Den sociale brevkasse: Rammes min psykisk syge søn af kontanthjælpsloftet?

Er du faret vild i junglen af regler og paragraffer, kan du få hjælp af socialrådgiver Puk Sabber - skriv til densocialebrevkasse@eb.dk

'Min søn bliver nervøs hver gang, vi snakker økonomi, han vil gerne have et liv som andre unge med arbejde, venner, socialt liv og gøre nytte', skriver en fortvivlet mor. Modelfoto: Colourbox
'Min søn bliver nervøs hver gang, vi snakker økonomi, han vil gerne have et liv som andre unge med arbejde, venner, socialt liv og gøre nytte', skriver en fortvivlet mor. Modelfoto: Colourbox
Følg Samfund

Kære Puk

Jeg er mor til en voksen søn med paranoid skizofreni på 25 år. Jeg søger oplysninger om, hvilket kontanthjælps-loft der gælder for min søn? Hans kontaktperson har spurgt sagsbehandleren og kan ikke få oplyst det. Jeg har selv læst hans oplysningsbrev og loven og kan heller ikke gennemskue det.

Min søn blev diagnosticeret i 2010, hvor han måtte droppe ud af 3.g, og siden har han været på kontanthjælp. Han bor i et bofællesskab under socialpsykiatrien.

Han er i virksomhedspraktik to formiddage om ugen i Fakta og klarer det. Da huslejen i boenheden er høj, får han særlig støtte og boligsikring. Vi vil gerne vide, om Boenheden, som kommunen har visiteret ham til, hører under de boligformer, der er undtaget fra kontantshjælpsloftet?

Hverken personalet på stedet eller kommunen kan svare.

Derudover vil vi gerne vide, hvordan han kan tage et arbejde på 225 timer med paranoid skizofreni?

Min søn bliver nervøs, hver gang vi snakker økonomi, han vil gerne have et liv som andre unge med arbejde, venner, socialt liv og gøre nytte.

Denne mail har jeg skrevet til beskæftigelsesministeriet uden at få svar, og kontaktpersonen har spurgt og kan ikke få et svar fra kommunen.

Skal psykisk syge fremover hyre en advokat for at kunne forstå lovgivningen?

Kh. en fortvivlet mor

 

Kære Mor

Din søn har krav på råd- og vejledning ifølge forvaltningslovens §7. Kommunen, herunder sagsbehandler, har pligt til at oplyse din søn om hans nuværende retslige situation. I skal bede om at få en råd- og vejledningssamtale med det samme. Jeg hjælper jer gerne, hvis det fortsat bliver et problem.

Socialrådgiver Puk Sabber bestyrer den sociale brevkasse. Foto: Jakob Boserup
Socialrådgiver Puk Sabber bestyrer den sociale brevkasse. Foto: Jakob Boserup
 

Din søn tilhører en målgruppe på kontanthjælp, hvor han er fritaget for 225 timersreglen, da han er for syg. Derudover har man også indført en undtagelse på loftet for handicappede, der bor på opholdssteder, der er visiteret af kommunen.

Derfor vil din søn formentlig tilhøre den gruppe, som regeringen blev politisk presset til at ’redde’ fra loftet efter massivt pres fra diverse handicaporganissationer. Dette gælder både handicappede, der er psykisk og fysisk syge.

Din søn bør slet ikke være på kontanthjælp i seks år uden at have været afklaret. Han skulle havde været visiteret til et ressourceforløb, hvor han netop ikke er underlagt alle de krav, der stilles, når man er på kontanthjælp.

Din søn skal indstilles til et ressourceforløb med det samme, da han er i målgruppen herfor. Her kan han få en tværfaglig indsats uden at være underlagt loftet og arbejdskravet. I skal sende en skrivelse til kommunen med følgende ordlyd:

’Vi anmoder om en råd- og vejledningssamtale jf. §7 i forvaltningsloven. Derudover anmoder vi om, at X bliver indstillet til et ressourceforløb. Der ønskes til mødet oplysning om de nye reformer, og hvilken betydning det får på X’s samlede sociale og økonomiske situation.’

Såfremt I ikke bliver indkaldt til samtale inden for en uge, må I meget gerne kontakte mig igen, for da vil jeg gerne hjælpe jer med at få kommunen til at se på din søns sag.

Uanset om din søn bliver fritaget for både loftet og arbejdskravet, da vil jeg anbefale, at han alligevel bliver indstillet til et ressourceforløb, da han er i målgruppen af personer, som disse forløb faktisk var tiltænkt fra start.

Det er slet ikke meningen, at de nye reformer skal ramme alvorligt syge personer, der i forvejen kæmper for at få en hverdag til at hænge sammen.

Med venlig hilsen Puk Sabber

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.