighedens størrelse?

Skal han klare sig for de ca 1400 kroner, han har tilbage hver måned, eller kan kommunen hjælpe med en etværelses lejlighed?

Vi forventer ikke hjælp, men hvad skulle han gøre, hvis vi ikke kunne hjælpe? Hvad vi altså ikke kan blive ved med fremover!

På forhånd mange tak for din indsats over for ressourcesvage mennesker.

Venlig hilsen Yvonne

 

Kære Yvonne
Jeg møder desværre flere unge, syge mænd og kvinder, som ikke har et netværk, der kan hjælpe dem. Og de ER virkelig ilde stedt. Så godt, han har jer!

Det er, som du selv påpeger, en stor lejlighed til en enlig ung mand, og det er en meget høj husleje, når han er alene om den.

Din søn kan muligvis være omfattet af paragraf 34 i lov om aktiv socialpolitik, der giver mulighed for særlig boligstøtte. Det kommer dog an på, hvilken ydelse han præcist modtager.

Socialrådgiver Puk Sabber bestyrer den sociale brevkasse. Foto: Jakob Boserup
Socialrådgiver Puk Sabber bestyrer den sociale brevkasse. Foto: Jakob Boserup
 

Kommunerne er desværre ikke gode til at oplyse om muligheden for at ansøge om hjælp efter paragraffen, der da også er blevet kaldt ’den hemmelige paragraf’, fordi flere kommuner for et par år siden slet ikke havde oplysninger på deres hjemmeside om den! I dag kan man finde oplysninger om ansøgning på borger.dk.

Der er nogle regler omkring, i hvor lang tid man kan modtage støtten og om udregningen af størrelsen på støtten. I kan finde et ansøgningsskema online og hjælpe jeres søn med at søge ved kommunen. Hvis han allerede har været berettiget til ydelsen, kan han søge med tilbagevirkende kraft, såfremt kommunen ikke har oplyst eller vejledt ham om det.

Med hensyn til at finde mindre bolig vil jeg anbefale, at jeres søn skriver sig op internt i boligselskabet til en mindre bolig, eller at han forsøger at bytte den til en mindre, hvis han har haft sin nuværende lejlighed i over to år.

Alternativt kan han leje et værelse ud, da det lader til, at boligen er stor nok til to personer. Jeg ved godt, det ikke er alle, der har det godt med at have en lejer, men det kunne være en midlertidig løsning.

De bedste hilsner Puk

Noter

På finansloven for 2015 har regeringen, SF og Enhedslisten vedtaget, at unge under 30 år også kan søge paragraf 34.

Følgende ydelser kan være berettigede efter paragraf 34:

Arbejdsmarkedsydelse, uddannelses- eller kontanthjælp, aktivitetsparate unge under 30 år, sygedagpenge, dagpenge, særlig uddannelsesydelse, ressourceforløbsydelse, deltidsefterløn, ledighedsydelse (visiterede fleksjobbere), revalideringsydelse, barselsdagpenge og brøkpensionister, der får supplement efter aktivlovens paragraf 27 a.

Se filmen

Film om paragraf 34 lavet af Foreningen Sind i Vejle. Se den, bliv klog på hvem, hvordan og hvor meget I evt. kan få ud af paragraf 34.