Annonce:
Annonce:

Den sociale brevkasse: Må jeg arbejde som førtidspensionist

Er du faret vild i junglen af regler og paragraffer, kan du få hjælp af socialrådgiver Puk Sabber - skriv til densocialebrevkasse@eb.dk

Brevskriveren vil meget gerne arbejde lidt ved siden af sin førtidspension, men det er svært at få klar besked hos kommunen om, hvor meget han må lave. Ekstra Bladets socialrådgiver, Puk Sabber, kaster lys over emnet. Foto: Shutterstock.com
Brevskriveren vil meget gerne arbejde lidt ved siden af sin førtidspension, men det er svært at få klar besked hos kommunen om, hvor meget han må lave. Ekstra Bladets socialrådgiver, Puk Sabber, kaster lys over emnet. Foto: Shutterstock.com
Annonce:
Følg Samfund

Kære Puk

Jeg vælger at skrive til dig, da jeg ikke kan finde rundt i hverken regler eller det, folkene fra kommunen fortæller.

Jeg vil gerne vide, hvor meget jeg må arbejde/tjene, nu jeg er blevet førtidspensionist. Jeg er blevet det efter de nye regler.

Kommunen/sagsbehandlerne vil ikke oplyse mig om, hvor meget jeg må tjene. Jeg er blevet fortalt i dag, at de vil vurdere min sag efter et års arbejde, om jeg kan fortsætte som førtidspensionist, eller om de vil tage min pension fra mig og måske sætte mig i fleksjob.

Som det er nu, har jeg ikke noget arbejde, men jeg kunne godt tænke mig et par timer en gang imellem – og så er det jo rigtig træls, at jeg ikke kan få flere oplysninger fra kommunen.

Jeg vil jo helst ikke miste min pension.

Med venlig hilsen Anders Larsen

 

Annonce:

Hej Anders
Det er vigtigt, at du kræver et råd- og vejledningsmøde med din sagsbehandler om din situation. Du har oplysningspligt, og de har vejledningspligt over for dig. Så før du begynder på at arbejde, skal du kræve et møde.

Hvad man må tjene, ud over sin førtidspension, afhænger af ens arbejdsevne, og om man har fået tildelt førtidspension efter 2003.

Som enlig efter de nye regler, som du hører under, bliver ens førtidspension sat ned, hvis man tjener mere end 75.800 kroner om året. Hvis man er gift, bliver den sat ned, hvis husstandens indkomst overstiger 120.100 kroner om året.

Der er dog flere forhold, du skal være opmærksom på, da nogle kommuner kan være ret emsige når det kommer til at revurdere arbejdsevnen.

Socialrådgiver Puk Sabber bestyrer den sociale brevkasse. Foto: Jakob Boserup
Socialrådgiver Puk Sabber bestyrer den sociale brevkasse. Foto: Jakob Boserup

Efter at det er blevet muligt at få bevilget fleksjob helt ned til selv meget få timer om ugen, giver det sig selv, at hvis man arbejder mere end 15 timer om ugen – ved siden af en førtidspension – vil kommunen logisk nok vurdere, om det ikke mere var et fleksjob, man var i målgruppe for. Og jeg synes, jeg kan se, at det har din kommune allerede i tankerne.

Annonce:

Hvis man er i tvivl om, hvad ens arbejdsevne er, kan man godt – imens man modtager sin pension – deltage i et ressourceforløb, hvor arbejdsevnen afklares. På den måde kan man se, om man i virkeligheden skulle forsøge sig med et fleksjob i stedet for.

En førtidspension kan også gøres hvilende. Det skal du selv søge om, men igen er der en risiko forbundet med det, da kommunen måske i mellemtiden kan vurdere, at du ikke er i målgruppen længere.

Som udgangspunkt må man godt arbejde ved siden af sin førtidspension, så længe man ikke arbejder mere, end hvad ens rest-erhvervsevne tillader. Her er det meget vigtigt, at du taler med din sagsbehandler, der – sammen med dig – kan lave en udregning af, hvad din nedsatte arbejdsevne betyder i din sag. Det er jo helt individuelt.

Annonce:

Jeg ved, at mange førtidspensioner i dag tildeles, når der ingen retserhvervsevne er. Det skyldes, at loven om tildeling af førtidspension er blevet ekstremt stram. Det indebærer, at ens arbejdsevne skal være varigt og væsentligt nedsat til det ubetydelige i ethvert erhverv uden mulighed for udvikling. Allerede der kan man jo spørge sig selv, om det så er muligt at påtage sig et arbejde – også selvom loven giver mulighed for det.

Som du kan se, skal du passe på med at kaste dig ud i alt det her uden først at have drøftet det med din sagsbehandler! Du risikerer at miste din nytildelte førtidspension, og det vil da være bittert.

Held og lykke.

Med venlig hilsen Puk

Noter

Kommunen kan frakende en pension, hvis pensionistens arbejdsevne bliver så væsentligt forbedret, at vedkommende kan for-

sørge sig selv vedvarende gennem et arbejde.

Pensionisten kan bede kommunen om at gøre pensionen hvilende, mens arbejdsmarkedet afprøves. At pensionen bliver gjort hvilende betyder, at udbetalingen af pensionen stopper i de perioder, hvor der arbejdes. Pensionen kan udbetales igen, hvis det viser sig, at pensionisten alligevel ikke kan arbejde.

Kommunen kan af egen drift – i stedet for at frakende en pension – gøre førtidspensionen hvilende, hvis kommunen anser det for tvivlsomt, om den pågældende efter sin helbredstilstand at dømme vil være i stand til varigt at forsørge sig selv ved arbejde.

Beregn din pension her

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:

TILTALE

Hvad er din pris, Mette?
Annonce:
Annonce:

... MEGA-GALLERI

Annonce:
Annonce: