Den sociale Brevkasse: Meld kommunen til politiet

Er du faret vild i junglen af regler og paragraffer, kan du få hjælp af socialrådgiver Puk Sabber - skriv til den socialebrevkasse@eb.dk

Foto: Klavs Bo Christensen
Foto: Klavs Bo Christensen

Hej Puk

Jeg skrev til dig for et år siden om en manglende aktindsigt. Dit svar faldt samtidig med, at Ankestyrelsen også gav os medhold og åbnede sagen op igen.

Kommunen kaldte os hurtigt til et møde, hvor kommunens chefjurist og en ansvarlig leder var til stede. Kommunen undskyldte alt og indvilgede i at skrive et nyt notat. Her stod der, at indholdet i to børnefaglige undersøgelser – herunder alle de diagnoser diverse socialrådgivere og pædagoger havde givet hele familien – var ’mangelfulde og vildledende, hvorfor intet af det måtte bruges til noget som helst’.

Siden fik vi to tips om, at en af de ansatte socialrådgivere havde ført samtaler med politiet og en skoleleder. I disse samtaler fremførte hun nogle af de løgne, man havde fabrikeret i blandt andet de to undersøgelser. I sidste uge var vi så igen til et møde med en anden jurist fra kommunen og samme leder.

Her fik vi lavet et nyt notat, som vi kan udlevere til skole og politi. Her står der, at sagsbehandlerens udtalelser ikke må lægges til grund for noget som helst – heller ikke afgørelser.

Ved det sidste møde fik jeg endnu en gang et vink med en vognstang om, at kommunen ikke vil melde deres egne ansatte til politiet. Men juristen anbefalede, at vi gik til politiet og selv anmeldte de kommunalt ansatte – fire i alt – da hun mente, at de havde begået straffelovsovertrædelser.

Her kommer mit spørgsmål: Skal jeg melde dem til politiet for overtrædelse af straffeloven? Af moralske eller andre grunde? Det er klart, at jeg har en lille djævel siddende på skulderen, der gerne vil hævne sig. Men jeg synes også, at denne sag er for voldsom til blot at kræve hævn. Med den lethed de tilsidesatte vores retssikkerhed og løj om os, så kan de måske finde på at gøre det igen.

Med venlig hilsen Palle

 

Kære Palle

Tak for din henvendelse. Jeg er glad for, at I nu er blevet renset for falske anklager og diagnoser. Det kunne havde fået meget alvorlige konsekvenser for både jer forældre – og ikke mindst for jeres børns fremtid. Jeg kan forstå, at der i sagen er blevet stillet nogle yderst alvorlige falske psykiatriske diagnoser på jeres børn – og diverse anklager mod jer som forældre.

Foto: Jakob Boserup
Foto: Jakob Boserup
 

Jeres sag er desværre én ud af mange, hvor forvaltninger ’fabrikerer’ udtalelser, der ikke er i overensstemmelse med virkeligheden. Hvor fagpersoner påklistrer falske diagnoser og vildledende beskrivelser, så sagsforløb kan tilpasses forvaltningens praksis.

De fleste, der udsættes for dette, har ikke overskuddet til at gå videre i klage-systemet og ender derfor som retsløse.

Hvis du har overskuddet, så vil jeg til enhver tid anbefale dig at melde de offentligt ansatte til politiet. Der er i øjeblikket en del af disse typer sager, hvor der afventes at falde dom. De her domme er vigtige for retssikkerheden i almindelighed, da de kan få forvaltningerne til at forstå alvoren i at bryde loven. For når de konstruerer falske notater og stiller falske diagnoser, så er det strafbart!

Med venlig hilsen Puk Sabber