Den sociale brevkasse: Må kommunen ødelægge mit hjem?

 

P.H. er blevet sat på gaden af fogeden, fordi hun ikke har betalt sin husleje. Situationen er desværre gammelkendt – her Erik Henningsens maleri ’Sat ud’ fra 1892, der viser en fattig familie, som er ramt af samme triste skæbne som brevskriveren. Billedet hænger på Statens Museum for Kunst.
P.H. er blevet sat på gaden af fogeden, fordi hun ikke har betalt sin husleje. Situationen er desværre gammelkendt – her Erik Henningsens maleri ’Sat ud’ fra 1892, der viser en fattig familie, som er ramt af samme triste skæbne som brevskriveren. Billedet hænger på Statens Museum for Kunst.

Hej Puk

Jeg er rasende over den måde, jeg er blevet behandlet på af min nuværende kommune.

Jeg er enlig mor og desværre en af dem, der er blevet ramt af de nye reformer, så jeg har mistet over 2000 i boligstøtte om måneden. Siden da er jeg kommet rigtig langt bagud med min husleje, da jeg må prioritere mad og transport.

Det betyder, at min udlejer ikke har fået husleje, og jeg blev sat på gaden! Jeg har så forsøgt at få hjælp hos kommunen, men lige lidt har det hjulpet mig og mine børn.

Så kom dagen så, hvor jeg fik brev om, at jeg ville blive sat ud ved kongens foged. Jeg har gået som i en glasklokke, for jeg reagerede overhovedet ikke på det – skød det ligesom bare hen. Jeg kunne slet ikke overskue konsekvensen ved at blive sat på gaden med børn. Derfor var jeg heller ikke hjemme, da de kom – låsesmeden og fogeden ...

Men det, jeg gik helt i panik over, var, hvor alle vores ting og ejendele var endt? Det var der ingen, der oplyste mig om – og da jeg endelig fandt frem til det, var det for sent, mine ejendele havde da været opbevaret så længe, at de bare havde destrueret dem. Jeg var i chok. Alle vores ting var bare væk.

Er det overhovedet er lovligt, og kan jeg få mit indbo erstattet?

Med venlig hilsen P.H.

 

Kære P.H.

Det korte svar er: Nej, du kan ikke få dit indbo erstattet. Der gælder nogle helt klare regler på området, og de er ikke til din fordel. Desværre.

Jeg vil dog sige, at såfremt du har ansøgt om hjælp ved kommunen, og du er udsatstruet og har børn under 18 år, så har kommunen ifølge loven pligt til at træffe en afgørelse om hjælp. Så du skal have modtaget en skrifttlig afgørelse, såfremt de har vurderet, at der ikke var behov for en social indsats, der kunne sikre en udsættelse både nu og fremadrettet.

Socialrådgiver Puk Sabber bestyrer den sociale brevkasse. Foto: Jakob Boserup
Socialrådgiver Puk Sabber bestyrer den sociale brevkasse. Foto: Jakob Boserup
 

Derudover er det sådan, at fogeden ankommer den pågældende dag og udfører ’fogedforretningen’, der typisk tager en halv time. Hvis du ikke er hjemme, så vurderer de på stedet, om der er noget af værdi, der kan bruges til at dække eventuelle udgifter i forbindelse med fogedsagen. Disse vil så blive opbevaret af politiet i to måneder, og såfremt du ikke gør krav på dem, så vil de blive solgt på auktion. Alt der ikke har værdi – men som måske har værdi for dig – bliver destrueret på dagen, og du kan ikke få det erstattet.

Jeg har desværre hørt den her ekstremt sørgelige historie før. Det er desværre ikke er unormalt – heller ikke at folk ikke får de oplysninger, der kan udløse hjælp i tide, så de enten kan blive i deres bolig eller få deres indbo udleveret, inden det bliver destrueret eller solgt.

Derudover er det normalt sådan, at boligselskaberne og fogedretten underretter kommunen forud for en udsættelse, hvorefter kommunen vil rette henvendelse til familien for at undersøge, om der er noget, de kan gøre for at undgå, at familien bliver sat på gaden. Men familien bliver ikke ’advaret’, hvis det drejer sig om en privat udlejer, da en privat udlejer ikke har pligt til at underrette kommunen om manglende huslejebetaling.

Jeg håber, du har fundet et andet – og billigere – sted at bo.

De bedste hilsner fra Puk

Læs mere her: Ankestyrelsens praksisundersøgelse på fogedudsættelser

Noter

54.000 kroner er gennemsnitsprisen for en fogedudsættelse, alene for boligorganisationen. Dertil kommer omkostningerne for kommunen, står der i en rapport fra CFBU 2017.

16.000 - 18.000 sager sendes hvert år til fogedretten. Hver femte ender i det, man kalder en effektiv udsættelse, hvor fogeden reelt møder op og beder beboeren fraflytte boligen, ifølge CFBU 2017.

Hver fjerde beboer der bliver blevet sat ud af fogeden, er hjemløs året efter udsættelsen, og vedkommende fortsætter typisk med at forværre sin gæld yderligere ifølge CFBU 2017.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

En del gerningsmænd synes at gå fri