Den sociale brevkasse: Kommunen nægter at hjælpe, fordi jeg er selvstændig

Er du faret vild i junglen af regler og paragraffer, kan du få hjælp af socialrådgiver Puk Sabber - skriv til densocialebrevkasse@eb.dk

E.G. åbnede eget firma efter en fyring. Det løber lige rundt, hvis han ikke hæver løn. Derfor har han brug for at bruge sin ret til supplerende bistandshjælp for at komme ordentlig igang – men kommunen spænder ben med et rungende nej! Modelfoto: Shutterstock.com
E.G. åbnede eget firma efter en fyring. Det løber lige rundt, hvis han ikke hæver løn. Derfor har han brug for at bruge sin ret til supplerende bistandshjælp for at komme ordentlig igang – men kommunen spænder ben med et rungende nej! Modelfoto: Shutterstock.com
Følg Samfund

Hej Puk

Du har før skrevet om kontanthjælpsansøgere, der har fået afslag fra kommunen, fordi de har egen virksomhed/cvr-nummer. Nu står jeg i den samme situation: Kommunen vil have mig til at lukke min virksomhed.

Jeg åbnede min virksomhed i februar sidste år, da jeg blev ledig efter en kollektiv afskedigelse. Indtægter og udgifter løber lige rundt, hvis jeg ikke trækker løn ud af virksomheden.

Jeg har stået til fuld rådighed for arbejdsmarkedet siden afskedigelsen, og jeg har søgt næsten 70 jobs – uden positivt resultat.

Til sidst måtte jeg smide håndklædet i ringen og melde mig ledig i jobcenteret – og samtidig søge om kontanthjælp. I dag har jeg været til møde i jobcenteret, hvor vi talte om, hvad jeg har gjort, og hvad jeg kunne tænke mig fremover.

Jeg nævnte for min sagsbehandler, at jeg har hørt om en virksomhed, som kunne være interesseret i et virksomhedspraktikforløb. I samme moment nævner jeg, at jeg også har min egen virksomhed, som desværre ikke giver overskud til løn endnu.

Det var lige, så sagsbehandleren så rødt! Så blev der ellers ringet rundt, hvorefter hun siger, at mit cvr-nummer skal lukkes, hvis jeg skal have kontanthjælp! Og pludselig kommer der en medarbejder fra ydelseskontoret, som også siger, at mit cvr-nummer skal lukkes.

Jeg nævner, at der i bekendtgørelse af lov om en aktiv beskæftigelsesindsats, paragraf 70, er nævnt en mulighed for tilskud til selvstændig virksomhed i fem år. Men det vidste ingen af de to noget om det.

Kan jobcenteret og ydelseskontoret virkelig kræve, at man skal lukke sit cvr-nummer, for at kunne modtage kontanthjælp?

Venlig hilsen E.G.

 

Kære E.G.

I vejledningen til lov om aktiv socialpolitik står der sort på hvidt, at for eksempel supplerende kontanthjælp også gælder for selvstændigt erhvervsdrivende.

Det har altså været meningen med loven, at supplerende kontanthjælp også skal være en mulighed for personer, der forsøger sig som selvstændig erhvervsdrivende med eget cvr-nummer.

Socialrådgiver Puk Sabber bestyrer den sociale brevkasse. Foto: Jakob Boserup
Socialrådgiver Puk Sabber bestyrer den sociale brevkasse. Foto: Jakob Boserup
 

Kommunen skal altid holde samtlige jobmuligheder op mod muligheden for at stå til rådighed, jævnfør lov om aktiv socialpolitik, paragraf 13.

I din situation, hvor du har mulighed for job – og dermed står til rådighed – skal kommunen vurdere ud fra dine helt konkrete muligheder. Hvis kommunen ikke mener, det er realistisk, at du står til rådighed for et job med angivelse af cvr-nummer, skal de give dig skriftligt afslag med en begrundelse herfor.

Og ud over vurdering og begrundelse, skal kommunen også tage stilling til muligheden for korteste vej til at blive selvforsørgende.

Du skal bede kommunen om en skriftlig afgørelse med stillingtagen til muligheden for kontanthjælp som selvstændig – og med supplements beregning efter lov om aktiv socialpolitik, paragrafferne 30-33.

Kommunen er tvunget til at henvise til lovgrundlaget, såfremt de giver dig afslag – og så kan du efterfølgende klage over deres afgørelse – en klagesag jeg vil vurdere, du vinder ud fra de oplysninger, du har givet mig.

Med venlig hilsen Puk

Ved afgørelse om udbetaling af kontanthjælp til selvstændige vil det være de normale betingelser, der skal indgå i afgørelsen. Først og fremmest om der er sket en social begivenhed, herunder arbejdsløshed.

Virksomheden må naturligvis ikke stille sig i vejen for pågældendes opfyldelse af rådighedsreglerne. Det vil som hovedregel sige, at virksomheden skal ligge stille.

Link til loven om cvr-nummer og kontanthjælp.

 

 

 

Mere fra Ekstra Bladet+

Er Danmark for lille til store hemmeligheder?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+