Annonce:
Annonce:

Den sociale brevkasse: Kommunen vil tjekke mine helbredsoplysninger

Er du faret vild i junglen af regler og paragraffer, kan du få hjælp af socialrådgiver Puk Sabber - skriv til densocialebrevkasse@eb.dk

Kommunen har inviteret sig selv
ind på Michaels private helbredsoplysninger
på sundhed.dk
– og Michael får mere end svært
ved at afvise den kommunale
anmodning.
Kommunen har inviteret sig selv ind på Michaels private helbredsoplysninger på sundhed.dk – og Michael får mere end svært ved at afvise den kommunale anmodning.
Annonce:
Følg Samfund

Hej Puk

Jeg har været kronisk syg i 11 år, og jeg har blandt andet flere former for gigt. Jeg har igennem årene været i udredning samt behandling. Min sidste behandling var via Smertecentret Rigshospitalet. I samme periode har jeg været på kontanthjælp.

Jeg er nu blevet indkaldt til et ressourceforløb hos kommunen, og i den forbindelse er jeg blevet bedt om at medbringe min NemID-kode, så jeg sammen med sagsbehandleren kan se, hvad der står på min sundhed.dk.

Mit spørgsmål er så, om det er det lovligt?

Jeg lider også af angst, og jeg har overhovedet ikke lyst til at vide, hvad der står på min sundhed.dk. Hvad gør jeg?

Med venlig hilsen Michael

Kære Michael

Annonce:

Det er helt normal procedure, at den ansvarlige sagsbehandler forbereder sig i samråd med dig i forhold til din sag. Det kan f.eks. være, at du skal indstilles til et ressourceforløb og i den forbindelse skal have lavet en forberedende rehabiliteringsplan.

I den plan skal alt det helbredsmæssige fremgå, så rehabiliteringsteamet kan danne sig et objektivt overblik over de udfordringer, der forhindrer dig i at komme tilbage på arbejdsmarkedet eller i uddannelse.

(Foto: Jakob Boserup)
(Foto: Jakob Boserup)
 

Så jeg vil først og fremmest anbefale dig at medvirke til, at du får indhentet de oplysninger, der har betydning for din sag via sundhed.dk.

Jeg er sikker på, at kommunen med dit samtykke godt må indhente dine helbredsmæssige oplysninger, der har betydning for din sag. Kommunen kan jo få svært ved at træffe en rigtig afgørelse, hvis de ikke har kendskab til alle de relevante oplysninger.

Annonce:

Men det er klart, at hvis de ikke har indhentet dit samtykke, så har kommunen ikke lov til at gøre det. Men i og med at loven også siger, at du er forpligtet til selv at medvirke til at få løst din sag, så vil det virke, som om at du ikke vil samarbejde, hvis du nægter at videregive alle dine helbredsmæssige oplysninger til kommunen.

At sagen så i virkeligheden måske handler om, at du ikke har lyst til at læse om det, da det piner dig, er en anden sag. Det lyder, som om du føler det ubehageligt at skulle se alle de lægelige notater mv., der er registeret – at du bliver angst ved tanken om at skulle sidde der og tjekke de oplysninger på et kommunekontor.

Jeg synes, du skal sige til din sagsbehandler, at du har det rigtig skidt med at sidde der og grave i alle de notater og erklæringer. Og så skal du tænke på, at hvis du lider af angst – og er diagnosticeret med det – kan det have afgørende betydning for din sag.

Det er derfor en vigtig oplysning, som du ikke skal have det skidt over at videregive – men blot se det som en del af dit sygdomsbillede, som kommunen bliver nødt til at få for at kunne behandle din sag.

Annonce:

Og husk altid, at når du lider af angst, kan det at være åben omkring det i sig selv være et redskab til at få angsten til at forsvinde.

Held og lykke til med det hele

De bedste hilsner fra Puk

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Populært i Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Omkvædet klinger hult fra den socialdemokratiske regering

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: