Den sociale brevkasse: Skolen stempler os som dårlige forældre

Er du faret vild i junglen af regler og paragraffer, kan du få hjælp af socialrådgiver Puk Sabber - skriv til densocialebrevkasse@eb.dk

Man kan klage over mobning til kommunalbestyrelsen og i sidste ende til den nationale klageinstans i Dansk Center for Undervisningsmiljø. Foto: /ritzau/Jens Dresling
Man kan klage over mobning til kommunalbestyrelsen og i sidste ende til den nationale klageinstans i Dansk Center for Undervisningsmiljø. Foto: /ritzau/Jens Dresling

Hej Puk

Jeg har en dreng i en helt almindelig folkeskole på Sjælland. Han går i 4. klasse og er en normalt begavet og social dreng. Han har aldrig haft problemer med at lære i skolen, og jeg har i det hele taget aldrig følt, at der var noget i vejen med ham. Jeg har tværtimod altid opfattet ham som en sund og glad dreng med mange følelser og tanker. Det har jeg dog kun set som noget positivt.

Da han i forbindelse med en klasseopsplitning for to år siden kom i en ny klasse, begyndte det at gå skidt. Han ville ikke i skole – og kom med alle mulige undskyldninger. I starten kunne jeg ikke finde ud af, hvad det var der var galt, og han ville ikke sige noget. Indtil han en dag brød hulkende sammen og fortalte mig om systematisk mobning, hvor han var offeret.

Det var og er meget voldsomt – og jeg gik selvfølgelig med det samme til lærer og forældre, men der var ingen hjælp at hente. Så gik jeg til skoleleder og sundhedssygeplejerske – også uden at få hjælp.

Så blev jeg mere og mere desperat og skrev lange klager til højere i systemet. Det var, som om jeg skrev ud i et stort, sort hul. Lige pludselig en dag fik jeg så et brev fra kommunen om, at skolen havde lavet en underretning på os som forældre, da de mente, vi var de konfliktskabende.

Jeg var helt i chok og udbad mig selvfølgelig en forklaring. Sagen er nu den, at vi har deltaget i et hav af møder med den skole, og det er, som om de lægger ansvaret over på os som forældre – som om vi er pylrede, og at vi ikke støtter vores søn i at være ’normalt’ barn i en folkeskole.

Jeg er simpelt hen så rystet over den måde, vi som familie er blevet behandlet på – og rystet over, at man på den måde beskytter de børn og forældre, der mobber. Mit spørgsmål er egentlig både, hvad du tænker er det bedste at gøre for os og vores søn, og om man kan klage et eller andet sted højre i systemet over en sådan behandling.

Mvh. R.P.

 

Kære R.P.

Jeg kan godt forstå, du er vred. Og hvor er det godt, at du ikke giver op, men forsætter med at handle på din søns vegne. Han har jo ikke andre end jer som forældre, der kan beskytte ham.

I 2016 tog man en politisk beslutning om at oprette en national klageinstans, hvortil man kan indbringe sin klage, hvis man oplever, at intet sker, og mobningen forsætter.

Socialrådgiver Puk Sabber bestyrer den sociale brevkasse. Foto: Jakob Boserup
Socialrådgiver Puk Sabber bestyrer den sociale brevkasse. Foto: Jakob Boserup
 

I første omgang skal man klage til kommunalbestyrelsen, og hvis I som forældre ikke får medhold i jeres klage her, da kan I gå videre til den nationale klageinstans i Dansk Center for Undervisningsmiljø (DCUM).

I kan som forældre klage over, at skolen for eksempel ikke har en antimobbe-strategi, eller at de ikke reagerer på helt konkrete på de tilfælde af mobning, som I har oplyst skolen om.

Skolerne har pligt til at reagere og handle – og den nye klageinstans kan faktisk pålægge skolen sanktioner og helt vælge at fratage skolen økonomiske midler, hvis der ikke bliver grebet ind.

Ingen skal finde sig i mobning. Og det er forfærdeligt for de børn, der ender med at blive så skadede af det, at de får så alvorlige ar på sjælen, at de ender med at være mærket livet ud.

Derfor er det ekstremt vigtigt, at du som forælder reagerer – og bliver ved. I yderste tilfælde ville jeg nok overveje at flytte skole.

Men i første omgang kan I altså gå den konventionelle vej ad klagesystemet. Jeg håber det bedste for din dreng og jer. Ingen skal finde sig i mobning – det er langt mere alvorligt, end mange tror.

De bedste hilsner Puk

Noter

Antimobning
Der er afsat 2,6 millioner kroner til antimobning-indsatsen. Pengene kommer i forlængelse af de 42 millioner kroner, der er sat af i satspuljen til at komme mobning til livs.

Sådan er det i Sverige
I Sverige trådte en mobbelov i kraft i 2006. Den betyder, at kommuner og skoler, der ikke gør nok ved mobning, risikerer at skulle betale erstatning til de elever, det går ud over.

Så mange bliver ramt
I Danmark har hvert femte skolebarn oplevet, at de blev mobbet sidste skoleår. I Sverige er det hver tiende. (Kilde: TV2)

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

Men for en gruppe af danskere er julen svær