Den sociale brevkasse - Sygt par på kontanthjælp: Vi har opgivet

Er du faret vild i junglen af regler og paragraffer, kan du få hjælp af socialrådgiver Puk Sabber - skriv til densocialebrevkasse@eb.dk

A.G. Hansen og hendes mand er fanget i ingenmandsland mellem lovgivninger, der ophæver hinanden. Nu er parret tæt på at opgive ævred. Foto: All Over Press
A.G. Hansen og hendes mand er fanget i ingenmandsland mellem lovgivninger, der ophæver hinanden. Nu er parret tæt på at opgive ævred. Foto: All Over Press

Hej Puk

Jeg er en kvinde på 46 år, der har været syg i mange år. Jeg har været i kontanthjælpssystemet siden 2012. Jeg er for syg til at arbejde både psykisk og fysisk. Selv få timer får min krop til at spænde så meget, at jeg er ødelagt flere dage efter.

Jeg har gået hos en psykiater, som mener, jeg har PTSD og angst. Det giver voldsom svede- og kuldeture, kvælningsfornemmelse, snurren og sitrende fornemmelse i hele kroppen. Jeg er bange for mine tanker om, at jeg er ved at blive sindssyg.

Jeg undgår alt, der stresser mig, da jeg har det frygteligt. Jeg har søgt om førtidspension tre gange skriftligt. Der sker intet.

Hver gang, jeg bliver indkaldt til samtaler eller får e-boksbeskeder fra kommunen, går alarmklokkerne i gang. Jeg har kroniske smerter i nakke, hals og skulder hver dag.

Jeg blev opereret for diskusprolaps i nakken i 2014, men smerterne bliver ved. Jeg fik en ny MR-scanning, som viste, jeg havde fået en ny prolaps.

Jeg bliver frarådet at blive opereret igen. Chancen for bedring er ikke god – tværtimod. Siden november 2014 har jeg hver dag spist stærk smertestillende medicin, som min krop er blevet afhængig af. Jeg har været på smerteklinikken, men de kunne ikke hjælpe mig, når jeg ikke kunne deltage i gruppeterapi.

Nu går jeg i lokalpsykiatrien hos en overlæge. På vores sidste møde talte vi om, at førtidspension nok var den sidste mulighed, og hun ville indkalde mig til en samtale med en socialrådgiver, som ved mere om dette og mulighederne.

Der er så den 225-timers regel, men jeg er ikke i stand til at varetage et arbejde, og det har de jo papirer på i kommunen via statusattest fra psykiateren, fra lægen og lokalpsykiatrien.

Jeg kan ikke få et stykke papir på min uarbejdsdygtighed. Den skal kommunen bede om hos de forskellige. Det fortæller lægerne mig.

Jeg har haft ni forskellige sagsbehandlere fra 2013, og deres papirer bliver tit væk. Jeg skrev derfor et brev med alle informationer, hvor de kunne kontakte mig i forbindelse med dokumentation, for at jeg ikke mistede min hjælp på grund af 225-timers reglen.

I slutningen af november 2016 modtog jeg en mail om, at jeg ikke lever op til de krav, og min hjælp stoppede pr. 1. december 2016.

Vi kan ikke betale husleje, medicin og mad. Vores boligsikring er også væk. Så står vi på gaden. Vi har ingen familie, der kan hjælpe os, og netværk har vi ikke.

Vi hverken drikker, ryger eller har bil og prøver bare at få det til at hænge sammen. Det er svært, når vi er syge. Min mand har været fanget i kontanthjælpssystemet i 17 år. Han er 35 år og lider af socialfobi, ADHD, OCD og diverse følgesygdomme. Han har også fået ny sagsbehandler, og alle hans papirer, der viser, at han er syg, er blevet væk. Jeg ved, vi ikke står alene. Men vi er nået dertil, hvor vi er ved at give helt op.

Håber, du kan give os et godt råd?

Med venlig hilsen A.G. Hansen

 

Kære A.G.
Du skal med det samme få socialrådgiveren fra psykiatrien til at kontakte kommunen, så hun kan få stoppet, at de modregner jeres ydelse på grund af 225-timer reglen.

Loven er ikke lavet for at ramme mennesker, der er for syge til at kunne påtage sig et ordinært arbejde på sigt. Derudover er du bevisligt syg – og du har endda nogle fagpersoner til at bakke dig op. Det skal du virkelig udnytte, at du har adgang til, så de kan hjælpe dig videre. Du SKAL fritages, da det er helt åbenlyst, at du ikke kan komme i ordinært arbejde inden for det næste år på grund af sygdom.

Socialrådgiver Puk Sabber bestyrer den sociale brevkasse. Foto: Jakob Boserup
Socialrådgiver Puk Sabber bestyrer den sociale brevkasse. Foto: Jakob Boserup
 

I har begge to mulighed for at få tilknyttet enten en kontaktperson efter serviceloven eller en mentor via beskæftigelsesloven, der kan hjælpe og støtte jer i det videre forløb.

Muligheden for denne støtte er beskrevet på jeres kommunes hjemmeside. I har ikke brug for at blive visiteret, men kan kontakte dem akut. Derudover kan man få bevilget kontaktpersoner via psykiatrien.

Jeg håber på det bedste for jer begge.

Med venlig hilsen Puk

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere