Annonce:
Annonce:

Den sociale brevkasse: Syg og lever udelukkende af alderdomsopsparing

Er du faret vild i junglen af regler og paragraffer, kan du få hjælp af socialrådgiver Puk Sabber - skriv til densocialebrevkasse@eb.dk

Det hårde og fysisk krævende arbejde på et slagteri kostede H. Møller både helbred og job. Men han kan ikke længere få hjælp fra det offentlige, da han stadig har pensionsopsparing tilbage. ’Det er et håbløst system’, raser Puk Sabber. Arkivfoto: Claus Bonnerup
Det hårde og fysisk krævende arbejde på et slagteri kostede H. Møller både helbred og job. Men han kan ikke længere få hjælp fra det offentlige, da han stadig har pensionsopsparing tilbage. ’Det er et håbløst system’, raser Puk Sabber. Arkivfoto: Claus Bonnerup
Annonce:
Følg Samfund

Hej Puk

Jeg er 54 og fik en arbejdsskade i 2011, hvor jeg fik konstateret skader i min skulder og nedslidning i ryggen. Skaderne betød, at jeg blev fyret fra Tulip som slagteriarbejder.

Jeg fik sygedagpenge i et år, hvorefter de blev lukket. Jeg blev aldrig arbejdsprøvet, de lukkede bare for mine sygedagpenge. Jeg ankede – og fik efterbetalt det skyldige beløb ni måneder senere, da der faldt dom for, at de ikke måtte lukke for mine sygedagpenge uden at sikre sig, at jeg havde en indkomst. Derfor fik jeg udbetalt sygedagpenge igen frem til juni 2013.

Herefter blev loven lavet om, men os der var sygemeldt, blev ikke omfattet af den nye lov. Jeg mener, lovændringen betød, at cirka 4700 personer – som jeg selv – faldt i et ’sort hul’. Jeg har ikke fået nogen former for udbetaling siden.

Annonce:

Jeg kan nemlig ikke få kontanthjælp, fordi jeg har sparet op til min alderdom og derfor har over 10.000 kroner i formue. Den lever jeg for nu. Jeg havde sparet i alt cirka 600.000 kroner op, af dem har jeg cirka 200.000 kroner tilbage.

Først når de er brugt, kommer jeg på kontanthjælp – og måske i en arbejdsprøvning.

MAN SKAL ALDRIG SPARE OP TIL SIN ALDERDOM. Det er penge lige i kommunekassen. Og jeg vil ikke arbejde gratis på ubestemt tid, som kommunen kræver, hvis jeg skal i arbejdsprøvning.

Hvad skal jeg gøre for at få en indtægt? Jeg er som nævnt 54 år, og jobcenteret betragter mig som selvstændig, da jeg lever af min opsparing. Min arbejdsskadesag blev afvist i Arbejdsskadestyrelsen på grund af manglende beviser.

Nu sidder jeg og drukner sorgen over min situation i alkohol. Det er prisen, jeg betaler! Det er farligt at spare op til sin alderdom.

HJÆLP MIG!

Med venlig hilsen H. Møller

 

Kære H. Møller

Annonce:

Det er rigtigt, at man skal leve af sin opsparing/formue, før man kan få kontanthjælp. Dog må kommunen først kræve det efter seks måneder på kontanthjælp.

Det er virkelig en elendig situation, du er endt i.

Mange pensionsopsparinger kan ikke udbetales, dermed kan kommunen ikke kræve, at man lever af den. Men nogle opsparinger kan udbetales, og dermed tvinges man til at leve af sin opsparing. Det har været drøftet flere gange politisk at ændre på reglerne, men det er ikke sket.

Socialrådgiver Puk Sabber bestyrer den sociale brevkasse. Foto: Jakob Boserup
Socialrådgiver Puk Sabber bestyrer den sociale brevkasse. Foto: Jakob Boserup
 

Jeg vil råde dig til at deltage i de indsatser, som kommunen kan tilbyde dig – om end, du gør det gratis. Men det vil faktisk give dig mulighed for at blive indstillet til for eksempel et ressourceforløb, fleksjob eller førtidspension. På den måde bliver du ’afklaret’ og får ’belyst’ din sag.

Det tager som minimum seks måneder, og derefter kan din sag forelægges et rehabiliteringsteam, der kan indstille dig til et forløb med en ydelse, der ikke er omfattet af formuereglerne.

Annonce:

Jeg giver dig helt ret i, at de gældende regler er håbløse. De rammer folk, som ikke har tænkt over, at de kunne blive syge uden mulighed for forsørgelse via det offentlige. Det bliver man først – som du skriver – opmærksom på, når man selv bliver syg og møder ’systemet’. Først dér går det op for en, hvor mange krav der egentlig stilles, før man kan modtage kontanthjælp.

Vejen til ingen forsørgelse kan være chokernede kort! Der er ikke langt fra 22 uger på sygedagpenge til ingen forsørgelse, hvis man ikke kan fravige formuereglerne, der er yderst komplicerede.

Med venlig hilsen Puk

Noter

Kommunen ser i en sammenhængende periode på seks måneder bort fra formue i form af kapitalpensioner, aldersopsparing, anden opsparing, der er beregnet til fratræden fra arbejdsmarkedet, og livsforsikringer mv. med tilbagekøbsret.

Tidspunktet regnes fra ansøgningen om hjælp.

Næsten alle overenskomstbaserede arbejdsmarkedspensioner har klausuler, der forhindrer dem i at blive udbetalt før tid. Men over halvdelen af arbejdsmarkedspensionerne er firmapensionsordninger, som for de flestes vedkommende kan købes tilbage før tid.

Kommunen ser efter udløbet af karensperioden på seks måneder bort fra formue i form af kapitalpension mv. som ikke overstiger 50.000 kroner for ægtefæller og samlevere 100.000 kroner, før diverse afgifter, ifølge pensionsbeskatningslovens gebyrer og lignende.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Politikerne beholder altid deres løn og privilegier
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: