Den sociale Brevkasse: Kommunen nægter mig bolighjælp

Er du faret vild i junglen af regler og paragraffer, kan du få hjælp af socialrådgiver Puk Sabber - skriv til densocialebrevkasse@eb.dk

Hvis du ikke har et netværk, og ikke – med held – er skrevet op i et boligselskab, kan der være hjælp at hente hos kommunen, som kan have anvisningsret over en del almennyttige boliger, forklarer Puk Sabber. Arkivfoto: Peter Hove Olesen/Polfoto
Hvis du ikke har et netværk, og ikke – med held – er skrevet op i et boligselskab, kan der være hjælp at hente hos kommunen, som kan have anvisningsret over en del almennyttige boliger, forklarer Puk Sabber. Arkivfoto: Peter Hove Olesen/Polfoto

Hej Puk

Jeg har levet som hjemløs i et par år, hvor jeg har sovet rundt omkring i mit netværk. Jeg er ved at nå dertil, hvor jeg ikke længere kan være nogen steder mere. Jeg har efterhånden opbrugt mine venners tålmodighed. Jeg havde fra starten håbet på, at det kun var en overgangsperiode, men det er, som om jeg sidder fast. Jeg er ved at være ret desperat, da jeg ved, at vinteren snart kommer.

Jeg har forsøgt at spørge på min kommune, om de ikke kunne hjælpe mig med en bolig. Men jeg er blevet blankt afvist med den begrundelse, at jeg er for ressourcestærk og selv er i stand til at finde noget.

Jeg aner ikke mit levende råd. Jeg er slet ikke typen, der kan bo på et herberg, og min indtægt som ufaglært kommer jeg ikke langt for, da jeg kun kan betale maksimalt 6000 kroner i husleje.

Derfor vil jeg gerne høre om reglerne for kommunal hjælp til en bolig. Jeg bor i en omegnskommune til København, og jeg ved fra andre, at kommunen har flere lejligheder, som de kan tilbyde.

Mvh. den boligløse

 

Kære Boligløse

Du er desværre ikke den eneste, der står i den situation. Flere og flere ’normale’ mennesker uden sociale problemer ender som boligløse – især hvis man er bosiddende på Sjælland og i de store byer, hvor der er stor mangel på billige boliger til enlige.

Foto: Jakob Boserup
Foto: Jakob Boserup
 

Hvis man ikke har et netværk, og man i øvrigt har skrevet sig op i de store boligselskaber uden held, da har kommunerne anvisningsret over en del almennyttige boliger. Kommunerne har dog en række kriterier for, at man kan komme i betragtning til en kommunal anvist bolig.

Nogle kommuner har dog stort set ingen råderet over billige lejligheder, herunder København, der kæmper med at finde plads til det stigende antal af hjemløse.

I de fleste kommuner er det et kriterie, at du har problemer ud over boligløshed, eller du har børn – dog er det stadig ingen garanti for at komme i betragtning, da kommunerne er blevet rigtig ’hårde’ i deres udvælgelsesprocesser.

Hvis du f.eks. søger i en stor kommune som København, vil de vejlede dig i at flytte til Jylland, hvor der er billige og ledige lejligheder. Problemet er bare ofte, at ens netværk, familie og job er i den by, hvorfra man er blevet boligløs.

Du kan starte med at flytte ind i en bolig, der måske er langt væk fra dit arbejde og dine venner, men hvor du har råd til at betale husleje. Du skal ikke så langt væk fra Hovedstaden – et godt bud er f.eks. Sydsjælland, hvor der nogle gange er ledige lejligheder.

I min verden er det trods alt bedre at have tag over hovedet og lang transporttid – og så søge videre derfra – end at sofasove hos venner og bekendte. Og som du selv skriver, kan man risikere, at man til sidst mister sine gode relationer i sit netværk.

Hvis du skriver dig op via boligselskabet Sjælland, KAB, Lejerbo og AAB vil jeg mene, at du har en god chance for at få en lejlighed inden for et halvt år. Især hvis du benytter dig af ordningen om fleksibel udlejning, hvor du kommer hurtigere frem på listen, hvis du har et arbejde i kommunen.

Hvis du derimod vælger at ville blive i hovedstadsområdet, da er dine chancer for at finde en billig bolig lig nu. Alternativt er det også en mulighed at leje et værelse eller finde et bofællesskab, som mange unge gør i dag, da der simpelt hen ikke er andre muligheder for at få tag over hovedet. Held og lykke til med boligsøgningen.

De bedste hilsner fra Puk

0 kommentarer
Vis kommentarer