Annonce:
Annonce:

Den sociale Brevkasse: Skal jeg sælge min andelsbolig for at få kontanthjælp

Er du faret vild i junglen af regler og paragraffer, kan du få hjælp af socialrådgiver Puk Sabber - skriv til densocialebrevkasse@eb.dk

I visse tilfælde er det i orden at beholde sin andelsbolig, selv om man er på kontanthjælp. Foto: Polfoto
I visse tilfælde er det i orden at beholde sin andelsbolig, selv om man er på kontanthjælp. Foto: Polfoto
Annonce:
Følg Samfund

Hej Puk

Jeg bor i en privat andelsbolig og har forgæves forsøgt at finde svar på nettet, om jeg kan jeg blive boende i mit hus, hvis jeg i værste fald kommer på kontanthjælp.

Jeg er desværre endt i den situation, at jeg er blevet arbejdsløs, efter at jeg har været på arbejdsmarkedet i 40 år. Så det er helt uvant for mig.

Andelsforeningen er velfungerende og har eksisteret i over 30 år, og jeg har været med fra starten. Nu er jeg så kommet til at tænke på, om jeg skal sælge boligen, hvis jeg i værste fald ender på kontanthjælp.

Jeg har på nuværende tidspunkt ikke anden indtægt end mine dagpenge, men da regeringen jo har sat dagpengeperioden ned, så står jeg her i en alder af 61 ½ år og frygter, det værste kommer til at ske, når dagpengene udløber.

Annonce:

Jeg kæmper virkelig for at finde et nyt job, men det er svært i min alder, da der ikke gives meget for det grå guld. Så med en dåbsattest fra 1954 og ingen ret til efterløn ser det håbløst ud. Derfor ville det være rart at få lidt ro i sjælen.

Jeg håber derfor, at du kan besvare mit spørgsmål om, hvorvidt jeg må blive i min bolig, hvis jeg kommer på kontanthjælp?

Venlig hilsen Anne-Grethe

 

Kære Anne-Grethe

Sikke en skidt situation, du er endt i. Jeg kan godt forstå, at du er bekymret. Afhængig af formue og friværdi, og om banken vil yde dig lån i din bolig, gælder der følgende regler på området:

Man ikke kan modtage kontanthjælp, hvis man har en formue – en ’realiserbar’ formue jævnfør lov om aktiv socialpolitik paragraf 14. Formuen må ikke overstige 10.000 kroner for en enlig.

Foto: Jakob Boserup
Foto: Jakob Boserup
 

Ankestyrelsen har dog 31. januar 2013 udstedt en principafgørelse i en sag om berettigelse til kontanthjælp, når man som du f.eks. ejer en andelsbolig. Denne principafgørelse er stadig gældende, hvorfor du kan henvise til den, såfremt det bliver nødvendigt.

Annonce:

Kommunen ser normalt bort fra formue i form af andelsbolig, hvis ansøgeren bor der. Hvis der er en betydelig friværdi i boligen, kan kommunen ud fra en konkret vurdering henvise ansøgeren til at optage lån i den, forudsat den pågældende vil kunne klare de øgede boligudgifter, der følger med lånet.

Jeg tror ikke, du skal være bekymret, da kommunen jo skal kunne anvise dig en anden bolig af samme standard og til samme månedlige udgift, hvilket jeg kunne forstille mig, at de ville få svært ved.

Held og lykke med det hele.

De bedste hilsner fra Puk

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:

Mest læste lige nu

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Deres løgne skyldes had eller kærlighed til Messerschmidt

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: