Annonce:
Annonce:

Den sociale brevkasse: Må jeg optage mine samtaler med kommunen?

Er du faret vild i junglen af regler og paragraffer, kan du få hjælp af socialrådgiver Puk Sabber - skriv til densocialebrevkasse@eb.dk

Kommunen vil ikke have, at Lis tager sin båndoptager med til møder ... Foto: Stepan Popov /All Over
Kommunen vil ikke have, at Lis tager sin båndoptager med til møder ... Foto: Stepan Popov /All Over
Annonce:
Følg Samfund

Hej Puk

Jeg har desværre fået en hjerneblødning for et par år siden, der har gjort, at jeg har rigtig svært ved at huske, hvis jeg for eksempel har været til et møde på kommunen.

Jeg glemmer, hvad vi aftalte, og det har desværre flere gange fået konsekvenser for mig, da jeg så for eksempel ikke er mødt op som aftalt eller har glemt at fremskaffe noget vigtigt til eksempelvis en sagsbehandler. Jeg har også prøvet, at de trak i min udbetaling, fordi jeg havde glemt et møde på jobcentret.

Jeg har forklaret dem flere gange, at det er en del af min sygdom, at jeg ikke kan huske så godt, efter jeg har haft en hjerneblødning, men det er, som om de ikke lytter og bare taler videre.

Annonce:

Der er alt for mange ting, jeg skal tage stilling til, som min hjerne simpelt hen slet ikke kan rumme – jeg er fortsat på sygedagpenge, som de nu taler om at stoppe, og det gør mig meget nervøs, da jeg så ikke ved, hvad der kommer til at ske.

Jeg stoler ikke rigtig på det, de siger, og har også oplevet, at de har løjet og sagt, at det var mig, der huskede forkert – som om de har misbrugt min manglende hukommelse som undskyldning for deres fejl.

Jeg har derfor flere gange tænkt på, om jeg måtte optage samtalerne med dem enten som lyd, for så kan de jo ikke længere sige, at det sagde de ikke – og jeg kan være sikker på, at jeg har det, der blev aftalt på bånd. Det ville give mig meget mere ro.

Jeg vil derfor spørge, om du kender til det – om det er lovligt?

Mvh. Lis

 

Kære Lis

Der er ingen love eller klare bestemmelser vedrørende det at optage samtaler, men kommunen har dog – ifølge den tidligere ombudsmand Hans Gammeltoft Hansens afgørelse – ret til at sætte rammerne for de møder, som kommunen holder.

Annonce:

Det vil sige, at kommunen derfor kan indføre retningslinjer for optagelser, der i så fald skal gælde for alle borgere, men de skal ved afslag af optagelse sagligt begrunde, hvorfor en borger ikke må optage mødet.

Socialrådgiver Puk Sabber bestyrer den sociale brevkasse. Foto: Jakob Boserup
Socialrådgiver Puk Sabber bestyrer den sociale brevkasse. Foto: Jakob Boserup
 

En saglig begrundelse for optagelse af møde er netop som i dit tilfælde, at der er personlige forhold hos borgeren, der gør, at det vil være i overensstemmelse med god forvaltningsskik at lade en borger optage samtaler med sagsbehandleren.

Eksempelvis hvis borgeren har problemer med at huske eller koncentrere sig, eller hvis borgeren har fysisk eller mentalt svært ved at lave notater under mødet.

Mange har dog den opfattelse, at de blot kan optage, da man ikke kan straffes for at gøre det, men det er jo ikke helt det samme som, at det er lovligt, hvis kommunen har sagt fra. Men i sidste ende er man altså straffri som borger – uanset om man gør det med tilladelse eller ej.

Annonce:

Ombudsmanden henviser også til, at hvis optagelserne skyldes mistillid til kommune eller sagsbehandler, da er det ifølge god forvaltningsskik bedre at opfordre en borger til at tage en bisidder med eller at få tildelt en ny sagsbehandler, hvor tilliden er til stede.

I dit tilfælde er det vel en blanding, men mest af alt skyldes det jo dine nedsatte kognitive funktioner, hvorfor en optagelse af mødet vil være en saglig grund og helt i orden.

Generelt vil jeg også opfordre dig til at tage en bisidder med til dine møder på kommunen fremover, hvis du oplever at blive ’kørt over’ og uden muligheder for at kunne være tryg ved situationen og de konsekvenser, som det aftalte kan gøre i din sag.

De bedste hilsner fra Puk

Henvisning til ombudsmandens afgørelse om kommunens ret til at sætter rammerne for et møde: Ombudsmandens beretning 2005, sag 20-2, side 54.

Noter

Ombudsmandens opgave er at kontrollere statslige og kommunale myndigheder og andre offentlige myndigheder. Borgerne kan gå til Folketingets Ombudsmand med en sag, de ønsker undersøgt, og Folketingets Ombudsmand kan også selv tage sager op.

En bisidders rolle er mere begrænset end parts-repræsentantens, og bisidderen kan både være en professionel, men også en ægtefælle eller god ven. Bisidderen kan deltage i møder og støtte borgeren i at få sagt tingene og forklare borgen, hvad der bliver sagt.

Men modsat parts-repræsentanten har bisidderen ikke ret til at forhandle, drøfte eller træffe beslutninger på borgerens vegne.

Apopleksi
Kendt som slagtilfælde, hjerneblødning og blodprop i hjernen er en pludseligt opstået neurologisk skade på grund af nedsat blodforsyning i hjernen.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:

Mest læste lige nu

Når chefer falder opad
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: