Den sociale brevkasse: Min brors tænder er ved at falde ud

Er du faret vild i junglen af regler og paragraffer, kan du få hjælp af socialrådgiver Puk Sabber - skriv til densocialebrevkasse@eb.dk

C’s bror slås med følgerne af manglende tandpleje. Men der er hjælp at hente, lover Puk. Foto: All Over
C’s bror slås med følgerne af manglende tandpleje. Men der er hjælp at hente, lover Puk. Foto: All Over

Hej Puk

Jeg har en bror i 50-års alderen, som har været på førtidspension siden 20-års alderen under de gamle regler.

Han har aldrig passet sine tænder, hvilket gør, at han i dag har munden fuld af rådne og knækkede tænder – og i dag har svært ved at spise alt føde, der ikke er flydende.

Han har været ved en tandlæge og har her fået lavet et prisoverslag. Der skal udfærdiges en protese samt andet behandling.

Overslaget lyder på 45.000 kroner, hvilket er umuligt for ham at betale selv, og han kan heller ikke låne sig til det beløb.

Kan det passe, at han ikke kan få hjælp fra kommunen til at udbedre dette, så han kan få noget mere livskvalitet?

Med venlig hilsen C. Christensen

 

Hej C.

Din bror har som førtidspensionist krav på at få ydet tilskud til dækning af udgifter til nødvendig tandbehandling – herunder tandprotese.

Da han tilhører den gamle ordning, skal han ansøge om et udvidet helbredstillæg ved kommunen. Et udvidet helbredstillæg er det samme som at ansøge om at få dækket udgiften til tandbehandling.

Socialrådgiver Puk Sabber bestyrer den sociale brevkasse. Foto: Jakob Boserup
Socialrådgiver Puk Sabber bestyrer den sociale brevkasse. Foto: Jakob Boserup
 

Din bror kan kontakte kommunen for at få hjælp til at få udarbejdet en ansøgning. De har pligt til at hjælpe ham med det. Han skal tage prisoverslaget med, og derfra er det kommunens ansvar at fortage en helhedsvurdering ud fra hans økonomiske forhold.

Det vil sige, at hvis hans udgifter er så høje, at hans rådighedsbeløb ikke tillader, at han selv kan afholde udgiften, da skal kommunen bevillige nødvendig tandbehandling.

Det plejer som regel at være en formssag i de fleste kommuner, hvorfor det kan undre, at din bror aldrig før har fået tilset sine bisser i årenes løb. Han har hele tiden haft mulighed for at søge om økonomisk støtte til det.

Der skal søges om helbredstillæget jævnfør pensionslovens paragraf 37. I vejledningen til loven står der følgende om bevilling af tandproteser:

’Der kan ydes helbredstillæg til dækning af udgiften til den billigste, men tilstrækkelige aftagelige tandprotese. Aftagelige tandproteser er proteser, der erstatter mistede tænder, og som kan fjernes fra mundhulen. Aftagelige tandproteser omfatter delproteser, som erstatter et delvis tandtab i over- eller underkæbe og helproteser, som erstatter samtlige tænder i over- eller underkæben. Helsæt erstatter samtlige tænder i munden.’

I forhold til de øvrige ting, der skal laves, da må bevilling fortages ud fra en konkret vurdering, hvori det skal afklares, om behandlingen er nødvendig. Flere kommuner bruger faglige konsulenter til at kunne afgøre det, især hvis det er så stort et beløb – og det for eksempel ikke blot drejer sig om en brækket protese, der allerede er blevet bevilliget.

Held og lykke med de nye tænder til din bror.

Mvh. Puk

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere