Den sociale brevkasse: Ramt af lastbil og kastes på kontanthjælp

Er du faret vild i junglen af regler og paragraffer, kan du få hjælp af socialrådgiver Puk Sabber - skriv til densocialebrevkasse@eb.dk

En 29-årig kvinde er kommet i klemme i aktiveringssystemet. Efter en trafikulykke og efterfølgende sygemelding føler hun sig svigtet og beder EKSTRA’s socialrådgiver Puk Sabber om hjælp. Polfoto
En 29-årig kvinde er kommet i klemme i aktiveringssystemet. Efter en trafikulykke og efterfølgende sygemelding føler hun sig svigtet og beder EKSTRA’s socialrådgiver Puk Sabber om hjælp. Polfoto

Hej Puk

Jeg er en kvinde på 29 år, der i marts 2013 blev påkørt af en lastbil.

Efter en sygemelding begyndte jeg at arbejde 32 timer om ugen. Det gik rimelig hurtigt skævt, og jeg havde mange fraværsdage.

I 2015 modtog jeg en opsigelse og røg ned med en depression. Jeg prøvede efterfølgende på egen hånd at komme ovenpå. Min læge valgte i sidste ende at sygemelde mig i november 2015 med depression og kroniske smerter.

Jeg har under sygeperioden været i praktik med henblik på øgning af arbejdstimer, så jeg igen kunne komme ud på det ordinære arbejdsmarked. Efter seks måneders praktik har jeg 12 timer med en ugentlig fridag, og det ordinære arbejdsmarked er langt væk og nok ikke så realistisk.

Jobcenteret gav efterfølgende udtryk for, at der skal tages stilling til mit fremtidige forløb. Og nu kommer det, der har slået benene fuldstændig væk under mig. Jeg har fået tilsendt et partshøringsbrev om, at de stopper mine sygedagpenge, da de mener, min situation er stationær.

Jeg er totalt mundlam. Kan de virkelig lade mig sejle i min egen sø – uden at blive ordentlig udredt skal jeg så videre på kontanthjælp – og hvor er jeg så henne?

Hvad gør jeg?

Hvordan skal jeg forholde mig, og er der noget, jeg kan gøre for at stoppe det?

Venlig hilsen K

 

Kære K

Det lader til, at dine sygedagpenge er blevet forlænget ud over de 22 uger, som er det antal uger, der gives, før sagen revurderes.

Du oplyser, du har været i praktik, og man har måske derfor forlænget dine sygedagpenge. Nu har man så opbrugt mulighederne for at forlænge yderligere.

Når kommunen vurderer, at du ikke længere kan være på sygedagpenge, skal de, inden de stopper din ydelse, tage stilling til, om du kan overgå til anden ydelse – for eksempel et jobafklaringsforløb med ressourceydelse.

Socialrådgiver Puk Sabber bestyrer den sociale brevkasse. Foto: Jakob Boserup
Socialrådgiver Puk Sabber bestyrer den sociale brevkasse. Foto: Jakob Boserup

Din sagsbehandler skal altså sørge for, at sagen bliver vurderet og eventuelt fremlagt i rehabiliteringsteamet i din kommune, der så skal beslutte, om du er i målgruppen for et jobafklaringsforløb, eller om du for eksempel skal indstilles til et ressourceforløb eller noget helt andet.

Hvis du fortsat er tilknyttet en a-kasse – eller har været det – så vil de have en socialrådgiver eller jurist ansat, der tager sig af sådanne sager, hvor aktive og passive medlemmer kan få hjælp til netop sager om stop af sygedagpenge. Så undersøg, om du har den mulighed.

Det kan godt være, at du ikke længere er berettiget til at modtage sygedagpenge, hvis det allerede er blevet forlænget, men i sådanne tilfælde har man netop fra politisk side med reformen om sygedagpenge i 2013 gjort det muligt, at man sikrede dem, der røg direkte fra sygedagpenge til kontanthjælp eller en anden form for ydelse, der hverken er afhængig af formue ellerægtefælles indtægt.

Du bør med det samme få undersøgt, om du er berettiget til et jobafklaringsforløb, eller om du alternativt skal udredes til et ressourceforløb, revalidering eller fleksjob.

Dine muligheder er ikke udtømte, og der bør ses på andre tiltag end kontanthjælp for at få dig tilbage i ordinært arbejde – eventuelt på nedsat tid.

Held og lykke med det hele.

Med venlig hilsen Puk

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere